Izložba glumačkih portreta u Nišu – Vanja Keser Foto: S. Djordjević

Izložba glumačkih portreta u Nišu – Vanja Keser

avgust 25 2019

Izložbe fotografija u Nišu nisu retkost, ali jesu izložbe portreta – do sada ih gotovo nije ni bilo. Sa ovim teškim zadatkom uhvatio se u koštac najmlađi niški fotograf Vanja Keser. Još veća eksluzivnost je to što su njegovi modeli najpoznatiji srpski glumci.

 

Ponedeljak, 26. avgust je pomalo istorijski dan za Niš, ali i za Festival glumačkih ostvarenja igranog filma u okviru kojeg će najmlađi niški fotograf Vanja Keser predstaviti svoje fotografije u Oficirskom domu. Fotografije glumaca koje volimo i pamtimo sa Filmskih susreta najčešće su zabeležene na pozornici ili pod okriljem zidina niške tvrđave. Glumce pod studijskim svetlom u interesantnom ambijentu do sada niko nije slikao. vanja keser 3

Kada je uz objektiv i treba da zabeleži neke momente ili ljude, u tome je odličan. Međutim, kada sa mladim, ali iskusnim fotografom, 22-godišnjim Vanjom Keserom želite da uradite intervju, to nije baš lako. Ne voli mnogo da priča o sebi, već uglavnom pušta da njegove fotografije govore više. Ipak, jasno mu je da pred njegovu prvu izložbu portreta, koja je deo ovogodišnjih Filmskih susreta, treba voditi ozbiljne razgovore i da će i sam ovih dana neretko stajati pred objektivom.

Pred prošlogodišnje Filmske susrete, Vanja Keser ponudio je organizatorima da napravi portrete glumaca koji dolaze na festival. Bez mnogo razmišljanja, ideja je prihvaćena, a mladi fotograf je svakoga dana tokom trajanja festivala dva sata pre konferencija za medije u Oficirskom domu nameštao opremu u posebnoj prostoriji koja je tih dana bila njegov kutak za rad. Zanimljivo je da glumci nisu znali da će nakon razgovora sa medijima biti pozivani na slikanje, baš kod Vanje.vanja keser 4

’’Video sam da su se na sličan način slikali holivudski glumci. Ponudio sam organizatorima festivala da i ja napravim fotografije sa domaćim glumcima, koristeći svoju opremu i svoj studio. Dve pozadine su bile, retro i crno-bela, pa je najpre bilo važno da vidim kako je neki glumac obučen, kako bi video koja pozadina više odgovara. Inače, slikanje je sa svim od njih trajalo po 3 do 5 minuta’’, kaže Keser.

Glumci pred Vanjinim objektivom

Više vremena od toga, Vanja nije imao, jer nisu imali ni glumci. Iako navikli na kamere i na snimanja, nije bilo lako „nagovoriti“ ih na još jedno. Ipak, bez ozbira što portret važi za jedan od najtežih oblika fotografije, za ovog mladog fotografa to nije predstavljalo problem. Kako kaže, nije imao mnogo vremena za razmišljanje od trenutka kada bi neki glumac ušao u studio. Pred njegovim objektivom našlo se 15-ak glumaca, a nastalo je 20 fotografija.vanja keser 6

’’Neki glumci su bili veoma raspoloženi za fotografisanje. Mlađi glumci su, recimo, baš posvetili vreme tome. Od starijih su poneki bili malo teži za saradnju. Svetozar Cvetković i Vlasta Velisavljević su, na primer, bili odlični’’, ističe fotograf.

Ipak, Keser smatra da su fotografije mogle da budu još bolje, skromno kaže da nisu perfektne. Razlog je, ističe, to što nije imao više vremena sa glumcima. Bilo je potrebno da se prilagodi samoj organizaciji festivala, a bio je izazov iskombinovati sve. Međutim, tremu nije imao jer je radio ono u čemu uživa.vanja keser 1

’’Ne pravim neku razliku da li fotografišem obične ljude ili glumce. Jedino su možda veća očekivanja od nekog ko će da dođe da gleda te slike, ko zna za glumca, ko je čuo za njega ili je možda njegov fan. Tu je samo veći pritisak, a ovako meni dok fotografišem ne’’.

Fotograf koji bira drugačije

Izložbu fotografija ’’Glumački portreti’’ svi koji žele moći će da pogledaju u Oficirskom domu tokom trajanja Flmskih susreta. Otvaranje izložbe zakazano je za 26. avgust u 19:30h. U istom prostoru i u isto vreme biće i izložba Vanjinog starijeg i iskusnijeg kolege Jovana Šurdilovića o prošlogodišnjim Filmskim susretima koji ovaj festival beleži svojim foto – aparatom od samog početka.vanja keser 5

Mladi Vanja Keser među svojih brojnim istaknutim i iskusnim kolegama, bori da osmisli nešto što ipak nije uobičajeno, nešto novo i drugačije. Za fotografiju se prvi put zainteresovao još u osnovnoj školi, a profesionalno je počeo da se ovim poslom bavi 2012. godine kada je imao samo 15 godina. Do sada je imao i nekoliko izložbi fotografija. Ova poslednja će se, međutim, značajnije razlikovati od prethodnih.

’’ To je nešto što bar ovde nije viđeno. Gledaš nešto drugačije od uobičajenog što radiš. Kad svi idu levo, ti ideš desno’’, zaključuje ovaj mladi fotograf koji, sa ne tako puno godina, i te kako može da se pohvali onim što je do danas zabeležio.

Tekst: Miljana Đorđević

 

 

Povezani članci

  • James Hill: Pojavom AI potonuli smo u more slika i informacija

    Mislim da generalno problem sa kojim se svi suočavamo je kako se odupreti ovakvom iskušenju koje donosi veštačka inteligencija, rekao je James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times. On je u intervjuu za MIC rekao da i sam lično teško shvata kako to da se toliki broj fotografa ne može odupreti iskušenju da posegnu za ovakvim alatima manipulacije.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim