„Rio Tinto marš sa Drine“ i Vučiću „iš iz Niš“ Jelena Đukić Pejić

„Rio Tinto marš sa Drine“ i Vučiću „iš iz Niš“

decembar 12 2021

U više od 30 gradova u Srbiji, protesti su nastavljeni i ove subote. Pod kišobranima zbog kiše, Nišlije su blokirale saobraćaj na centralnim ulicama grada, i izviždale fotografiju predsednika na glavnom trgu koja je postavljena pre dva dana na niškom hotelu.  

S kišobranima na protest

Nakon što je organizacija „Ekološki ustanak“ objavila da se sa protestima nastavlja sve dok se ne obriše projekat Rio Tinto i ne ponište svi ikad potpisani ugovori štetni po prirodu Srbije, građani su u preko 30 gradova nastavili sa blokadom saobraćaja.

ekološki protest2 Niš 02

Po neumoljivoj kiši, pod kišobranima su protestovali i građani Niša.

1200 kvadratnih metara Vučića

Pored ekologije, Nišlije je ovih dana dodatno isprovocirala fotografija predsednika Srbije na 15 spratova poznatog hotela na glavnom gradskom trgu, koju su naručili njegovi simpatizeri.

ekološki protest2 Niš 14

 

Naime, Vučić je u trodnevnoj poseti Nišu, i za tu priliku, hotel koji je simbol grada, već nekoliko dana prekriven je fotografijom dimenzija 20x63 metra i natpisom „Dobrodošao predsedniče“.

Vučić u trodnevnoj poseti

Dok su Nišlije protestovale, Vučić je obilazio niške kasarne i nije želeo da komentariše proteste rekavši medijima da „ima važnije teme“.

ekološki protest2 Niš 06

Dan ranije je rekao da nije bio u hotelu „Ambasador“ i da nije video bilbord, a onda pitao „Da li je neko nešto opsovao, da li je neko nešto ružno rekao?“ i dodao „Zahvalan sam bilo kome ko je nešto pristojno napisao o meni, niti sam to tražio, niti ću ikad tražiti“

 „Ekološki sendvič za AV“

Dobrodošlicu predsedniku spremio je i Nišlija Slavko Blagojević, nastavnik likovnog  u penziji, koji je pripremio ekološki sendvič punjen travom, koji sarkastično simbolizuje odlaske naprednjaka na partijska okupljanja.

ekološki protest2 Niš 07

On kaže da je za ovaj sendvič birao posebne trave: ludaju, buniku, pelin, a za sledeći put, kaže, pripremiće sendvič sa travama koje bistre mozak.

Čekajući autobus koji neće skoro

Blokada saobraćaja u Nišu trajala je nešto više od 2 sata na različitim lokacijama. Mnogi vozači, ali i putnici autobusa negodovali su zbog toga što ne mogu dalje.

ekološki protest2 Niš 08

Jedan stariji sugrađanin mirno je sedeo na autobuskoj stanici i posmatrao ljude koji su u koloni prolazili najprometnijom niškom ulicom.  

Poseta policije zbog poziva na protest

Za razliku od Beograđana koji već treću subotu organizuju proteste, niški ekološki protesti održavaju se po drugi put.

ekološki protest2 Niš 09

Danijeli Vujošević je zbog poziva građanima na svoj fb profilu da podrže bunt još prošlog puta policija zakucala na vrata: „Došli su u ranim jutarnjim časovima, kako su mi rekli, zbog deljenja objava na društvenim mrežama na osnovu kojih su zaključili da sam ja organizator“.

 „Nisam htela da ostanem kod kuće“

Negirala je, kaže, ali su je oni ipak upozorili da je blokada saobraćaja krivično delo.

ekološki protest2 Niš 10

„Kao dugogodišnji aktivista, i neko ko podržava mirne proteste i izražavanje građanskog nezadovoljstva, po prvi put sam direktno osetila targetiranje i zastrašivanje od strane policije. Zbog mladih koji po prvi put žele da iskažu svoje nezadovoljstvo, to nije moglo da me natera da ostanem kod kuće“, kaže Danijela.

Mali incident

Policiju u uniformama nismo videli, ali bilo ih dosta u civilu.

ekološki protest2 Niš 11

Protesti su proticali mirno do samog kraja kada su se zbog nesporazuma potukla dva muškarca, jedan iz kolone automobila, a drugi iz grupe ekoloških aktivista.

 „Iš iz Niš“

Uobičajene parole „Rio Tinto marš sa Drine“, ali i tipično niške „Iš iz Niš“ plovile su među kišobranima nad glavama Nišlija među kojima je bilo i ekoloških aktivista, ali i pojedinih političara iz opozicionih partija.

ekološki protest2 Niš 12

Ove proteste podržala je potpredsednica Dveri, Nišlijka Tamara Kerković.

Pištaljka ista, različiti protesti

I nekadašnji premijer Srbije, Zoran Živković, takođe Nišlija, bio je prisutan.

ekološki protest2 Niš 01

U ruci je nosio svoju pištaljku s kojom je predvodio ’96. kao tadašnji potrpredsednik DS.

 „Ne odustajemo od blokada“

Ove subote, na proteste širom Srbije izašlo je manje ljudi nego prošle, ali kako kažu oni koji su bili na ulicama, među njima ima i mladih i starih što pokazuje da se ekološki problemi tiču svih.

ekološki protest2 Niš 03

Iako su usvojene izmene i dopune Zakona o referendumu i o narodnoj inicijativi, građani koji se bore, kako kažu, za ekološku Srbiju, neće stati sa blokadama saobraćaja.

Litijum – ekološka katastrofa

Svi se slažu da se mora obratiti pažnja na Loznicu i povlačenje izmene prostornog plana koje je, smatraju naši sagovornici, ostalo neispunjeno obećanje vlasti, što se očekuje 15. decembra, a od čega će zavisiti i budućnost protesta.

ekološki protest2 Niš 04

Naš sagovornik, nastavnik u penziji upozorava da je rudnik litijuma ekološki mnogo opasniji  od rudnika u Boru kompanije Ziđin.

Autor: Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim