Nova radna mesta za teško zapošljive i bolja socijalna zaštita  na jugu Foto: S. Djordjević

Nova radna mesta za teško zapošljive i bolja socijalna zaštita na jugu

jun 29 2017

Evropska unija i Vlada Švajcarske su obezbedili bespovratna sredstva za samozapošljavanje 28 ljudi čije su ideje prepoznate kao najbolje u okviru projekta vrednog 170.000 evra koji je za cilj imao osnaživanje ranjivih i marginalizovanih grupa u 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

    Pored ovog ključnog rezultata, projekat koji je sproveden u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku, Centrom za istraživanje javnih politika i Edukacionim centrom Leskovac obuvatio je i analizu institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava, analizu zapošljivosti ugroženih grupa i usluga socijalne zaštite u 34 grada i opštine na jugu zemlje

    „Bez dobrog obrazovanja i zapošljavanja nema potpunog uključivanja u društvo, a projekti koje su EU i švajcarska vlada podržali u opštinama programa Evropski PROGRES su inkluzivni u pravom smislu jer obuhvataju širu populaciju i širok obuhvat podrške“, rekao je Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prilikom predstavljanja ovih rezultata na skupu „Unapređenje socijalne uključenosti na lokalnom nivou“ koji je danas održan u Nišu.

    Kako je Ivan Sekulović, menadžer Tima Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva rekao makoroekonomski kontekst je ohrabrujući jer više sredstava u državnoj kasi znači više za sve vas, a to više znači i efikasnije i pravičnije jer su to principi na kojima počiva inkluzivni razvoj i kako ga Evropska unija vidi.

„Uz podršku EU i Vlade Švajcarske ostvario sam svoj san i opremio i otvorio svoju advokatsku kancelariju“, rekao je Alit Amzić, advokat iz Aleksinca i jedan od 28 korisnika koji su u okviru javnog poziva dobili opremu za pokretanje posla u vrednosti od po 3.000 evra, a zatim omogućili zapošljavanje ukupno 84 ljudi.

    Čestitajući novim preduzetnicima i preduzetnicama, Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRESa je istakao posvećenost EU i Vlade Švajcarske unapređenju kvaliteta života stanovništva na jugu zemlje sa posebnim akcentom na unapređenje lokalne uprave, kako u institucionalnom smislu, tako i u razvijanju i sprovođenju politika u oblasti socijalne inkluzije ranjivih grupa, uključujući i njihovo zapošljavanje.

    „Rezultati ovog projekta su pokazatelji, ne samo u kom pravcu lokalne samouprave treba da se dalje razvijaju, nego i da postoje dobre osnove za unapređenje njihovih kapaciteta. Nadamo se da će sve izrađene analize, metodologije i stečena iskustva upravo poslužiti  za bolje sagledavanja potreba ranjivih grupa na lokalu, te razvijanju relevantnih politika i inovativnih modela usluga socijalne zaštite i zapošljavanja, jer je društvena podrška neophodna za njihovo socijalno uključivanje“, rekao je Marko Vujačić.

    U tri opštine, Bosilegradu, Bujanovcu i Merošini,  pružena je podrška za uspostavljanje održive socijalne usluge u skladu sa zakonom koja treba da odgovori na potrebe stanovništva. „Zajedno smo uspostavili novu uslugu, pomoć u kući za stara lica kojom ne samo da se pomaže ovoj najbrojnijoj ranjivoj kategoriji u tri opštine već podrazumeva radno angažovanje nezaposlenih žena“, rekla je Danijela Nikolić, iz opštine Merošina.

    Predstavljajući analizu stanja institucionalnih kapaciteta i socijalne zaštite u 34 grada i opština u Srbiji, Žarko Šunderić iz Centra za socijalnu politiku je rekao da većina samouprava izdvaja mala sredstva za socijalnu zaštitu, te da postoji potreba da se ponuda usluga u većini lokalnih zajednica unapredi i postane održiva. „Na ovaj će način lokalne samouprave pružati bolji odgovor na potrebe ranjivih i marginalizovanih grupa”, zaključio je Šunderić.

Na skupu je istaknuto da je saradnja lokalnih vlasti sa institucijama na centralnom nivou neophodna za efektivno sprovođenja svake regulatorne i reformske izmene, dok lokalne samouprave treba više da se usmere na međusobnu saradnju i razmenu iskustva u oblasti socijalne zaštite i zapošljavanja ranjivih grupa, gde udruživanje resursa i znanja može da vodi ka bržim reformama.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Povezani članci

  • Samo jedna zaštitna radionica opstala u Nišu

    Nakon zatvaranja zaštitnih radionica “Vuk Karadžić” i “Metalac”,  u Nišu radi još samo jedna zaštitna radionica odnosno još jedno preduzeće za upošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba invaliditetom – „Elmont“.

  • Strah od otpuštanja “vezuje ruke” radnicima

    Tatjana Bogdanović jedna je od radnica koju je inspekcija rada u Nišu zatekla neprijavljenu na poslu, ali  imala je sreće da je poslodavac nakon toga zaposli.

  • Novi javni pozivi programa EU PRO predstavljeni u Nišu

    Predstavnici razvojnog programa Evropske unije EU PRO pozvali su danas predstavnike lokalnih samouprava sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga da apliciraju za sredstva četiri javna poziva za unapredjenje infrastrukture u 99  opština u Šumadiji, zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim