Održana prva radionica za migrante kroz projekat “Saznaj i izrazi se” Foto: S. Djordjević

Održana prva radionica za migrante kroz projekat “Saznaj i izrazi se”

februar 18 2018

Za migrante smeštene u prihvatnom centru u Divljani kraj Bele Palanke započele su radionice na temu kako napraviti medijske sadržaje u cilju podizanja svesti o problemima izbeglica u Srbiji.

Kako izgleda vest, kako prikupiti prave informacije, kako se izveštiti u pisanju i skrenuti pažnju javnosti, izbeglicama u Divljani objasnila je novinarka i urednica Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić. Ovo je prva u nizu radionica kao deo projekta MICa “Saznaj i izrazi se“ koji finansira Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom u okviru programa Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji.

saznajiizrazise divljana vest 10

Oko 20 izbeglica ovog Centra razgovaralo je sa novinarima MICa o temama i pitanjima koje bi bile od značaja javnosti, a o kojima se malo zna u Srbiji. Diskusija tokom radionice o osnovama novinarstva pokazala je da migranti imaju potrebu da skrenu pažnju javnosti na sebe i da bolje upoznaju državu o situaciji sa kojom se suočavaju.

Tokom projekta “Saznaj i izrazi se”, MIC će naredna tri meseca za migrante iz prihvatnih centara u Divljani, Pirotu i Dimitrovgradu organizovati veći broj edukativnih i kreativnih radionica iz oblasti novinarstva, fotografije, videa i digitalne pismenosti. Radionice treba da omoguće migrantima  sаvlаdаvаnje savremenog nаčinа izrаžаvаnjа i njihovo lakše uključivanje u društvo. Omogućiće će im i da formiraju sopstveni internet portal i platforme na društvenim mrežama i krenu da i sami prikupljaju i objavljuju informcije koje su za njih značajne.

Učesnici prve radionice istakli su da im svaka dodatna pažnja puno znači jer mnogi od njih žive već dugo u prihvatnim centrima u Srbiji.

“Nije dovoljno što imamo krov nad glavom i što dobijamo hranu, potrebno nam je mnogo više. Mnogo nam je teško, patimo što smo morali da napustio svoju zemlju i što se sada nalazimo u prihvatnim centrima", izjavila je za tridesetdevetogodišnja Marya iz Avganistana, finansijski menadžer po zanimanju.

saznajiizrazise divljana vest 4

Ona je dodala da svi prate informacije na različitim platformam u vezi prelaska granice, i veoma je zabrinuta za dalju budućnost svoje porodice.

"Plašim se da ćemo zauvek ostati u prihvatnom centru u Divljani. Želim da odemo odavde u Nemačku, da tamo nastavimo život i da deca tamo nastave školovanje", rekla je ona i naglasila da Srbija jeste lepa zemlja, ali siromašna, i da su oni svesni da se Srbija bori za nezaposlenošću i za domaće stanovništvo, a kamoli za migrante.

saznajiizrazise divljana vest 1

Osamnaestogodišnja mignatkinja Rabija na odličnom engleskom jeziku je rekla da njena porodica još ne zna tačno gde bi da otputuje iz Srbije, ali da njena majka priželjkuje da to bude mirna zemlja u kojoj bi deca imala uslove za školovanje.

saznajiizrazise divljana vest 6

“Škola je ovde dosta daleko od prihvatnog centra i imamo poteškoće oko prevoza. Ponekad se priključujem i radim u SOS timu. Mnogo mi nedostaju prijatelji iz domovine, u centru ima malo mojih vršnjaka i malo druželjubivih ljudi”, rekla je ona.

saznajiizrazise divljana vest 7

Jedan od ciljeva projekta MICa “Saznaj i izrazi se” je da u radionicama učestvuje i lokalno stanovništvo što će omogućiti da migranti budu bolje prihvaćeni, a njihovi problemi i potrebe bolje shvaćeni. Na prvoj radionici u Divljani učestvovali su srednjoškolci iz Niša koji žele da oforme web portal za svoje vršnjake kako bi se bavili temama koje ih zanimaju, a kojih nema u tradicionalnim medijima.

saznajiizrazise divljana vest 2

Kako i sami žele da bolje upoznaju pravljenje medijskog sadržaja preko različitih medijskih formata, ova radionica je i njima bila od velike koristi. Takođe, osim novih saznanja, mladi novinari iskoristili su priliku u Divljani i razgovarali sa svojim vršnjacima iz Centra. Na osnovu tih razgovora, nastaće i prve priče na njihovom portalu “Youth Vibes” o tome kako provode vreme njihovi vršnjaci koji su izbegli iz svojih zemalja.

Piše: B. Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

disclaimer KIRS 2

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim