LAF: Zamrlo usvajanje novog Lokalnog antikorupcijskog plana

septembar 26 2018

Predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš (LAF) u ostavci, upozorili su danas je proces usvajanja novog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) u tom gradu  zamro i predložili mere za njegovo oživljavanje.

Predstavnici LAF-a podsetili su na konferenciji za medije da usvajanje LAP-a  u Nišu kasni 15 meseci  i ocenili da je za to odgovorna lokalna vlast, koja je blokirala proces svojom „pasivnošću, inertnošću i opstrukcijom“.

Oni su izneli deset preporuka za oživljavanje procesa donošenja LAP-a, među kojima je predlog da se sadašnji Radni tim hitno raspusti, a formira novi, čiji će sastav i rad biti u skladu sa Modelom LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, kao i da na čelu tog tima više ne bude gradonačelnik Darko Bulatović.

Bivša članica Radnog tima i koordinatorka LAF-a u ostavci Zorica Miladinović kazala je da će preporuke će biti dostavljene gradonačelniku Bulatoviću, predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću i Gradskom veću

Miladinović je podsetila da je Niš još 2011. godine bio jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji je usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI-ja „Gradovi protiv korupcije“, a da je jedini je grad koji je taj plan u kontinuitetu primenjivao.

 „Niš je jedini grad u Srbiji koji je, od 2013. godine, imao funkcionalni LAF, kao samostalno i nezavisno gradsko telo koje je realizovalo veliki broj mera iz tog Plana, predlagalo sistemska rešenja, bavilo se konkretnim korupcionaškim slučajevima ili pokretalo postupke pred nadležnim državnim organima“, istakla je Miladinović.

 Ona je kazala da su te činjenice ušle i u Model LAP-a, na osnovu kojeg svi gradovi i opštine u Srbiji treba da izrade svoje LAP-ove, a u kojem je Niš istaknut kao pozitivan primer, a „praksa i iskustvo LAF-a Niš“ navedeni kao obrazac za „izbor, organizaciju i rad“ svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji.

„Od nekadašnjeg lidera u institucionalnoj borbi protiv korupcije Niš je, nažalost, sada postao luzer na tom planu, što je potpuno nedopustivo“, naglasila je Miladinović.

                                                   ______________________________________________________________________________________________________________

Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju u Radnom timu Danijel Dašić saopštio je na konferenciji za medije da podnosi ostavku na članstvu u tom timu.

Radni tim za donošenje LAP-a na početku je imao 19 članova. Ostavku je najpre podneo predstavnik medija, a sredinom marta ove godine i svih sedam članova Radnog tima koje je predložio LAF. Predstavnik Univerziteta od početka nije na bilo koji način učestvovao u radu, tako da nije jasno da li je on uopšte član tima.

U Radnom timu sada su ostali isključivo predstavnici lokalne samouprave i jedan predstavnik nevladine organizacije Protekta.

                                                   ______________________________________________________________________________________________________________

Bivša članica Radnog tima i članica LAF-a u ostavci, Vesna Crnogorac kazala je da prema dostupnim podacima, većina gradova i opština u Srbiji nije donela LAP-ove i formirala lokalna antikorupcijska tela.

„Poseban problem je što ne postoje bilo kakve mere protiv gradova i opština koje nisu usvojili LAP-ove, ili su njihovi planovi i antikorupcijska tela protivni Modelu LAP-a“, rekla je Crnogorac.

Ona je podsetila da su, prema Modelu LAP-a, svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo da usvoje lokalne antikorupcijske planove do 30. juna prošle godine.  

Piše: B.Ljubisavljević

Povezani članci

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

  • „Sve više mladih u Sribiji kreira svoje poslovne ideje“

    Inovativni uređaj za reciklažu čijim korišćenjem građani ostvaruju mogućnost popusta u lancima trgovine, ideja je učenika Ekonomske škole u Nišu. Svojom biznis idejom spojajaju brigu prema čistoj okolini sa odgovornim poslovanjem i većim brojem zadovljnih kupaca.

  • Akušersko nasilje: javno govoriti, podnositi prijave

    Ohrabrene zbog lavine pokrenute u medijima nakon tragičnog slučaja akušerskog nasilja ovog januara u Sremskoj Mitrovici, brojne žene svakodnevno javno svedoče o „neprijatnostima“ koje su doživele na porođaju.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim