Završeno snimanje dokumentarnog filma o proizvodjačima pogrebne opreme

novembar 18 2017

Ekipa filmskih stvaraoca predvodjena rediteljem Igorom M. Toholjem i producentom Gradimirom Nikolićem ovih dana je na lokacijama u Nišu i Leskovcu završila snimanje dokumentarnog filma pod nazivom “Siguran posao”.

Film se, prema rečima reditelja Igora. M. Toholja iz jednog posebnog ugla bavi profesijom proizvođača pogrebne opreme i nepobitnom činjenicom da je smrt je neminovnost, kraj jednog puta. “Film “Siguran posao” zapravo slavi život u svim pojavnim oblicima.

To je metafora života u prizvodnji jednog mrtvačkog sanduka. Publika kod nas do sada sigurno nije imala priliku da vidi ništa slično”, istakao je Toholj.

gaci pogrebno 2

Producent filma „Siguran posao“ Gradimir Nikolić rekao je da film kreće od drveta u prirodi, potom prati njegovu obradu, sastavljanje u mrtvački sanduk, polaganje sanduka u zemlju i izrastanje novog drveta iz zemlje. “Drvo, kao simbol života na koji smo svi upućeni, nije samo materijal od koga se proizvode pogrebni sanduci.Ono je ishodište života kome se sve vraća”, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima film pokazuje kako život i smrt, kao dva sveta, postoje istovremeno i dopunjuju se. “Svuda oko sanduka, centralnog predmeta u svim kadrovima kreću se ljudi.

Scene putovanja ka smrti kao krajnjem cilju smenjuju se sa scenama života u najširem smislu”, rekao je Nikolić.

gaci pogrebno 3

Dokumentarni film “Siguran posao” ima 15 kadrova ukupne dužine 15 minuta. Puublika će najpre moći da ga vidi na najznačajnijim evropskim festivalima dokumentarnog filma, a potom i na festivalima u Srbiji.

Film je snimljen pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije i podršku privatnih firmi’’Stanković’’ iz Leskovca i ’’Had’’ iz Niša.

Piše: B. Ljubisavljević

Povezani članci

  • “Majdanpek u strahu za svoju Staricu” nagrađen na Vrmdža festu

    Video prilogu “Majdanpek u strahu za svoju Staricu” autorke Jelene Đukić Pejić dodeljeno je specijalno priznanje za doprinos u podizanju svesti o ekologiji na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu dokumetarnog filma “Vrmdža fest”.

  • “Siguran biznis” koji zavisi od broja smrtnih slučajeva

    Kažu da postoji slogan nekog privatnika koji organizuje sahrane i prevozi pokojnike - Vaše je samo da umrete , sve ostalo je naša briga.

  • Vaše je samo da umrete

    Vaše je samo da umrete , sve ostalo je naša briga - slogan je, kažu, privatnika koji organizuje sahrane i prevozi pokojnike. Davno je već marketing ušao u pogrebna preduzeća, a sudeći po statistici koja tvrdi da nas sve više umire nego što se rađamo, tek će biti agresivniji ili bizarniji. Poput one torte u obliku kovčega, sa crnom glazurom na sajmu pogrebne opreme prošle godine u Nišu.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim