Za osvajače prvih mesta na takmičenjima i priznanje Grada

decembar 30 2020

Niški osnovci i srednjoškolci, takmičari sa različitih republičkih i međunarodnih takmičenja, dobili su značajno priznanje i od svoje lokalne zajednice.

Jedna od najlepših slika Niša ove godine, zabeležena je isped Gradske kuće kada su se na jednom mestu okupili najbolji đaci nagrađivani tokom prethodne školske godine. Ukupno 39 osnovaca i 66 srednjoškolaca, nakon osvojenog jednog od prva tri mesta na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima, ponosno i skromno došli su po zasluženu nagradu koju je za njih pripremio Grad Niš.

Za razliku od prethodnih, ove godine zbog epidemiološke situacije organizovana je dodela novčanih nagrada i plaketa isped Gradske kuće u Nišu.

Mnogima od njih ovo nije prvi put da dobiju nagrade od Grada. Novac im, kažu, nije motiv za takmičenje, već uživaju u tome što se njihov rad prepoznaje.

Maša Cvetković, učenica osmog razreda Osnovne škole “Car Konstantin”, obožava srpski jezik i biologiju. Na republičkom takmičenju iz srpskog jezika osvojila je drugo mesto. Još ne zna kako će potrošiti novac, ali raduje je lep “novogodišnji poklon”. 

“Nagrada puno znači jer mnogo truda uložimo u pripreme, a kada taj rad donese nagradu onda je sve još lepše’’, kaže Maša.

nagrade ucenicima 1

Nagradu je primila i Tamara Marinković, učenica osmog razreda Osnovne škole “Stefan Nemanja”, koja je na takmičenju Internet olimpijada osvojila 3. mesto.

’Nagrada mi znači i ona predstavlja jedan cilj  koji sam ostvarila, a imam još puno ciljeva pred sobom. Planiram da upišem Gimnaziju Svetozar Marković, specijalizovano matematičko odeljenje”, kaže Tamara.

Za ove nagrade Grad je izdvojio  je million i 276 hiljada dinara. Prvo, drugo i treće mesto na republičkim takmičenjima nagrađeni su sa po devet, sedam i po, i šest hiljada dinara. Plasmani na međunarodnim nagrađeni su sa po devet, deset i po i 12 hiljada dinara. Najbolji na ekipnim takmičenjima dobili su 30 hiljada, 25 i 20 hiljada dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski tom prilikom je rekla da je da zahvalna svima što na najbolji način promovišu grad širom Srbije i sveta.

nagrade ucenicima 4

“Velika zahvalnost svima, a posebno učenicima, što ste naš grad obradovali sa brojnim nagradama koje ste doneli bez obzira da li je to bilo međunarodno ili takmičenje u našoj zemlji. Grad će nastaviti i naredne godine da nagrađuje talentovane učenike, želimo  da vam pomažemo i kod zaposlenja. Želim da nam i dalje donosite nagrade, da promovišete naš grad, i ono najvažnije je da vas svi koji vas upoznaju pamte po tome kakvi ste i po znanju koje imate.  Zahvalna sam i profesorima koji su vam znanje koje ste pokazali preneli ali su vas, pre svega, naučili da budete ljudi’, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Gradska većnica zadužena za obrazovanje Marija Ranđelović smatra da je nagrada Grada skroman poklon u odnosu na to šta ova deca gradu gradu daju.

“Za njih je ovo mali vetar u leđa, da znaju da još neko vidi njihov talenat”, kaže ona.

Autor: Milica Milojević Kostić

Tekst je deo projekta "Možeš i da ostaneš" koji je podržan od strane Uprave za kulturu grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2020 godini.

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim