Flamma Systems iz Niša osvojio švedsko tržište Foto: Saša Đorđević

Flamma Systems iz Niša osvojio švedsko tržište

april 01 2021

Koristeći najnovije tehnologije, niška kompanija Flamma Systems proizvodi kotlove na biomasu koji služe za zagrevanje staklenika za gajenje povrća. Kao firma zainteresovana za izvoz, konkurisali su za pomoć koju je Evropska unija preko razvojnog programa EU PRO donirala mikro i malim preduzećima. Dobijena sredstva su iskoristili za nabavku automatizovane opreme za zavarivanje i sečenje koje im omogućava unapređenje proizvodnje i povećanje produktivnost.

Još kao brigadir u Vojsci Srbije, Predrag Petrović je imao želju  da se upusti u preduzetništvo i napravi zaokret u karijeri, što ga je odvelo na put na kojem je danas. „Prvo sam počeo sa auto-placem i prodavao sam automobile. Ali, od toga se teško živelo i svaki dan bio je neizvesan. Onda sam jedne godine otišao sa suprugom u posetu porodičnom prijatelju u Švedsku koji se bavi povrtarstvom i tako se upoznao sa tehnologijom koja će mi kasnije promeniti život“, započinje svoju priču Predrag i nastavlja: „Švedska je ogromno tržište i kao zemlja izuzetno vode računa o životnoj sredini. Tu se rodila ideja da pokrenemo proizvodnju kotlova na biomasu, koja se inače i koriste kako bi se smanjilo zagađenje i uštedela energija, što je čini ujedno energetski efikasnom i ekološkom.“

Flamma Systems Nis 03

Kada je pokrenuo biznis za proizvodnju jednog kotla na biomasu bilo je potrebno je šest do devet meseci, a sada je proces proizvodnje sveden na četiri meseca. Predragu je nedostajala oprema kako bi uspeo da ovaj proizvodni proces unapredi. U tome mu je pomogla donacija Evropske unije. „Sredstvima dobijenim preko EU PRO programa kupili smo jednog robota i plazmu za sečenje limova. Robot služi za zavarivanje, pošto su kotlovi valjkastog oblika i u tom jednom delu robot sam vari. Sa druge strane, plazma za sečenje limova je dosta pomogla. Ona je dosta veća od one koju smo imali, a pomoću nje možemo da sečemo veće površine, bušimo rupe na kotlu i otvore za vrata“, objašnjava Predrag.

Predrag može da se pohvali da njegovo preduzeće proizvodi sistem grejanja koji može da zagreje, kako on kaže, i pola grada. „Na početku smo radili u hali veličine 500m2, a sada imamo dve hale od po 1.000 m2. Prvo postrojenje smo uradili za jednog prijatelja u Švedskoj. Mi smo ga u Nišu napravili, a instalirali ga u Švedskoj, i  to je bio naš početak. Zatim su se pojavili novi klijenti, stizale su i prve preporuke. Videli su da kvalitetno radimo i pročuli smo se“, ponosan je Predrag. Za sada, jedan deo hale služi za kotlarnicu, a drugi deo je magacin za biomasu. Predrag ima plan da izgradi još hala kako bi u istom trenutku mogao da proizvede više kotlarnica. „Ideja mi je da imamo pet do deset hiljada kvadrata hale jer bi tako mogli paralelno da radimo i do četiri postrojenja.“

Flamma Systems Nis 01

Predrag je veliki zaljubljenik u sport i za sebe voli da kaže da je sportski padobranac. „Klubu „Albatros“ iz Niša bila je potrebna pomoć. Kupio sam jedan kombi za članove kluba, jer smo se po planinama i brdima vozili automobilima. Sada svi zajedno odemo kombijem do određenog vrha odakle se spuštamo, tu bude mnogo smeha i druženja.Takođe, želeo sam da pomognem i osnovnoj školi u Popovcu gde smo uradili celu ogradu za sportski teren kako lopte ne bi izlazile na put i druga dvorišta. Stvarno mi je puno srce kada vidi koliko im ta pomoć znači“, završava svoju priču Predrag.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta

Povezani članci

  • Otvoren likovni konkurs za kalendar EU PRO Plus programa za 2024. godinu

    EU PRO Plus je danas otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština u regionima Šumadije i zapadne i Južne i istočne Srbije na temu „Stvaramo zeleniju budućnost”.

  • Položaj slepih u Srbiji: bolje nego pre, nedovoljno dobro

    Po prvi put u Srbiji, u Nišu je proteklog vikenda održan turnir u „golbalu“, sportu namenjenom za slepe i slabovide. To jeste uspeh, ali ti ljudi, kojih u Srbiji ima oko 12.000, i dalje imaju veliki broj problema.

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim