HELP URUČIO OPREMU POGONIMA KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA NIŠ Foto: S. Djordjević

HELP URUČIO OPREMU POGONIMA KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA NIŠ

novembar 15 2017

Zahvaljujući donaciji Vlade SR Nemačke i projektima organizacije Help u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Nišu danas je otvorena linija za plastifikaciju metalnih proizvoda čija je vrednost 30.000 evra.

Zamenik upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Dejan Panić rekao je da će nova oprema omogućiti upošljavanje 30 osudjenika.

KPZ NIS Help 3

"U pogonu za proizvodnju metalnih proizvoda ranije smo radili samo farbanje proizvoda, a sada ćemo i plastificiranje čime se vek proizvoda značajno produžava", objasnio je Panić.

On je rekao da je oprema za plastificiranje postavljena u proizvodnoj hali koju je KPZ renovirao iz sopstvenih prihoda.

KPZ NIS Help 4

                                                          Dejan Panić

"Hala ima mesta za još jednu, a možda i za dve linije za plastificiranje. Njihovu nabavku ćemo finansirati iz sopstvenih prihoda", izjavio je Panić.

On je rekao da prihod Kazneno-popravnog zavoda od početka godine iznosi 90 miliona dinara dok je u istom periodu prošle godine iznosio izmedju 75 i 80 miliona dinara.

"Prihod ustanove u 2016. godini bio je 125 miliona, a nadamo se da ove godine dostigne 140 miliona", izjavio je Panić.

KPZ NIS Help 1

On je podsetio da Kazneno-popravni zavod u Nišu proizvodi predmete od metala, ima pogon za obradu drveta, štampariju, tekstilni pogon i dve ekonomije na kojima se gaje svinje, krave, ovce i pilići i na kojima se proizvodi povrće i žitarice.

Panić je rekao da niški KPZ trenutno ima 1.570 osudjenika od kojih je oko 1.200 radno sposobno, a svakodnevno je radno angažovano oko 900 osudjenika.

Menadžerka organizacije "Help" Maša Bubanj istakla je da je oprema za plastifikaciju donirana u okviru trećeg projekta koji ta organizacija realizuje sa Kazeno-popravnim zavodom u Nišu.

KPZ NIS Help 7

                                                          Maša Bubanj

"Pored mašina za plastifikaciju, donirali smo i opremu štampariju, za vez, CNC mašine za metalski i drvni pogon i mašine za rezanje", kazala je Bubanj.

Ona je istakla da je "Help" organizacija koja se bavi ugroženim grupama, a bivši i sadašnji osudjenici jesu jedna od visokougroženih grupa u Srbiji.

KPZ NIS Help 2

"Pre tri godine počeli smo da pomažemo ovim grupama u okviru programa resocijalizacije. Doniranjem opreme oni se radno angažuju što pozitivno utiče na resocijalizaciju", izjavila je Bubanj.

"Help" je, dodala je Bubanj, u cilju resocijalizacije organizovao stručnu obuku za 350 osudjenika. 

Prema njenim rečima, ukupna vrednost pomoći te organizacije niškom Kazneno-popravnom zavodu iznosi više od 100.000 evra, a od tog iznosa 50 odsto je obezbedila nemačka vlada, a 50 odsto Ministarstvo pravde.

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim