Prasci kao terapeutske životinje

novembar 24 2023

U Lapovu, u jedinom azilu za konje u Srbiji, živi sedam terapeuta na četiri noge. Reč je o svinjama od 400 kg koje obožavaju da se maze.

Kada su imali samo nekoliko dana, sedam prasića pronađeno je na niškoj deponiji. Od tog trenutka žive u Azilu za konje „Staro brdo“ gde o njima brinu vlasnici i volonteri azila.

U ovom azilu za konje, jedinom takvom u Srbiji i na Balkanu trenutno živi 9 konja, dva magarca, jedan bivo i sedam svinja, kaže Violeta Jović i dodaje da ovi prasci obožavaju da se druže s ljudima.

Ističe da je ljudima to u početku neobično, ali da kada vide da su oni „velike maze“, vrlo brzo prihvate igru i to im ostane najjači utisak koji ponesu iz azila. Objašnjava da su ove prasce odgajali na cuclu, pa su privržene ljudima.

„Jako divno reaguju na dobar odnos čoveka prema njima. Ako im se pruži šansa da budu ljubimci, oni to i te kako mogu“, kaže Violeta Jović.

Upravo zbog toga azil za njih sprema i zaduženja. Smatraju da su idealni da budu terapeutske životinje.

„Tek upoznajemo njihove terapeutske sposobnosti, mi za sada ovde uviđamo da one jedino dobro donose“ – kaže Violeta Jović.

Sve životinje koje žive u Azilu „Staro brdo“ imaju jedinstvene životne priče. Među njima su i tri kobile vrlo dobrih karakternih osobina koje su takođe planirane za terapijsko jahanje i hipoterapiju.

Kako je dokazano da aktivnosti pomoću konja pozitivno utiču na fizikalne, defetktološke, logopedske, socijalne, psiho i radne apsekte, u azilu kažu da žele da iskoriste ove dobre strane životinja o kojima brinu, kako bi brinuli i o zajednici.

Autorka: Petra Pančić

O Članku

  • Datum: ponedeljak, 03 jun 2019
  • Location: Nis

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim