Migranti posetili ergelu "Kelebija" Foto: S. Djordjević

Migranti posetili ergelu "Kelebija"

septembar 19 2018

Migranti smešteni u Prihvatnom centru u Subotici posetili su danas ergelu "Kelebija".

Tokom ovog izleta, koji je organizovan u okviru projekta Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, migrantske porodice, mogle su da saznaju mnogo o istorijatu lipicanera, da pogledaju kolekciju fijakera, karuca, čeza,  a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u veštini jahanja.

migranti ergela subotica 5

Bila je ovo prilika da upoznaju deo naše kulture, kao i prirodu i krajolik Srbije u kojoj neki od njih borave već više od godinu i po dana.

Subotica je jedan od gradova u kojima su smešteni migranti i izbeglice. U ovom momentu najviše ih je iz Avganistana, Iraka i Irana.

migranti ergela subotica 3

Adnan koji je došao sa porodicom iz Irana kaže da su danas proveli divan dan a da su deca uživala. Takođe Hamid, jedan od roditelja naglašava da je ovaj vid aktivnosti za migrante dobra promena i za odrasle u odnosu na uobičajenu svakodnevnicu koju provode u prihvatnom centru.

migranti ergela subotica 2

Ovaj vid aktivnosti, koju sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, omogućava migrantima da saznaju mnogo toga o kulturi, istoriji i tradiciji Srbije i da lakše prebrode period neizvesnosti.

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Prasci kao terapeutske životinje

    U Lapovu, u jedinom azilu za konje u Srbiji, živi sedam terapeuta na četiri noge. Reč je o svinjama od 400 kg koje obožavaju da se maze.

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim