Radionice o važnosti poznavanja medija i u Dimitrovgradu

april 22 2018

U okviru projekte "Saznaj i izrazi se" održana je prva radionica o novinarstvu u izbegličkom centru u Dimitrovgradu.

Šta je vest, koje su osnovne karakteristike vesti, kako je napisati, kakav ona značaj ima u podizanju svesti o problemima izbeglica koje se nalaze u Srbiji,  tema je radionice koju ja ekipa Medijskoj istraživačkog centra organizovala za migrante smeštene u Centru u Dimitrovgradu. 

saznaiiizrazise dimitrograd 2

Od oko 60 izbeglica koje se nalaze u ovom Centru, 15ak zainteresovanih upoznalo se sa pravilima novinarstva, pisanja vesti, ali i o važnosti fotografije i njenom uticaju na javnost. 

Radionica o bazičnom poznavanju novinarstva i fotografije po prvi put je održana u Dimitrovgradu, mestu na granici sa Bugarskom, a do sada je ekipa MICa već nekoliko puta na ovu temu posećivala Centar za migrante u Divljani, u blizini Bele Palanke.

saznaiiizrazise dimitrograd 3

Kao i do sada, radionici su pored migranata prisustvovali i učenici iz lokalne sredine, ovog puta iz dimitrovgradske gimnazije a najveće interesovanje kod polaznika izazvala je fotografija. 

Tinejdžeri iz Avganistana i Dimitrovgrada rado su proučavali profesionalne fotoaparate i slikali u blizini Centra, vežbajući kako se pravi kvalitetna fotografija i koliko je važna njena moć u medijima. 

saznaiiizrazise dimitrograd 5

Držeći se postulata da je jedina prava fotografija objavljena fotografija polaznici su svoje fotografije postavili na fejsbuk stranu @divljanapeople, oformljenu tokom projekta.

Cilj projekta "Saznaj i izrazi se", koji finansira Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarska kancelarija za saradnju sa Srbijom u okviru programa Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji, je da izbeglice iz Divljane, Dimitrovgrada i Pirota  zahvaljujući osnovnim medijskim alatima nauče da zagovaraju za sebe, svoje potrebe i ujedno podižu svest svoje okoline o situaciji u kojoj se nalaze, kao i o razlikama i sličnostima u kulturi između naših naroda, kako bi se lakše sporazumevali i živeli. 

saznaiiizrazise dimitrograd 1

Ovaj projekat započet je početkom ove godine, a pored novinarstva i fotografije obuhvata socijalne mreže kao alat za lakšu komunikaciju i zajedničko delovanje izbeglica koje se trenutno nalaze u našoj zemlji. 

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Polznici radionice

disclaimer KIRS 2

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • „Prekardašilo“ – poručili sa protesta u Nišu

    Nakon višenedeljnih masovnih protesta protiv nasilja koji se održavaju u Beogradu, ove subote protesti su oživeli i u drugim gradovima Srbije.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim