EU podrška unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

maj 20 2022

Evropska unija će preko programa EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podržati 16 projekata koji za cilj imaju da unaprede konkurentnost malih i srednjih preduzeća koja posluju u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Istočne i južne Srbije.

Projekte koje EU podržava sa više od 670.000 evra sprovodiće regionalne razvojne agencije, biznis centri i inkubatori, naučno tehnološki park, centri za preduzetništvo mladih kao i druga udruženja kako bi pomogla preduzećima da izađu na nova tržišta, uvedu standarde ali i da se brže oporave od negativnih posledica pandemije kovida 19 na celokupnu privredu.

„Za postizanje održivog regionalnog razvoja zemlje važno je da imamo snažan i otporan sektor malih i srednjih preduzeća koja su temelj svake nacionalne ekonomije jer stvaraju mogućnosti za zapošljavanje na lokalnom nivou. Uz podršku Evropske unije, organizacije za podršku poslovnim subjektima radiće na unapređenju poslovanja, znanja i kapaciteta preduzetnika, jačanju njihovog tržišnog kapaciteta, kao i na unapređenju kvaliteta njihovih proizvoda i usluga”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Kako je Joksimović navela ovakvo angažovanje i saradnja svih lokalnih i regionalnih aktera, uključujući regionalnle razvojne agencije i regionalne privredne komore  u razvojnim projektima kakav je EU PRO Plus neohodne su za postizanje dobrih rezultata.

EUPRO PLUS 2

„Podrška Evropske unije unapređenju konkurentnosti i jačanju srpskih preduzeća treba da pomogne njihovom ulasku na evropsko tržište koje pruža velike poslovne mogućnosti ali istovremeno zahteva ispunjenje visokih standarda i spremnost na konkurenciju. Ovi projekti će u značajnoj meri unaprediti poslovanje malih preduzeća i to u prerađivačkoj, poljoprivredno-prehambrenoj i drugim industrijama, kao i u onim oblastima privrede koje su posebno pogođene kovidom 19 kao što su ugostiteljstvo i turizam. Posebno je važno što će kroz projekte u velikoj meri raditi na digitalizaciji i ozelenjavanju malog biznisa u Srbiji čime se unapređuje konkurentnost ali i otpornost na moguće buduće krize”, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 9. decembra 2021. do 2. februara 2022. godine, stiglo je ukupno 45 predloga projekata, a Upravni odbor programa na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije predloga pristiglih na javni poziv, za finansiranje odobrio je 16 projekata.

Lista odobrenih projekata dostupna je ovde na internet stranici programa EU PRO Plus.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim