Intervju sa robotom: „Malo je verovatno da će veštačka inteligencija u bliskoj budućnosti u potpunosti zameniti ljudske novinare“

mart 18 2024

Svi mediji u svetu već godinama su suočeni sa lažnim vestima. Novi izazovi i za medije i za građane sada je veštačka inteligencija (AI) koja je sveprisutnija u medijskom prostoru, posebno na društvenim mrežama.

Prema mišljenju AI, njena primena u medijima može biti veoma korisna, ali ima svoje limite kao što su kreativnost i kritičko mišljenje.

“To su glavne stvari gde novinari donose nivo kreativnosti, kritičkog mišljenja i istraživačkih veština koje veštačka inteligencija trenutno ne može da ponovi. Sposobnost empatije sa drugima i prenošenja priča koje odjekuju na duboko ljudskom nivou je jedinstvena za ljude. Tu je takođe i etičko rasuđivanje. Novinari daju kontekst i etičku prosudbu vestima, što je ključno za odgovorno izveštavanje”, za MIC objašnjava veštačka inteligencija.

Šta o sebi i svojoj primeni kaže sama veštačka inteligencija, da li medijskim radnicima olakšava ili “uzima” posao i za šta se sve koristi, pogledajte u intervjuu MICa sa robotom čiji su odgovori proizvod veštačke inteligencije.

Kako je veštačka inteligencija tema o kojoj se sve više govori svuda u svetu, Medijski istraživački centar organizuje panel diskusiju 20. marta na temu “AI u fotografiji i medijima”.

Na panel diskusiji govoriće  novinarka DW i asistenkinja na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Sanja Kljajić, vizuealna umetnica i fotografkinja Stefana Savić, fotograf i  videograf Fly medije Bogdan Kalušević, vlasnik i osnivač Južnih vesti Vitomir Ognjanović, VladanTodorović- ciber security, kao i James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times, dobitnik World Press photo-a i Pulitzer-a.

Autor: Jelena Đukić Pejić

“Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media & Reform Centar Niš.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim