Zoo vrt u Jagodini: u vrelim danima životinje zahtevaju posebnu pažnju Foto: S. Djordjević

Zoo vrt u Jagodini: u vrelim danima životinje zahtevaju posebnu pažnju

avgust 13 2018

Majmuna Žiku, žirafu Jovanču, tigra po imenu Sai i još oko 200 životinja pedesetak vrsta kopitara, papkara, gmizavaca, riba, zveri, ptica i vodenih životinja, za 12 godina od otvaranja Zoološkog vrta u Jagodini videlo je 1.300.000 gostiju.

Životinje žive na oko dva hektara nekada napuštenog gradskog zemljišta u delu kompleksa Đurđevo brdo, na mestu koje je vremenom postalo jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija tog dela Srbije. Najčešći posetioci su deca koja dolaze organizovano preko svojih vrtića i škola, ali i porodice koje za šetnju vrtom najčešće biraju vikende.

zoo vrt Jagodina 16

"Pošli smo kod rođaka u zapadnu Srbiju i svratili ovde. Dopada nam se jer sve deluje opušteno i možemo da osetimo prisan odnos sa životinjama", kažu Milena i Goran Jakovljević iz Beograda, koji su u Jagodinu došli sa sinom Lukom.

Česti posetioci su i Jagodinci.

zoo vrt Jagodina 02

"Ovde je lepo zato što je hladovima, pirka vetrić, super je za dečicu, tu su mirna, pa često dolazimo. Jesu lepe životinje, ali treba malo više prostora za njih, na primer, za vukove - kaže Violeta Panić. 

Upravo zato što, kako objašnjava izvršna direktorka Ivana Ristić Ilić, mogućnosti za proširenjem Zoo vrta nema, vodi se više računa o reprodukciji životinja. Do sada se tamo rodilo 6 tigrića, od čega su 3 ostala u Jagodini, a ostali su poklonjeni vrtovima u inostranstvu. 

zoo vrt Jagodina 07 

"Poslednjih meseci se delikatnije bavimo ovim pitanjem kako ne bismo dozvolili pogoršanje uslova, odnosno smanjenje prostora za postojeće životinje. Najnovija prinova je majmun makaki koji je rođen prošle godine. Karakteristično za njih je to što su jako izdržljivi, mogu podneti temperature od -30 do čak +50 stepeni", kaže direktorka.

zoo vrt Jagodina 09

Iako najmlađi stanovnik ovog vrta ovog leta uživa, većini stanara letnje vrućine ipak smetaju, pa se brojno osoblje stara o tome da im boravak učini što prijatnijim.

zoo vrt Jagodina 01

 "Životinjama se u vrelim danima posvećuje dodatna pažnja koja obuhvata često menjanje vode za piće, rashlađivanje smeštajnih kapaciteta i samih životinja ukoliko im to prija i pojačana ishrana svežim sezonskim voćem i povrćem", priča direktorka. 

zoo vrt Jagodina 03

Dodaje da se za proteklih 12 godina sastav životinja ovog vrta dosta menjao i da će se i dalje raditi na njegovom razvoju, razmeni životinja i nabavci novih zanimljivih vrsta.

zoo vrt Jagodina 08

"Naš fokus je i potpuno usklađivanje sa postojećim pravilnicima i ostalom regulativom koja za cilj ima obezbeđenje boljih i kvalitetnijih uslova za njihov život", priča naša sagovornica.

zoo vrt Jagodina 06

Oni koji žele da stanovnike Azije, Afrike i Australije, osim na internetu i televiziji, vide i uživo, u jagodinskom zoo vrtu to mogu učiniti uz ulaznicu od 300 dinara za odrasle, a 150 dinara za decu od 6 do 12 godina. Posetioci od osoblja mogu saznati koliko pojedine vrste mogu izdržati pod vodom, koliko su veliki mladunci kada dođu na svet, koje vrste svojim intelektom dostižu ljudsku vrstu i još mnogo drugih zanimljivosti.

tekst: Sanja Janačković

foto: Saša Đorđević  

Povezani članci

  • Prasci kao terapeutske životinje

    U Lapovu, u jedinom azilu za konje u Srbiji, živi sedam terapeuta na četiri noge. Reč je o svinjama od 400 kg koje obožavaju da se maze.

  • Dan za danom, najtopliji dan

    Mnogi krajevi sveta ovog leta suočavaju se sa velikim vrućinama. Julski dani se i u Srbiji ove godine opisuju kao pakleni. Pogledajte u galeriji kako u Nišu i okolini izgleda jedan od toplijih letnjih dana.

  • Popis staništa i suživot čoveka i prirode najvažniji za živi svet

    Čovek vekovima urušava ravnotežu i ekosistem, zbog čega životinje odumiru ili biraju druga staništa. Stručnjaci smatraju da promene mogu biti u rangu onih kada su nestali dinosaurusi, pa je menjanje odnosa prema prirodi neophodno.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim