Grad Niš pred donošenjem nove Strategije bezbednosti

decembar 22 2016

Opšte stanje bezbednosti u Nišu je zadovoljavajuće o čemu govore izveštaji nadležnih službi, ali i sami gradjani. Nišlije se osećaju bezbedno u svom gradu, istakao je za Medijski istraživački centar gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Rukovodstvo grada, dodao je Bulatović, zajedno sa Savetom za bezbednost grada Niša, policijom i drugim ustanovama i institucijama preduzima brojne aktivnosti kako bi bezbednost bila podignuta na još viši nivo.

„Već januara krenućemo sa prvim koracima na izradi Strategije bezbednosti. Imamo nameru da u postupak donošenja Strategije uključimo gradjane i sve nadležne institucije, kako bi taj važan dokument bio odraz stvarnih potreba stanovnika našeg grada. Organizovaćemo niz tribina na kojima će gradjani moći da kažu svoje mišljenje o bezbednosti. Moći će da ga kažu da li se eventualno plaše nečega i šta bi trebalo da učinimo da bi se osećali bezbednije“, naglasio je Bulatović.

bezbednost darko bulatovic 1

                                                          Gradonačelnik Niša Darko Bulatović

Prema njegovim rečima, grad će prilikom donošenja Strategije bezbednosti imati pomoć i podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Stručnjaci OEBS-a će nam pomoći u izradi Strategije kako bi ona bila ogledna za čitavu Srbiju. Ostale lokalne samouprave moći će da se rukovode primerima i rešenjima iz tog dokumenta kod donošenja sopstvenih Strategija bezbednosti“, kazao je Bulatović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović

On je istakao da će Strategija omogućiti da se dodatno unaprede aktivnosti koje grad već preduzima kako bi se nivo opšte bezbednosti podigao na viši nivo.

„U protekloj godini intenzivno smo radili na povećanju bezbednosti u saobraćaju, posebno kada je u pitanju postavljanje semafora i video nadzora u oblastima škola i vrtića. Te lokacije su nam veoma bitne jer želimo da nam deca budu što bezbednija. Nastojaćemo da na svim raskrsnicama, a posebno onim prometnijim, budu postavljeni semafori i video nadzor. Time se utiče na povećanje bezbednosti saobraćaja, ali i se utiče i na suzbijanje kriminalnih radnji“, rekao je Bulatović.

Prema njegovim rečima grad će i ubuduće raditi na rešavanju problema pasa lutalica i osvetljenju gradskih saobraćajnica, što su i najčešće primedbe Nišlija po pitanju bezbednosti.

Bulatović je naglasio da grad ima odličnu saradnju sa Policijskom upravom u Nišu čiji pripadnici, po njegovom mišljenju, svoj posao rade na najbolji mogući način.

bezbednost 1

„Imamo maksimalnu podršku policije kad god je to potrebno. Sa načelnikom Policijske uprave i pripadnicima te uprave razmenjujemo informacije koje su bitne za rad kabineta gradonačelnika i ostalih gradskih ustanova i službi, ali iza  njihov rad, a sve u interesu gradjana Niša“, podvukao je Bulatović.

Mladen Velojić, direktor Medija i reform centra i jedini predstavnik civilnog sektora u Savetu za bezbenost grada Niša, istakao da je da bi procesom izrade nove Strategije bezbednosti Niša trebalo da rukovodi upravo Savet za bezbednost.

Velojić je podsetio da Savet za bezbednost broji 19 članova, a medju njima se nalaze predstavnici Policijske uprave u Nišu, sudstva, tužilaštva, zdravstvenih i socijalnih ustanova.

bezbednost mladen velojic

                                                         Direktor Medija i reform centra Mladen Velojić

„Da bi se gradjani Niša osećali bezbednije i da bi imali Strategiju koja je svrsishodna moramo gradjane da uključimo u njeno kreiranje i oni moraju da znaju šta ona zapravo znači. Ne može da očekujemo da prihvate javnu politiku u oblasti bezbednosti ukoliko od samog starta nisu uključeni u njeno kreiranje. Potrebno je takodje da se Strategija što bolje „prevede“ na jezik gradjana, kao i da akcioni plan strategije bude primenjiv, kako bi taj dokument bio što funkcionalniji“, kazao je Velojić.

Prema njegovim rečima, da bi Strategija bezbednosti bila  dobro uradjena, potrebno je takodje da se uradi  kvalitetna analiza postojećeg stanja i ustanove sve manjkavosti prethodne strategije.

Direktor Medija i reform centra Mladen Velojić

„Prethodna Strategija bezbednosti nije se bavila pitanjem bezbednosti mladih pa smo naknadno uticali da to pitanje postane njen sastavni deo. Taj dokument mora da bude sveobuhvatan jer pitanje bezbednosti nije samo pitanje fizičke bezbednosti, već obuhvata i ekonomsku, socijalnu, ekološku bezbednost...Na bezbednost utiče i to da li  gradska rasveta radi  kako treba i da li su putevi i trotoari očišćeni od leda i snega“, naglasio je Velojić.

On je istakao da je istraživanje koje je uradjeno aprila i maja ove godine, a u okviru kojeg je anketirano oko 600 gradjana Niša, pokazalo da, kada je reč o bezbednosti u gradu, Nišlije najviše veruju policiji.

„Istraživanje je takodje pokazalo da uprkos tome što veruju policiji, gradjani smatraju da ne postoji dovoljno dobra komunikacija izmedju njih i policije. Upravo tu postoji dosta prostora za unapredjenje. Primera radi, pre izvesnog vremena policija je ustanovila oficira za komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ali nisam siguran koliko gradjana zna da postoji neko ko je za to zadužen“, rekao je Velojić.

Nova Strategija, dodao je Velojić, trebalo bi da obezbedi bolju komunikaciju gradjana sa policijom, ali i bolju komunikaciju medju ustanovama i institucijama, što bi svakako doprinelo većoj opštoj bezbednosti u gradu.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto i video: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Curenje informacija ugrožava krivične postupke

    Analiza rada tužilaštava u proteklom periodu pokazala je da nije bilo "curenja" informacije u samim tužilaštvima, ali jeste bilo preuranjenog iznošenja informacija koje su mogle da štete i štetile su učesnicima u krivičnim postupcima, izjavila je danas u Nišu koordinator za sprovodjenje Komunikacione strategije Milica Ljubičić.

  • Obukom zatvorenika do bezbednijeg društva

    Već ustaljenu praksu obuke zatvorenika za deficitarna zanimanja Kazneno-popravni zavod u Nišu nastavio je i ovih dana obukom 150 zatvorenika u saradnji sa organizacijom Help, izjavio je šef Odseka za sprovodjenje tremana u toj ustanovi Miljan Krstić.

  • Taktičko-tehnički zbor Kopnene vojske u Nišu

    Povodom obeležavanja 16. novembra Dana Kopnene vojske i Dana pešadije pripadnici Kopnene vojske  su su u subotu, 19. novembra na pet lokacija u Nišu prikazali deo svog naoružanja i opreme, kao i deo svojih vojnih veština.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim