Radionice o važnosti poznavanja medija i u Dimitrovgradu

april 22 2018

U okviru projekte "Saznaj i izrazi se" održana je prva radionica o novinarstvu u izbegličkom centru u Dimitrovgradu.

Šta je vest, koje su osnovne karakteristike vesti, kako je napisati, kakav ona značaj ima u podizanju svesti o problemima izbeglica koje se nalaze u Srbiji,  tema je radionice koju ja ekipa Medijskoj istraživačkog centra organizovala za migrante smeštene u Centru u Dimitrovgradu. 

saznaiiizrazise dimitrograd 2

Od oko 60 izbeglica koje se nalaze u ovom Centru, 15ak zainteresovanih upoznalo se sa pravilima novinarstva, pisanja vesti, ali i o važnosti fotografije i njenom uticaju na javnost. 

Radionica o bazičnom poznavanju novinarstva i fotografije po prvi put je održana u Dimitrovgradu, mestu na granici sa Bugarskom, a do sada je ekipa MICa već nekoliko puta na ovu temu posećivala Centar za migrante u Divljani, u blizini Bele Palanke.

saznaiiizrazise dimitrograd 3

Kao i do sada, radionici su pored migranata prisustvovali i učenici iz lokalne sredine, ovog puta iz dimitrovgradske gimnazije a najveće interesovanje kod polaznika izazvala je fotografija. 

Tinejdžeri iz Avganistana i Dimitrovgrada rado su proučavali profesionalne fotoaparate i slikali u blizini Centra, vežbajući kako se pravi kvalitetna fotografija i koliko je važna njena moć u medijima. 

saznaiiizrazise dimitrograd 5

Držeći se postulata da je jedina prava fotografija objavljena fotografija polaznici su svoje fotografije postavili na fejsbuk stranu @divljanapeople, oformljenu tokom projekta.

Cilj projekta "Saznaj i izrazi se", koji finansira Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarska kancelarija za saradnju sa Srbijom u okviru programa Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji, je da izbeglice iz Divljane, Dimitrovgrada i Pirota  zahvaljujući osnovnim medijskim alatima nauče da zagovaraju za sebe, svoje potrebe i ujedno podižu svest svoje okoline o situaciji u kojoj se nalaze, kao i o razlikama i sličnostima u kulturi između naših naroda, kako bi se lakše sporazumevali i živeli. 

saznaiiizrazise dimitrograd 1

Ovaj projekat započet je početkom ove godine, a pored novinarstva i fotografije obuhvata socijalne mreže kao alat za lakšu komunikaciju i zajedničko delovanje izbeglica koje se trenutno nalaze u našoj zemlji. 

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Polznici radionice

disclaimer KIRS 2

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim