Plata nije jedini razlog za odlazak medicinara iz Srbije

februar 27 2020

Plata, veća tri ili pet puta, nije jedini motiv da zdravstveni radnici iz Srbije posao potraže u inostranstvu. Odlaze i da bi imali više materijala za rad, doživeli bolji odnos sa poslodavcima i da bi lakše profesionalno napredovali, rečeno je na konferenciji za novinare Medijskog istraživačkog centra.

Da bi uočili razloge za migracije lekara i medicinskih tehničara, o kojima se u poslednje vreme u medijima sve više govori, novinari MIC-a razgovarali su sa medicinarima koji već godinama rade u Nemačkoj i Sloveniji, ali i sa onima koji se za odlazak uveliko pripremaju. Na konferenciji su predstavili svoja zapažanja.

„Javno su pristali da govore samo oni koji su već otišli, a bilo je teško u to ubediti one koji su u proceduri za odlazak. Kažu da se boje da će neko loše protumačiti njihove reči i da će im zameriti, pa nisu ni hteli pred kamere. Zato smo više puta nailazili na zid, ali na kraju ipak uspeli da prikupimo dovoljno informacija“, kaže urednica Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić.press lekari odlaze 2

Zaključuje da ne odlaze samo mladi lekari, željni napredovanja i profesionalnog dokazivanja, niti samo oni bez posla, već i iskusni lekari i medicinske sestre, sa sigurnim radnim mestima u javnim zdravstvenim ustanovama, koji žele da u zrelim godinama ostvare pravo na inostranu penziju, bojeći se da im ova „domaća“ neće biti dovoljna za normalan život.  

Značaj ove teme prepoznala je i Nacionalna koalicija za decentralizaciju koja je početkom februara u Nišu organizovala debatu „Diplome bez granica – ko će da nas leči?“. Projektna koordinatorka ove organizacija Tatjana Đukić ispričala je da su i njene kolege imale problem da, tokom pripreme debate, dobiju izjave lekara u inostranstvu. Pošto su uglavnom odbijali da budu snimljeni, pristali su da o situaciji u svojoj profesiji govore pisanim putem.

„Čitajući njihova pisma zaključili smo da su mnogi otišli i zbog nepotizma i zato što nisu želeli da pristanu na to da partijska knjižica vredi vise od njihove diplome“, rekla je Tatjana Đukić.

Do kojih su sve podataka došli novinari MIC-a, možete pročitati u tekstu Odlazak zdravstvenih radnika – egzodus ili „normalne migracije“.

Autor: Medijski istraživački centar

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim