Prvi džez muzej u Srbiji privlači veliku pažnju posetilaca Foto: S. Djordjević

Prvi džez muzej u Srbiji privlači veliku pažnju posetilaca

avgust 13 2018

Desetak dana nakon što je u prostoru Hamama niške Tvrđave počeo da radi prvi džez muzej u Srbiji, pokretači ideje o njegovom otvaranju, organizatori "Nišville" festivala, zadovoljni su interesovanjem posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Posetioci na samom ulazu zatiču džu-boks na kome mogu da puste jedan od 27 snimaka za nastupa poznatih muzičara na "Nišvilleu" prethodnih 13 godina. U ponudi su izvedbe Esme Redžepove, Joss Stone, Patty Austin, Duška Gojkovića i mnogih drugih. U muzeju se mogu videti i neki od prvih radio-aparata i gramofona, a svako ko želi može da se u "muzičkoj sobi" oproba u sviranju bubnjeva, klavira, gitare, kontrabasa, saksofona, klarineta, trube...  

nisville jazz muzej 1

Muzej površine 200 kvadratnih metara izlepljen je fotografijama legendi džeza na kojima se, između ostalog, može videti nastup čuvenog Luja Armstronga na prvom "Serbian Ethno Jazz Session"-u 1965. godine u Beogradu, a nasuprot toga nalazi se grupna slika na kojoj je označen američki saksofonista i kompozitor Benny Golson. Tu je i fotografija holandske saksofonistkinje Candy Dulfer koja je, posle više nastupa u Nišu, postala njegova počasna građanka. 

nisville jazz muzej 7

 "Veliki deo posetilaca je zapravo iz inostranstva, najviše nam dolaze posetioci iz azijskih zemalja, Kine i Japana, i najinteresantnije su im sobe Šabana Bajramovića i Solomona Burkea", kaže kustos muzeja Luka Nićiforović.

 U Šabanovoj sobi nalazi se replika njegovog spomenika na Nišavskom keju, fotografije i još jedan džu-boks na kom se mogu pustiti njegove originalne kompozicije. Upravo je ova soba oduševila Džesiku Marinković, koja je na festival došla iz Berlina. Kaže da je Bajramović njen omiljen pevač, a da jako ceni i Esmu Redžepovu.

 "Šetala sam, primetila muzej i shvatila da moram da uđem unutra. Onda sam videla sliku Šabana Bajramovića! Znam njegove pesme - Fikret, Akaja rat i Kerta mange daje", priča Džesika na engleskom jeziku.  

U sobi Solomona Burkea nalazi se fotelja na kojoj je "kralj soula" sedeo tokom nastupa na "Nišvilleu" 2010. godine, kao i ram ogromnog kreveta na kom je tada spavao, pošto je odbio smeštaj u hotelu i zahtevao da noći u šatoru u bekstejdžu. 

nisville jazz muzej 6

Osim priče o tome kakav je bio Solomon Burke, kustos muzeja posetiocima rado govori i o kontrabasisti Miši Blamu, kome je "Nišville" dodelio nagradu za životno delo i proglasio ga "najboljim prijateljem" festivala.  

"Njegov san je bio da se otvori džez muzej u Srbiji i ovo je, na neki način, ostvarenje njegovog sna. Imao sam sreću da upoznam ovog velikog čoveka. Osećala se pozitivna energija, bio je jako veseo. A svoje poslednje godine posvetio je očuvanju Nišville džez festivala", govori Nićiforović. 

nisville jazz muzej 2

Odora, koju je Duško Gojković dobio kao počasni doktor Muzičke akademije univerziteta "Goce Delčev" u Štipu, uniforme volonterki festivala, stripovi i slike inspirisane džezom takođe se nalaze u ovom muzeju. 

Prikupljanje ozbiljnije postavke tek predstoji. Očekuju se donacije dosadašnjih učesnika "Nišville", među njima i jedna od haljina u kojoj je nastupala Candy Dulfer, a najavljena je i saradnja sa džez muzejima u Americi.

Ulaz u "Nišville džez muzej" se ne naplaćuje, ali posetioci mogu da prema svojoj želji ostave donaciju. 

tekst: Sanja Janačković

foto i video: Saša Đorđević  

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

  • "Nišville" ponovo pred publikom

    Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, festival "Nišville" prošlog vikenda ponovo je napunio Tvrdjavu.

  • Festivali sa nekoliko upitnika

    Planiranje u poslednji tren, muke sa sastavljanjem programa, neizvesnost oko uslova pod kojima sme da se održi festival… u toj atmosferi Srbija dočekuje Exit, Nišville i, možda, Guču. Organizatori se dovijaju kako znaju.

  • Online sajmovi i festivali teško održivi

    U vreme pandemije, sve je postalo online. Kupovina iz fotelje odavno je zaživela, a normalnost su postali online sastanci i online nastava. Ove godine se i javni i kulturni događaji održavaju online.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim