Veliki pad Srbije u slobodi štampe

april 26 2018

Srbija je zabeležila pad za deset mesta na listi medijskih sloboda koju objavljuju Reporteri bez granica. Klima se dalje pogoršala od kada je Vučić izabran za predsednika. On odgovara da je u pitanju politička kampanja.

„U Srbiji se klima za medije dalje zaoštrila od kada je bivši premijer Aleksandar Vučić 2017. izabran za predsednika. Vučić koristi medije bliske vlasti da zastrašuje kritičke novinare ili ih prokaže kao izdajnike i špijune stranih službi“, stoji u sažetku izveštaja Reportera bez granica.

Srbija je tako pala za deset mesta i sada je 76. od 180 ispitanih zemalja. Od zemalja regiona ispred su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a iza Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).

karta mediji

„Demokratije žive od javne debate i kritike. Ko polemiše protiv neugodnih novinarki i novinara, ili čak huška na njih, on svesno uništava temelje demokratskog društva“, rekla je Katja Gloger iz upravnog odbora Reportera bez granica.

Vučić: Politička kampanja

„Samo želim da Vam kažem da ne mislim da se vi osećate nebezbedno i ne vidim da je bilo ko imao bilo koji ozbiljan problem“, rekao je Vučić novinarima u Nišu nakon otvaranje novog pogona fabrike Leoni. „Ali mi je interesantno da govore o predsedniku Aleksandru Vučiću iako predsednik tu nema nikakve nadležnosti. To mi govori da je reč o političkoj kampanji.“

Na pitanje, kako sa takvim padom slobode štampe misli da vodi Srbiju ka EU, Vučić je rekao da je to pad „po Reporterima bez granica“, a onda odgovorio:

„Mislim da je vodimo (Srbiju ka EU, prim. red.) brže nego što je vodio bilo ko pre nas. Pokušaćemo da se postaramo da promenimo takvu vrstu percepcije, ali ja vidim da ste Vi vrlo slobodni, kao i Vaš kolega. I veoma sam srećan zbog toga. Ja sam čovek kojem možete da postavite svako pitanje, dok ovi drugi ljudi ne mogu da postave pitanje Jankoviću, Jeremiću, Đilasu i ostalima.“

Od Norveške do Severne Koreje

Prvak slobode medija ponovo je Norveška, a slede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika. Na dnu su takođe zemlje koje su tu bile i prethodnih godina: Severna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorijalna Gvineja.

Najveći pad zabeležila je Malta koja je sada tek na 65. mestu. Razlog je nerazjašnjeno ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije prošlog oktobra. Protiv nje se u tom trenutku vodilo 40 procesa zbog tobožnjih kleveti. Sa druge strane, najviše je napredovala Gambija koja je sada na 122. drugom mestu.

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

  • James Hill: Pojavom AI potonuli smo u more slika i informacija

    Mislim da generalno problem sa kojim se svi suočavamo je kako se odupreti ovakvom iskušenju koje donosi veštačka inteligencija, rekao je James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times. On je u intervjuu za MIC rekao da i sam lično teško shvata kako to da se toliki broj fotografa ne može odupreti iskušenju da posegnu za ovakvim alatima manipulacije.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim