Kako napraviti crtani film Foto: S. Djordjević

Kako napraviti crtani film

jul 24 2018

Da slike ili figure od plastelina mogu prividno da ožive, ove nedelje na radionicama 12. Međunarodne kolonije animiranog filma "Pantelej 2018" u Dečjoj biblioteci u Nišu od iskusnih predavača uči četrdesetoro dece iz Rusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Neki od polaznika, uzrasta od 10 do 18 godina, već su imali prilike da prave animirane filmove, a neki se sa animacijom na ovim radionicama susreću prvi put. Imaju priliku da o tehnikama crtanja uče od svetski poznatog ilustratora iz Slovačke Miroslava Regitka, kao i od profesora animacije iz Srbije, Bugarske i Švajcarske. 

Kolonija animiranog filma 05

Jedna od grupa, čiji je mentor doktorand animacije Lea Vidaković iz Švajcarske, film o dinosaurusima pravi "stop trik" animacijom. Da bi to izveli kako treba, koriste crteže, plastične igračke i izrađuju figure od plastelina i gline, koje zatim postaju akteri njihovog filma. 

Kako objašnjava Lea Vidaković, ovaj posao nije nimalo lak jer je za jednu sekundu potrebno 12 slika.

"Foto-aparatom napravimo 12 slika, tako da aktera, koji radi neku radnju, pomeramo za vrlo malo da bi to, kroz naše oko, ispalo kao pokret. U tim malim pomacima možemo da izmešamo i neke trikove koji stvaraju utisak da se nešto dogodilo", objašnjava Vidakovićeva. 

Zadatak da za film nacrta pozadinu pripao je trinaestogodišnjem Aleksandru Rajkoviću koji se, kako kaže, za radionicu prijavio jer ga animacija jako interesuje. 

Kolonija animiranog filma 09

"Mi ćemo da uradimo film o smaku sveta, kako dinosaurusi nestaju pod naletom meteora", rekao je Aleksandar i istakao da se nada da će film biti završen do kraja Kolonije 27. jula, kada će biti emitovan zajedno sa delima ostalih grupa na radionici. 

Crtački talenat jeste prednost, ali nije neophodan da bi se neko bavio animacijom, smatra Dejan Dabić iz "Studija crtanog filma 98", inače jedan od osnivača ove koloniije.

Kolonija animiranog filma 07

"Nama znače i oni koji se dobro služe kompjuterima, umeju dobro da osmisle priču jer nam je potreban neko ko će napraviti dobar story board, odnosno scenario", kaže Dabić.

Više o animaciji svi zainteresovani mogu da uče na otvorenim radionicama, koje će 24. i 26. jula od 19 sati biti održane u Oficirskom domu.

Tamo se, paralelno sa Kolonijom, održava Međunarodni festival animiranog filma "Konstantinov zlatnik" tokom kog će do 27. jula biti prikazano više od 80 filmova, a žiri će odabrati i nagraditi najbolje.

Kolonija animiranog filma 02

Koloniju animiranog filma za decu već 12 godina zaredom organizuju "Studio crtanog filma 98" i Udruženje „Anima“ uz podršku Gradske opštine Pantelej.

Tekst: Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

 

Povezani članci

  • Radionica crtanog filma

    Umetnost ne poznaje jezik i religiju. Ona spaja, a najbolji dokaz za to je crtani film, nastao zajedničkim radom dece iz Niša i migranata iz Vranja.

  • Crteži migranata za pomoć maloj Dunji

    Još jedna radionica u Centru za migrante u sklopu projekta "Ja sam umetnost" održana je u Bujanovcu. Medijski istraživački centar je sa umetnicom Ninom Todorov posetio i mlade iz ovog centra u cilju stvaranja umetnosti kao načina izražavanja, ali i kvalitetno provedenog vremena. 

  • Novinarske veštine za eko organizacije

    Kako bi ekološki aktivisti iz Niša bili što vidljiviji i svojim aktivnostima lakše doprli do građana i medija, Medijski istraživački centar započeo je projekat „Sa više znanja, do većeg uticaja“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim