Obukom zatvorenika do bezbednijeg društva

novembar 30 2016

Već ustaljenu praksu obuke zatvorenika za deficitarna zanimanja Kazneno-popravni zavod u Nišu nastavio je i ovih dana obukom 150 zatvorenika u saradnji sa organizacijom Help, izjavio je šef Odseka za sprovodjenje tremana u toj ustanovi Miljan Krstić.

Prema Krstićevim rečima osudjenici se obučavaju za metalobrusače, metalostrugare, metalobrusače, stolare, krojače, za rad na računaru, projektovanje "Auto Ked" i "Solidworks" i za štampanje na platnu.

"Obuka podrazumeva teorijski i praktični deo, a svi oni koji je uspešno završe dobijaju medjunarodno priznate sertifikate", istakao je Krstić.

KPZ Nis 6

Krstić je rekao da je interesovanje osudjenih lica za obuku veliko.

On je naglasio da osudjenici koji dobiju sertifikat imaju mogućnost da se po izlasku iz zatvora obrate organizaciji Help i konkurišu za pomoć pri samozapošljavanju.

Kako je istakao Krstić, stručnim osposobljavanjem smanjuje se rizik da  osudjena lica ponove prekršaj kada se nadju na slobodi.

„Stručnim osposobljavanjem osudjenici dobijaju šansu da obebzedjuju egzistenciju na društveno prihvatljiv način. Veliki broj lica završio je proteklih godina u zatvoru obuku za pekare, za rad u plasteniku, za zavarivače... Ta  zanimanja, poput ovih za koje je sada obuka u toku,  osudjenicima daju šansu da pronadju  posao, ali i da pokreni sopstveni posao kada se nadju na slobodi, rekao je Krstić.

KPZ Nis 2

On  je istakao da osudjenici mogu da završe obuku za zanimanje za koje se sami odluče, ali pod uslovom da imaju završenu osnovnu školu.

Oni koji nemaju osnovnu školu, dodao je Krstić, u Kazneno-popravnom zavodu imaju priliku da je završe.

Kazneno-popravni zavod u Nišu ima oko 1.500 osudjenika a više od 1.000 njih je angažovano na različitim poslovima.

KPZ Nis 3

U protekle tri godine u ovom zatvoru petostruko je uvećana proizvodnja tekstilnih proizvoda, a višestruko je uvećana i poljoprivredna i stočarska proizvodnja, kao i proizvodnja u metalskom i drvnom pogonu.

U Kaznenono-popravnom zavodu u Nišu nedavno je otvoren novi tekstilni pogon i štamparska radionica.

Upravnik zatvora Aleksandar Grbović rekao je da je novootvoreni pogon prvi proizvodni objekat, koji je posle 48 godina izgrađen u bilo kom zatvoru u Srbiji.

KPZ Nis 8

                                                          Upravnik zatvora Aleksandar Grbović

"U pogonu se trenutno izrađuje sve što je od tekstila potrebno za 11.000 osuđenika u zatvorskim ustanovama u Srbiji, kao i uniforme za 2.000 radnika obezbeđenja u sudovima", kazao je Grbović.

U niškom Kazneno-popravnom zavodu već dve godine hrana se ne kupuje.

Ovde se skoro sve proizvodi, a značajne količine odlaze i na tržište. Osuđenici obradjuju 500 hektara zemlje, rade u plastenicima, brinu o oko dve hiljade grla stoke i o četiri hiljade komada živine.

KPZ Nis 5

U zatvorskom krugu privode se kraju radovi na otvaranju još jednog novog proizvodnog pogona,  u kome će se raditi uslužna montaža proizvoda. Privode se kraju radovi i na novom prijemnom odeljenju.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grobović ističeda je od 2012. do sada niški zatvor prešao put od najgore zatvorske ustanove na Balkanu do ustanove koja je samo u prvih devet meseci ove godine ostvarila prihod od milion evra.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Grad Niš pred donošenjem nove Strategije bezbednosti

    Opšte stanje bezbednosti u Nišu je zadovoljavajuće o čemu govore izveštaji nadležnih službi, ali i sami gradjani. Nišlije se osećaju bezbedno u svom gradu, istakao je za Medijski istraživački centar gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

  • Curenje informacija ugrožava krivične postupke

    Analiza rada tužilaštava u proteklom periodu pokazala je da nije bilo "curenja" informacije u samim tužilaštvima, ali jeste bilo preuranjenog iznošenja informacija koje su mogle da štete i štetile su učesnicima u krivičnim postupcima, izjavila je danas u Nišu koordinator za sprovodjenje Komunikacione strategije Milica Ljubičić.

  • Taktičko-tehnički zbor Kopnene vojske u Nišu

    Povodom obeležavanja 16. novembra Dana Kopnene vojske i Dana pešadije pripadnici Kopnene vojske  su su u subotu, 19. novembra na pet lokacija u Nišu prikazali deo svog naoružanja i opreme, kao i deo svojih vojnih veština.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim