Izložbom „Kontekst“ u Nišu počela Nedelja medijske pismenosti

oktobar 26 2017

Nedelja medijske i informacione pismenosti počela je sinoć otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom "Kontekst" u izložbenoj sali Deli prostora u Nišu.

Izložbu koja traje do petka, 27. oktobra, čine fotografije štampane u dva primerka, s različitim legendama.

Autori fotografija izloženih u Deli prostoru su fotoreporteri Saša Djordjević, Dimitrije Nikolić, Vanja Keser i Ivan Dinić.

Koordinatorka Nedelje medijske pismenosti Tatjana Djukić izjavila je na otvaranju izložbe da je cilj da se ukaže na to kako legenda utiče na razumevanje fotografije, te je glavna poruka izložbe da se mora razmišljati o svim medijskim sadržajima.

foto izlozba kontrast 2

"Gradjani moraju da misle o tome odakle dolaze informacije, moraju da razmišljaju o tome zbog čega je informacija objavljena i da je uporede više izvora iste informacije", naglasila je Djukić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Aracki rekao je da medijska pismenost znači pravilno razumevanje sadržaja medija.

On je rekao da je istraživanje studenata nolvinarstva u Nišu, koje je obuhvatilo 4.000 učesnika, pokazalo da više od 80 odsto anketiranih smatra da je neophodno da medijsko obrazovanje bude uključeno u obrazovni sistem.

Aracki je rekao da u svetu, ali i na Balkanu postoji poseban predmet medijske pismenosti.

foto izlozba kontrast 4

"Pri tom nije dovoljno da nam samo omladina bude medijski pismena, ako roditelji i nastavnici nisu pismeni. Svi skupa treba da budu uključeni u programe medijskog opismenjavanja", rekao je Aracki.

On je kazao da nema demokratije bez medijski pismenih ljudi.

„Siguran sam da je malo vlasti na svetu kojima odgovara da im narod bude pismen jer se lakše vlada onima koji su neobrazovani i nisu dovoljno pismeni“, izjavio je Aracki.

Fotoreporter Dimitrije Nikolić rekao je ovom prilikom da je veoma bitno da se radi na unapredjenu kvaliteta medijskih sadržaja, a jedan od načina za unapredjenje kvaliteta je i da se ti sadržaji opreme fotografijama koje će uraditi  profesionalni fotoreporteri.

foto izlozba kontrast 1

„Kvalitetna fotografija doprinosi i boljoj „prodaji“ medijskih sadržaja. Ljudi radije čitaju tekstove koji su opremljeni kvalitetnim fotografijama“, izjavio je Nikolić.  

Nedelja medijske i informacione pismenosti biće završena 1. novembra gradskim forumom na tu temu. U medjuvremenu svakodnevno će biti organizovane različite aktivnosti koje će uključiti studente, srednjoškoce, medijske radnike i gradjane.

O perspektivama medijske pismenosti na Filozofskom fakultetu u Nišu govoriće studenti, za učenike gimnazije „Svetozar Marković“ biće prikazan film o važnosti slobode medija, a za vikend će gradjanima biti podeljeni flajeri na temu medijske pismenosti.

U okviru Nedelje medijske pismenosti  u EU info kutku biće organizovana  diskusija o razumevanju medija.

Zajednička akcija lokalnih medija zakazana je za 31. oktobar i u okviru nje biće pozvani svi mediji u Nišu da objave tekstove i priloge na temu medijske pismenosti.

Nedelju medijske i informacione pismenosti organizovao je Medija i reform centar Niš, u saradnji s medjunarodnom organizacijom UNESKO. Pomoć u organizaciji pružili su i grad Niš, Kancelarija za mlade, Filozofski fakultet, Pravni fakultet, gimnazija „Svetozar Marković“, EU info kutak i Deli prostor.

Autor B.Ljubisavljević

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim