Evropski PROGRES – UNOPS-ov najbolji projekat za 2018. godinu

april 15 2019 Media

Razvojni program Evropski PROGRES, koji je uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske i u saradnji sa Vladom Srbije podržao razvoj 34 lokalne samouprave na jugu zemlje, osvojio je internu nagradu Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) - „Projekat godine 2018“.

Ovo prestižno interno priznanje, koje se na godišnjem nivou uručuje projektu koji je dokazao najviši nivo znanja u upravljanju projektima i ostvario vidljive rezultate, Evropskom PROGRESu dodeljeno je u sedištu UNOPS-a u Kopenhagenu, a u konkurenciji projekata sprovedenih u regionima Afrike, Latinske Amerike, Evrope i Srednje Azije.

Evropski PROGRES je sprovela kancelarija UNOPS-a u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i opštinama i gradovima koji su bili uključeni u realizaciju u periodu od 2014. do 2018. godine.

„Uspeh Evropskog PROGRESa leži u partnerstvu sa donatorima, Vladom Srbije i svim akterima koji su tokom četvorogodišnjeg vrednog rada postavili temelje za dalji razvoj zemlje, a najvažnije je što smo zajedno uspeli da doprinesemo boljem životu stanovništva,“ rekla je Mikela Telatin, šefica kancelarije UNOPS-a u Srbiji, i dodala: „Veoma nas raduje da je kvalitet naše zajedničke implementacije prepoznat u okviru organizacije na globalnom nivou.“

Tokom četiri godine Evropski PROGRES je sproveo 254 uspešna projekta koji su doprineli pozitivnim promenama u društvu, unapređenoj lokalnoj upravi, konkurentnosti lokalne privrede i boljim uslovima života za sve građane. Otvoreno je 700 novih radnih mesta i 96 novih preduzeća, dat je doprinos privlačenju investicija za ekonomske i socijalne projekte čija vrednost premašuje deset miliona evra, kao i unapređenju socijalne uključenosti kroz poboljšanje društvenog i ekonomskog položaja više od 9.000 ljudi iz ranjivih grupa.

 „Uspeli smo da podstaknemo istinske društvene promene, što znači bolje uređene, bolje regulisane, ravnopravnije i inkluzivnije lokalne zajednice“, dodala je gđa Telatin.

Oslanjajući se na dobre rezulatate, iskustva i naučene lekcije iz Evropskog PROGRES-a, EU i Vlada Švajcarske nastavljaju podršku ravnomernom regionalnom razvoju na teritoriji koja obuhvata čak 99 lokalnih samouprava kroz nove projekte koje sprovodi UNOPS u Srbiji. Naime, Evropska unija sa 25 miliona evra podržava realizaciju programa EU PRO koji ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije. Takođe, Vlada Švajcarske kroz program Swiss PRO sa 5,8 miliona evra podržava unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, kao i poboljšanje kvaliteta života ljudi, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim