Curenje informacija ugrožava krivične postupke

decembar 03 2016

Analiza rada tužilaštava u proteklom periodu pokazala je da nije bilo "curenja" informacije u samim tužilaštvima, ali jeste bilo preuranjenog iznošenja informacija koje su mogle da štete i štetile su učesnicima u krivičnim postupcima, izjavila je danas u Nišu koordinator za sprovodjenje Komunikacione strategije Milica Ljubičić.

Ona je podsetila da je jedan od ciljeva Komunikacione strategije usvojene pre bezmalo dve godine sprečavanje curenja informacija za vreme trajanja krivičnog postupka.

sud 5

                                                          Milica Ljubičić

Ljubičić je bila jedan od učesnika konferencije koja je pod nazivom "Sprečavanje curenja informacija i profesionalno informisanje javnosti" održana u Nišu.

Konferencije je okupila predstavnike policije, tužilaštava, zdravstvenih ustanova i medija sa čitavog juga Srbije.

Skup u Nišu jedan je od četiri koji će biti održani u našoj zemlji sa ciljem da se utvrde mere koje treba preduzeti da bi se sprečilo curenje netačnih ili prevremenih informacija.

Sekretar Državnog veća tužilaca Tomo Zorić istakao je ovom prilikom da u budućnosti treba da budu definisana jasna pravila i jasna procedura kako i kada jedna informacija treba da se pojavi u javnosti.

sud 3

                                                          Tomo Zorić

"Naš cilj nije samo podizanje nivoa kvaliteta tužilačke istrage i već i podizanje nivoa svesti koliko je važno da jedna informacija ne bude objavljena u pogrešno vreme", rekao je Zorić.

Prema njegovim rečima informacija objavljena u pogrešno vreme može da devalvira čitav krivični postupak.

"Novinari i tužilaštvo nisu suprotstavljene strane već saveznici koji treba da idu ka ostvarenju vladavine prava i ka tome da u krivičnom postupku onaj ko je kriv bude osudjen", istakao je Zorić.

On je poručio novinarima, da ukoliko ne dobiju traženu informaciju,ne znači da neko negoa štiti ili da se radi o tajni, već samo da je u tom trenutku ne mogu da dobiju.

"Traženu informaciju moći ćete da dobijete kada se za to steknu zakonski uslovi", rekao je Zorić.

Načelnik Policijske uprave u Nišu Ninoslav Mitić je naglasio da u Ministarstvu unutrašnjih poslova nije bilo puno slučajeva "curenja informacija".

sud 4

                                                          Ninoslav Mitić

"Procesuirano je petnaestak slučajeva, ali verovatno se češe dogadja da informacije "procure" nego što je otkriveno", rekao je Mitić.

On je istakao da svakako nije lako otkriti ko odaje inormacije, a protiv onih lica koja to rade preduzimaju se zakonske mere i oni krivično odgovaraju.

Mitić je kazao da ima više motiva za odavanje informacija - od materijalnih do ličnih.

Konferencije posvećene "curenju" informacija deo su  projekta "Unapredjenje efikasnosti pravosudja" koji finansira " Evropska unija.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Povezani članci

  • Grad Niš pred donošenjem nove Strategije bezbednosti

    Opšte stanje bezbednosti u Nišu je zadovoljavajuće o čemu govore izveštaji nadležnih službi, ali i sami gradjani. Nišlije se osećaju bezbedno u svom gradu, istakao je za Medijski istraživački centar gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

  • Obukom zatvorenika do bezbednijeg društva

    Već ustaljenu praksu obuke zatvorenika za deficitarna zanimanja Kazneno-popravni zavod u Nišu nastavio je i ovih dana obukom 150 zatvorenika u saradnji sa organizacijom Help, izjavio je šef Odseka za sprovodjenje tremana u toj ustanovi Miljan Krstić.

  • Taktičko-tehnički zbor Kopnene vojske u Nišu

    Povodom obeležavanja 16. novembra Dana Kopnene vojske i Dana pešadije pripadnici Kopnene vojske  su su u subotu, 19. novembra na pet lokacija u Nišu prikazali deo svog naoružanja i opreme, kao i deo svojih vojnih veština.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim