Skandalozna izjava o migrantima na tribini o obaveznoj vakcinaciji

novembar 25 2017


Tribinu o (ne)opravdanosti obavezne vakcinacije u Srbiji koja je večeras održana u Nišu obeležilo je burno protivljenje roditelja obaveznoj vakcinaciji, ali i neprikladna izjava o migrantima predstavnice Udruženja "Gradjanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju" Jovane Stojković.

Govoreći o tome da vakcinacija u Nemačkoj nije obavezna Stojkovićeva, koja je lekar po struci, pitala je pristune da li znaju koliko migranata ima u Nemačkoj.

"Ima ih milion. Šta mislite da li oni imaju vakcinalne kartone sa sobom? Naravno da to ne postoji. Oni ne znaju kada su rodjeni. Kada ih pitate kada su rodjeni svi kažu prvog, dvanaestog, dvehiljade i neke", rekla je Stojković.

tribina vakcinacija 2

Ona je kazala da roditeljima u Srbiji treba dozvoliti da odlučuju po svojoj savesti i da ne vakcinišu decu ako smatraju da će deca imati veću štetu, nego korist od vakcina.

Predstavnik udruženja advokat Ivo Strujić rekao je da se roditelji zalažu da mogu sami da odlučuju o vakcinaciji svoje dece i da su roditelji uplašeni jer im se svaki dan, preko medija, preti slanjem u Centar za socijalni rad i oduzimanjem dece ukoliko odbiju vakcinaciju.

Profesorka Medicinskog fakulteta u Nišu Jelena Vojinović rekla je da je vakcinacija jedan od najznačajnijih imunoloških izuma.

"Mi smo se kao struka odavno složili i nemamo nikavu dilemu - vakcinacija je jako važna, ona štiti od mnogih zloćudnih bolesti", rekla je Vojinović i kazala da je lekarima veoma teško da prihvate da, zbog pada obuhvata vakcinacije, moraju u 21. veku da se bore za živote dece od bolesti koje su mogle da budu sprečene.

tribina vakcinacija 3

Profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Zoran Veličković rekao je da su vakcine zajedno sa ispravnom vodom za piće "najbolje dobro" u 21. veku.

"Za postizanje koletivnog imuniteta potrebnan je obuhvat vakcinacije od 95 odsto, a u Nišavskom okrugu taj obuhvat MMR vakcinom je poslednjih godina daleko ispod 70 odsto", rekao je Veličković.

On je dodao da je u Nišu epidemija malih boginja bila prijavljena najpre 2011. godine, potom 2015. godine, a proteklih dana je ponovo prijavljena, a da su u Nišu od malih boginja obolela nevakcinisana deca.

Tribinu o (ne)opravdanosti obavezne vakcinacije organizovali su Ekološki pokret Niša i Udruženje "Gradjanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju".                  

Autor B. Ljubisavljević

Povezani članci

  • Položaj slepih u Srbiji: bolje nego pre, nedovoljno dobro

    Po prvi put u Srbiji, u Nišu je proteklog vikenda održan turnir u „golbalu“, sportu namenjenom za slepe i slabovide. To jeste uspeh, ali ti ljudi, kojih u Srbiji ima oko 12.000, i dalje imaju veliki broj problema.

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • Romska deca i dalje uskraćena za obrazovanje

    Prema trenutnim statistikama, 7% đaka u Srbiji nije obuhvaćeno obaveznim osnovnim obrazovanjem. Kada je reč o romskoj nacionalnoj manjini, čak 15% ne upiše osnovnu školu.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim