Mladenci u dilemi: otkazati ili održati venčanje uz neophodne mere

jul 26 2020

Parovi koji su planirali ove godine da se venčaju, umesto na ludi kamen, stali su na kamen spoticanja. Osim što su, zbog korone u nedoumici kako i da li uopšte da organizuju svoj najvažniji dan, one koji se to usude spotiču i nove mere kao što je zabrana okupljanja za više od 10 ljudi.

Zbog straha od zaraze od virusa, kao i zbog straha da li će broj gostiju opravdati zakupe velikih sala, muzičara, fotografa i mnogih drugih u nizu, mnogi parovi koji su zakazali svoje venčanje i svadbu za ovu godinu, morali su da ih otkažu. Ipak, Aleksandra Vrbić i Đorđe Vučković iz Niša, nisu više želeli da čekaju. Venčali su se u crkvi pred dozvoljenih desetak gostiju. 

Vencanja tokom epidemije corona 4

U žutoj haljini sa maskom na licu mlada je koračala ka oltaru Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene, ruku pod ruku sa svojim budućim suprugom. Svatovi na bezbednoj udaljenosti, takođe sa maskama. Svi su udaljeni makar metar i po jedni od drugih, onako kako je propisano poslednjim merama republičkog Krizbog štaba za suzbijanje COVID -19.

Mladoženja kaže da su svoje venčanje i svabdu planirali još prošle godine za ovu, kada ništa nije ukazivalo na epidemiju ovakvih razmera. 

„Tada nije bilo ni predstave da će sve ovo da se desi. Trebalo je da proslavu imamo u junu, zatim smo, u konsultaciji sa restoranom, odložili za jul, ali eto, sve ove mere dovele su do toga da to ni sada ne možemo da organizujemo“, kaže mladoženja Đorđe Vučković.

Vencanja tokom epidemije corona 5

Tako su njih dvoje odustali od od građanskog venčanja i velikog veselja u restoranu. Ali venčanje u crkvi više nisu želeli da odlažu. 

„Nismo razočarani. Bitno je da smo se venčali ovako lepo u crkvi, i to na dan Svetog Prokopija, koji je zaštitnik dece i porodice. A biće vremena za veselje, biće dece, možda ćemo praviti neko veće veselje za prvi rođendan i krštenje detetu“, priča Đorđe.

Za razliku od Aleksandre i Đorđa, Nišlijka Miljana Đorđević je svoje venčanje i svadbu otkazala i po drugi put, i to definitivno za ovu godinu. Ove godine sa njima je trebalo da se veseli oko 200 gostiju, ali u aprilu su shvatili da majski datum ispisan na pozivnicama nije pogodan trenutak. 

„U aprilu smo shvatili da se polako bliži taj datum, da smo sve lepo organizovali, ali da zbog epidemije nije moguće održati svadbu, i razmišljali smo koji bi naredni datum mogao da bude u igri. S obzirom da smo videli najave da tokom leta ne bi trebalo da bude korone, da bi virus mogao da utihne, razmišljali smo da možda baš jul mesec bude taj kada ćemo organizovati i svadbu i venčanja, i to kraj jula jer nam je to delovalo sigurno", govori Miljana.

Međutim, jul je u Srbiji bio posebno opasan za širenje virusa, uz znatno više obolelih i preminulih od koronavirusa nego što je to bilo u prethodnim mesecima. Tako su Miljana i njen verenik po drugi put otkazali sve. 

Vencanja tokom epidemije corona 2

„Danas bi bilo naše venčanje, naša svadba. Shvatili smo da je i to neizvodljivo već krajem juna, pre svega, zbog bezbednosti svih nas, a osim toga, na snazi su i mere koje ne dozvoljavaju okupljanja, tako da nam je zdravlje na prvom mestu. Odlučili smo da ove godine ne bude ni svadbe, ni venčanja i da se nadamo da će naredna godina biti bolja“, priča Miljana.

Novi datum biće treća sreća, a o njemu će tek razmišljati. Kako kaže, stanje u vezi s epidemijom je neizvesno, a prognoze stručnjaka već su se pokazale netačnim. 

„Videćemo da li će se situacija smirivati, kako će sve ići, pa ćemo onda, u zavisnosti od toga odlučiti kada ćemo sledeće godine zakazati neki novi, treći termin“, kaže Miljana. 

Nisu se samo mladenci našli u ovim problemima, već i vlasnici restorana specijalizovanih za veće proslave. Ističu da zbog toga što nema posla za njih, ugroženi su kako njihovi zaposleni, tako i opstanak tih restorana. U nekim restoranima važi „pravilo“ da se dogovoreni termini proslava odlažu za isti datum naredne godine, dok u drugima odbijaju da prave bilo kakve rezervacije jer se, kažu, „još ništa ne zna“.  

Tekst: Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Epidemija malih boginja se još može izbeći

    Sve je veći strah da bi Srbiju mogla da pogodi epidemija morbila, bolesti koja je praktično iskorenjena, ali se vraća zbog niskog stepena vakcinacije. Lekari kažu da im ostaje jedino da „mole i apeluju“ na roditelje.

  • Ambasador Niša – kompanija Neomedica osvojila svet

    Osnovana na samom početku ovog milenijuma, kompanija Neomedica započela je kao porodična firma. Danas upošljava veliki broj zaposlenih, od kojih su mnogi vrsni naučnici i sa takvim timom osvaja svet.

  • Vaseljenska patrijašija priznaje „Ohridsku crkvu“

    Vest da je Vaseljenska patrijaršija priznala pravoslavnu crkvu Severne Makedonije prenela je i nemačka Katolička novinska agencija – uz napomenu da budući kanonski status crkve ostaje otvoren.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim