Turističku sezonu je moguće spasiti

maj 29 2021

Mnogi u Srbiji užurbano se pripremaju za odlazak na letovanje, a pravila za prelazak granice su različita. I građani, a i turističke agencije nadaju se pogodnijim uslovima.

Sanji Janačković je pasoš istekao tokom prošlog leta, a zbog pandemije do sada nije imala potrebu da ga produžava. Sada kada je moguće putovati na letovanje, prvi mogući termin Sanja je dobila za kraj sledećeg meseca.

„Mesec dana čekanja na termin, pa još 10 dana za izradu pasoša, nadam se da će stići do godišnjeg odmora", kaže Sanja i s radošću dodaje da bez obzira na to, ovog vikenda ide sa drugaricama na nekoliko dana u Albaniju.

turizam 2021 covid 9

„Sve smo željne da konačno napustimo zemlju, nismo putovale nikuda još od marta prošle godine. Izbor je lako pao na Albaniju jer je organizacija za put bila najjednostavnija. Drač je na 6 sati vožnje od Niša, možete prelaziti granice samo sa ličnom kartom, što mi posebno odgovara jer sad nemam pasoš. Nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji, niti PCR test koji košta 9.000 dinara, samo zeleni karton. Druga pogodnost je povoljan smeštaj koji će nas u hotelu na 50 metara od mora koštati kao noćenje u Sokobanji", objašnjava Sanja Janačković iz Niša.

Albanija popularna destinacija

Albanija je popularna od prošle godine koja je iskoristila situaciju što su granice Grčke prošle godine zatvorene, kažu u turističkoj agenciji Euroturs.

„Tamo ima malo obolelih, hoteli su odlični, nisu potrebna nikakva dodatna dokumenta, mada savetujemo putnicima da ponesu i pasoš", kaže Milan Petković, direktor Eurotursa i dodaje da je Grčka ipak tradicionalno najtraženija.

turizam 2021 covid 2

„Međutim, veliki problem za sve turističke agencije u Srbiji je što su PCR testovi koji su potrebni za decu veoma skupi, koštaju 9.000 dinara, za razliku od zemalja u okruženju gde košaju tridesetak evra. To je glavna kočnica trenutno da se ta sezona odmota do kraja kako bi trebalo", kaže on.

Petković dodaje da se mnogi snalaze tako što u Severnoj Makedoniji urade PCR jeftinije:

„Odu do Skoplja bez dodatnih testova, i dok ručaju u Skopju i dođu do granice sa Grčkom, već prođe nekoliko sati i na mail im stigne negativan PRC za ulazak u Grčku".

Turska i Bugarska

Napominje da Turska i Bugarska imaju značajne pogodnosti – ulazak u Tursku ne zahteva nikakve dodatne testove za roditelje s decom ukoliko su roditelji vakcinisani. „To je velika prednost, jer je veliki broj odraslih vakcinisan, a deca tehnički nisu ni mogla da prime vakcinu. Ko nije vakcinisan, onda treba PCR i za roditelje i za decu. Za Bugarsku već važe brzi testovi, oni su napravili najbolji pravilnik – bilo da ste preležali, bilo da ste revakcinsani, ili uradite brzi test, možete da putujete u Bugarsku", kaže direktor Eurotursa.

Petković se nada međutim, da će Srbija dospeti na zelenu listu i možda dobiti potpuno otvorene granice - ukoliko bude na dnevnom nivou 375 obolelih u Srbiji, s tim da je broj obolelih 4% u odnosu na broj testiranih.

turizam 2021 covid 7

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije – YUTA nadaju se da će, baš zbog toga što se porodice odlučuju da PCR rade u tranzitnim zemljama za decu od 12 do 14 godina, PCR u Srbiji pojeftiniti. Direktor YUTA Aleksandar Seničić procenjuje da će samo oko 50% putnika u odnosu na 2019. godinu putovati na letovanje u inostranstvo, ali da bi to trebalo biti dovoljno da sezona preživi i započne sa oporavkom turističkih agencija.

"Kada je reč o Srbiji, očekuje se sličan broj putnika kao i 2020. godine uz napomenu da do smanjenja može doći jer je ove godine do sada podeljeno 120.000 vaučera, a prošle godine je iskorišćeno oko 250.000 vaučera. Očekivano je da postepeno započnu sa dolascima i strani gosti. Ukoliko očekujemo da nam dolaze strani gosti, neophodno je da se prihvataju sertifikati o vakcinaciji, kao i alternativa PCR testu, antigenski test”, kaže Seničić.

Pravila po povrtaku

A šta je sada potrebno za povratak u Srbiju sa letovanja našim državljanima – Seničić kaže da oni koji se vraćaju u zemlju, a koji su vakcinisani ne treba nikakav dodatni dokument, a oni koji nisu vakcinisani, potreban je negativan PCR test, ili će dobiti rešenje o karantinu tokom kojeg mogu uraditi test u Srbiji i izaći iz karantina. To se odnosi i na decu preko 12 godina za koja važe ista pravila kao i za odrasle.

turizam 2021 covid 8

Ima međutim i dosta onih koji će letovanje ove godine preskočiti.

Andrej iz Niša kaže da nakon preležanog kovida, ni on i njegova supruga frilenseri dugo nisu mogli da rade, a posao im je stao i nešto ranije.

"To se značajno odrazilo na naš kućni budžet, i ove godine ne idemo nigde. Za nas je dobar kompromis to što moja majka vodi na more starijeg sina – ona je u godinama i trebaće joj pomoć, a njemu će takođe dobro doći tih 10 dana. Putuju iz Niša avionom na Krf, njemu je potreban samo PCR jer ima 14 godina, a ona ima potvrdu o revakcinaciji”, kaže on.

Cene letovanja, kažu i u Eurotursu i u Nacionalnoj Asocijaciji turističkih agencija Srbije su na niovu iz 2019. godine, a Aleksandar Seničić dodaje da je ove sezone Crna Gora smanjila cene za 25% u proseku, zbog čega je povećano interesovanje za crnogorsko primorje, za koje takođe ne treba ništa od dodatnih dokumenata i testova.

Autor: Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim