Broj preduzetnica u Srbiji na evropskom nivou, ali samo „na papiru“

decembar 20 2018

„Broj firmi u našoj zemlji koje se nalaze u vlasništvu žena porastao je sa 25 odsto, koliko je iznosio u 2009. godini, na 30 odsto u 2018. godini,  i po toj brojci se ne razlikujemo mnogo od Evrope. Medjutim, problem je što su kod nas mnoge stvari samo na papiru, a jedna od njih su upravo i ovi procenti.

Žene su često vlasnice preduzeća, ali samo u dokumentima, dok u praksi ne upravljaju firmom i imovina nije njihovo vlasništvo“, izjavila je predsednica Udruženja poslovnih žena Niša Vesna Jevtović na panel diskusiji „Žensko preduzetništvo u funkciji razvoja Južne Srbije“ održanoj u Oficirskom domu u Nišu.

Skup je organizovan u okviru Evropske nedelje preduzetništva a imao je za cilj da pokaže koliko je ženama teško da započnu privatni biznis, sa kojim problemima se susreću, kako ih previzilaze i kome mogu da se obrate za pomoć kada krenu u osnivanje firme.

rra1

Predsednica Udruženja poslovnih žena Niša Vesna Jevtović kazala je da na jugu Srbije, kao i celoj našoj zemlji raste  broj firmi koje su u vlasništvu žena, ali je procenat zatvorenih „ženskih“ firmi veći od procenta zatvorenih „muških“ firmi.

„Posle godine ili dve rada žene odustaju od privatnog biznisa je ne mogu da dodju do sredstava ili ne mogu da usklade porodične i poslovne obaveze. Primećeno je i da se žene mnogo kasnije od muškaraca odlučuju za započinjanje sopstvenog posla, tek posle tridesetpete godine, jer do tada imaju previše obaveza u kući i oko dece“, izjavila je Jevtović.

Ona je kazala da se često dešava da žene imaju ideje za razvoj biznisa, ali da ne znaju kako da ih realizuju.

vesna jevtovic

„Od 2009. godine od kako postoji Udruženje poslovnih žena, oko 300 žena je kod nas prošlo različite obuke koje su imale za cilj da se one ohrabre i motivišu da razviju svoje biznis ideje. Obučavale smo ih da urade dobar biznis plan, zajednički radile procenu da li njihova ideja može da se uspešno realizuje u praksi. Žene se uglavnom odlučuju za pokretanje nekog uslužnog biznisa. Ranije su najbrojnije bile krojačke radnje i frizerski saloni, a sada je sve više knjigovodstvenih i konsalting firmi jer su žene shvatile da mogu da unovče svoje znanje“, izjavila je Jevtović.

Prema njenim rečima, Udruženje poslovnih žena uputilo je inicijativu Fondu za razvoj da se odredjena sredstva usmere samo ka ženama. Potrebno je, dodala je Jevtović, da se žene prepoznaju kao razvojni potencijal i da im se omogući da dodju do sredstava za razvoj poslovne ideje, što je sada najveći problem.

Vesna Jablanović, predstavnica radnje za proizvodnju peciva „Kiki kore“ istakla je na skupu da je „jako teško“ razvijati privatni biznis u Srbiji jer institucije sistema ne podržavaju dovoljno biznis, a naročito kada su preduzetnice u pitanju.

VESNAJABLANOVIC

„Žene opstaju u poslu prvenstveno upornošću, istrajnošću i stalnom borbom. Radnja „Kiki kore“ osnovana je  2004. godine sa svega tri radnika, a sada ima 25. Radnja se uglavnom razvijala uz pomoć bankarskih kredita. Medjutim, bilo je to vreme kada su banke bile mnogo predusretljivije. Sada je mnogo teže poslovati jer banke ne ulaze u takav rizik kao što je

realizovanje neke poslovne ideje“, izjavila je Jablanović.

Ona je kazala da je u Nišu veoma teško obezbediti poslovni prostor jer gradske vlasti i nadležne službe nemaju razumevanje za takve potrebe firmi.

„Veoma teško se dolazi do papira neophodnih za gradnju poslovnog prostora. Za tako nešto morate zaista da se izborite. To je jedna od najvećih prepreka na ovim prostorima. Mislim da se na severu naše zemlje to mnogo brže i efikasnije rešava nego na jugu. Na ovim prostorima nedostaje podrška lokalnih vlasti“, izjavila je  Jablanović.

Direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“  Ivan Mihajlović rekao je da RRA „Jug“ sprovodi sve nacionalne programe podrške preduzetništvu i dodao da je prethodnih godina preduzetnicama dodeljeno preko 10 miliona dinara podsticajnih sredstava.

RRAIVAN

„Kada su u pitanju nacionalni programi podrške za razvoj preduzetništva ne postoji podela na žensko i ostalo preduzetništvo, ali su žene preduzetnice vrlo revnosne i pažljivo prate programe, konkurišu i dobijaju sredstva“, izjavio je Mihajlović.

Pomoćnica direktora niške filijale NSZ Nataša Stanković kazala je da je na području grada Niša evidentirano 23.678 nezaposlenih lica što je za 14,4 odsto manje nego pre četiri godine.

„Za razliku od prethodnog perioda, u ovoj i prošloj godini medju nezaposlenima je manje žena nego muškaraca i taj odnos iznosi 47 odsto prema 53 odsto. Medjutim, žene i dalje predstavljaju teže zapošljivu kategoriju i imaju prednost prilikom dodele subencija za zamozapošljavanje ili realizacije drugih mera aktivne politike zapošljavanja“, izjavila je Stanković.

RRA2

Stanković je dodala da je ove godine niška filijala Nacionalne služba za zapošljavanje dodelila 407 grantova za samozapošljavanje, s tim što su neki dodeljeni iz sredstava NSZ-a, neki iz IPA fondova, a jedan broj grantova je isplaćen u saradnji sa gradom.

Ona je kazala da se novi programi i mere aktivne politike zapošljavanja očekuju već u drugoj polovini januara naredne godine.

Skup „Žensko preduzetništvo u funkciji razvoja Južne Srbije“ organizovala je Regionalna razvojna agencija „Jug“ u saradnji sa EU info kutkom, Udruženjem poslovnih žena Niša, Evropskom mrežom preduzetništva i NVO „Eneca“.

Piše: B.Ljubisavljević

disclaimer min kulture selo

Povezani članci

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Žene i nacionalne manjine i dalje najčešća meta govora mržnje

    Rezultati monitoringa medija Mreže za izveštavanje o različitosti pokazuju da je od maja 2022. do decembra 2023. godine u Srbiji zabeleženo 113 slučajeva govora mržnje.

  • Radanska ruža, uspešan model socijalnog preduzetništva

    Na krajnjem jugu Srbije u jednoj od opština poznatoj po nezaposlenosti, u vreme najveće ekonomske krize, grupa žena rešila je da se „izdigne iz pepela“. Lebančanke iz Udruženja Žena Ruža su uz pomoć veštih ruku obezbedile svoj dinar za sebe. Tako je nastala Radanska ruža, preduzeće koje danas svoje organske proizvode izvozi i van granica Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim