NURDOR ostvario svoj san – u Nišu otvorena bolnica za lečenje dece od kancera Foto: S. Djordjević

NURDOR ostvario svoj san – u Nišu otvorena bolnica za lečenje dece od kancera

maj 15 2018

U Kliničkom centru u Nišu danas je otvoreno najsavremenije dečje hemato-onkološko odeljenje za čiju je izgradnju Nacionalno udruženje roditelja dece obolelo od raka (NURDOR) uspelo da prikupi 100 miliona dinara od donatora, humanih gradjana Srbije i Ministarstva zdravlja.

Novo odeljenje izgradjeno je kao aneks postojeće Dečje interne klinike i ima 750 kvadrata u dva nivoa.

Hemato onkolosko odeljenje Nurdor 03

Predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora je istakla da je nova bolnica najsavremeniji bolnički bojekat u Srbiji, izgradjen po svim evropskim standardima i po „meri dece, njihovih roditelja i bolničkog osoblja“.

Ona je istakla da je taj objekat predstavlja pravi primer da mali ljudi ujedinjeni u jednom cilju mogu da naprave veliku stvar.

Hemato onkolosko odeljenje Nurdor 06

„Novo hemato-onkološko odeljenje ima 15 postelja za decu i isto toliko postelja za roditelje. Svaka soba ima svoje kupatilo što nema ni jedna druga bolnica u Srbiji. Prostor je human za decu, roditelje, lekare i medicinske sestre “, kazala je Korora.

Hemato onkolosko odeljenje Nurdor 12

U Srbiji, dodala je Korora, svakoga dana jedno dete oboli od raka, a jedno dete nedeljno umre od nekog oblika te bolesti.

„Svako dete koje izadje iz ove bolnice živo i srećno biće biće najveće hvala za ono što smo zajednički uradili. Insistiramo na tome da deca ovde imaju dostojanstveno lečenje. Dete koje udje u bolnicu i krene u borbu sa malignom bolešću, gubi svoje detinjstvo. Mi to ne želimo. Mi želimo da mu omogućimo humano lečenje. Odeljenje, je po našoj zamisli, izgradjeno tako da će deca moći da primaju terapiju dok se igraju. To je novina u Srbiji“, naglasila je

Hemato onkolosko odeljenje Nurdor 05

Ona je podsetila da je NURDOR pokrenuo inicijativu za izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu pre četiri godine, a pre dve godine je postavljen kamen temeljac.

Hemato onkolosko odeljenje Nurdor 11

„Krenuli smo sa nula dinara, ali smo uspeli da stignemo do cilja zahvaljujući donatorima i gradjanima Srbije. Uspeli smo zahvaljujući beskrajnom poverenju donatora i tome što su verovali u nas i ono što smo mi sanjali. Da bi prikupili sredstva za izgradnju odeljenja organizovali smo preko 400 humanitarnih akcija u kojima je učestvovalo više od 1.000 volontera. Zahvalni smo Upravi Kliničkog centra na podršci i Ministarstvu zdravlja na pomoći oko povraćaja para za PDV i za nabavku dela opreme“, kazala je Korora.

Ona je podsetila da  je NURDOR ušao  u istoriju jer ni jedno udruženje u Srbiji i u regionu nije nikada do sada napravilo bolnicu.

Načelnica dečjeg hemato-okološkog odeljenja Gordana Kostić istakla je da je novi objekat izgradjen tako da deca ne osećaju da se nalaze na bolničkom lečenju, a njihovim roditeljima će omogućiti da lakše prebrode sudbinu svog deteta.

Hemato onkolosko odeljenje Nurdor 16

Frančeska Testoni prestavnica Udruženja "Ageop Ricerca" iz Bolonje, koje poput NURDOR-a okuplja roditelje dece obolele od raka i koje je NURDOR podstaklo da gradi novo odeljenje u Nišu, izjavila je da država Srbija i Ministarstvo zdravlja moraju da ulože dodatni napor i obezbede zapošljavanje novih lekara i medicinskih sestara, kako bi lečenje dece obolele od raka bilo po svim standardima.

Ona je kazala da nije dovoljno da postoji zgrada, već da broj lekara mora da bude srazmeran broju obolele dece, kako bi  mogli dovoljno vremena da posvete svakom malom pacijentu.   

Piše. B.Ljubisavljević 

Foto: S. Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim