„Go“ do cilja uz razvoj veština Foto: S. Djordjević

„Go“ do cilja uz razvoj veština

januar 10 2018

Misaona igra “go” je drevna veština malo poznata u Srbiji. Iako se igra samo u tri grada, cilj je da se promoviše  i u drugim gradovima pre svega kroz osnovne škole.

Mladen Lilić je majstor goa prvi dan, drevne igre koja se smatra najstarijom misaonom igrom na planeti. Doduše, to je u slobodno vreme, a tokom dana je profesor ekonomske grupe predmeta u Pravno Poslovnoj školi u Nišu.

go klub 6

“Skoro 30 godina se bavim goom, i još mi nije dosadio”, s osmehom kaže Mladen. “Zadnjih 5 godina u Go klubu “PRO GO” pokušavam da radim kao trener, da učim decu ovoj lepoj veštini. Lepota goa je što su pravila jako prosta. Za 15 minuta svako može da postane početnik. Međutim, veština se stiče celog života, eto meni je trebalo skoro 30 godina da postanem majstor. Nekima to ide brže, neki nikad ne postanu majstori, a to zavisi od vremena koje je čovek spreman da uloži. Igra je jako kompleksna, ima neverovatno veliki broj kombinacija i može bukvalno celog života da se uči”, objašnjava Mladen.

go klub 5

                                                          Mladen Lilić

Ova najstarija misaona igra na svetu nastala je u Kini prema nekim podacima pre oko 5.000 godina. Prema legendi, jedan kineski mudrac je ovu igru izmislio kako bi sina jednog kineskog cara naučio veštini ratovanja, priča nam Mladen Lilić i dodaje:

“Međutim, za razliku od šaha gde se broj figura u toku partije smanjuje, go je konstruktivna igra u smislu da se broj figura u toku igranja povećava i cilj je da se nešto sagradi. Dakle, ne da se ubije protivnikova kraljica, već da se sagradi teritorija. Na kraju partije, ko ima veću teritoriju, on pobeđuje, ali još jedna specifičnost je da u gou nema remija, nema nerešenog rezultata što odslikava taj azijski način razmišljanja. To znači, neko mora da pobedi, neko mora da izgubi”, kaže on. 

go klub 2

Da li je zaista ova drevna igra toliko jednostavna da može da je igra bilo ko, pitali smo Kostu Ilića, sedmogodišnjeg dečaka za tablom koji je sada II razred osnovne škole, a već dve godine igra go. Kosta kaže da je samo prvi susret sa ovom igrom težak, ali da je to u stvari laka igra.

“Upravo sam izgubio, jer nisam dobro zaštitio teritoriju, ali znam gde sam pogrešio”, kaže Kosta i tvrdi da za pola sata može da pobedi protivnika. Zahvaljujući ovoj misaonoj igri, Kosta povremeno i putuje na takmičenja.

go klub 8

                                                          Kosta Ilić

“Do sada sam bio u Kragujevcu i u Temišvaru. Tamo sam upoznao puno druge dece. Bilo mi je super, jer osim goa smo puno šetali po gradu”, objašnjava Kosta i dodaje da će za go uvek imati vremena jer mu je cilj da bude među prvima.

Go klub “PRO GO” je pre nekoliko godina započeo pilot projekat u niškoj osnovnoj školi “Sveti Sava” i to zahvaljujući nastavnici matematike ove škole, Mirjani Rašić Mitić koja je go uvela kao vannastavnu aktivnost.

“Razlozi zašto sam se odlučila da go predstavim deci uz “hajde da vas naučim jednu novu igricu” leže u snazi mogućnosti koje go ima i u doprinosu koji go ostvaruje u rastu i razvoju deteta. Sada ciljano pratim decu koja igraju go, i neka od njih koja nisu bili odlikaši, već su imali trojke, sada imaju veće ocene, kako iz matematike, tako i drugog školskog gradiva”, objašnjava nastavnica Rašić Mitić.

go klub 7

                                                          Mirjana Rašić Mitić

Kako su deca danas naviknuta na vreme pred računarom, a samim tim i na instant uspeh, ova nastavnica matematike prednosti goa objašnjava i kroz brzo razumevanje igre.

“Deca vole da se takmiče, vole da pobede drugara i vole da dobiju medalje, a upravo način i sistem takmičenja u gou je omogućio da mi uspemo da pratkično nakon dva i po meseca odvedemo decu na evropsko juniorsko prvenstvo. Eto, mi smo počeli u januaru 2016. da vežbamo u školi ovaj misaoni sport, a već u martu smo otišli na Palić na prvenstvo. Sa ponosom mogu da kažem da je jedanaestoro mojih đaka učestvovalo na ovom takmičenju i da smo postigli priločno zapažene rezultate”.

go klub 3

Kroz projekte je u Nišu napravljen “Misaoni klub” gde deca mogu da se uče veštini pravljenja taktike i planiranja kroz učenje ove misaone igre. Na ovaj način, besplatni časovi u Regionalnom centru u Nišu omogućavaju i deci drugih škola da se uključe u klub. Kako se za sada go igra samo u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, Go klub “PRO GO” želi da uz saradnju sa Udruženjem za podsticanjem preduzetništva “Živojin Mišić” ove aktivnosti prošire i na druge gradove, kako bi napravili go škole u što više gradova u Srbiji. Pilot projekat u Nišu je dao odlične rezultate, kažu u ovom klubu, zbog čega imaju u planu i formiranje go lige.

Dragan Ilić, direktor “PRO GO” kluba koji postoji 5 godina kaže da klub ove godine čekaju organizacije vrlo važnih takmičenja.

“Gran Pri turnir Evrope će se u 2018. godini organizovati upravo u Nišu, i to u martu ove godine, a zahvaljujući dobro organizovanom Open turniru prošle godine, od strane Evropske Go federacije Niš je dobio i organizaciju još jednog turnira ove godine, kvalifikacije za gren slem. To je turnir zatvorenog tipa na kome učestvuje do 20 najjačih igrača Evrope, koji se takmiče za bodove i za prvaka Evrope”, kaže predsednik ovog kluba koji ima 130 registrovanih članova u evropskoj go federaciji.

go klub 1

On dodaje da je od strane Ministarstva omladine i sporta ovaj misaoni sport svrstan u sport četvrte kategorije, pa se klub “PRO GO” takmiči na svim državnim takmičenjima u svim kategorijama.

“Juniori Go kluba PRO GO su u poslednjim juniorksim prvenstvima Srbije u sve tri zvanične kategorije (U12, U16, U20) osvojili prva tri mesta u svakoj kategoriji pa od ukupno 9 medalja, mi imamo 8”, kaže Ilić i dodaje da iako je ovaj sport neolimpijski, 2020. godine će na Olimpijadi u Tokiju, upravo “go” biti pozivni sport.

Inače, PRO GO je drugi klub goa osnovan u Nišu, a “Student” postoji već 40 godina orijentisan je prema vrhunskom sportu. Cilj mladog kluba PRO GO je da se igrači misaone igre nađu i među decom.

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević

001 a TEMPLEJT na srpskom

Povezani članci

  • Akušersko nasilje: javno govoriti, podnositi prijave

    Ohrabrene zbog lavine pokrenute u medijima nakon tragičnog slučaja akušerskog nasilja ovog januara u Sremskoj Mitrovici, brojne žene svakodnevno javno svedoče o „neprijatnostima“ koje su doživele na porođaju.

  • "Mladi ljudi oplemenjuju i treba im dati input da bi vratili duplo"

    Godinama unazad se o uspesima njenih đaka govori i van granica Srbije. Njen nastavni predmet je geografija, pa ipak, ova profesorka mlade uči životu, i da su znanje i predan rad najvažniji. U svojoj školi vodi preduzetničku sekciju, pa u mladim gimnazijalcima budi i preduzetnički duh. 

  • Položaj slepih u Srbiji: bolje nego pre, nedovoljno dobro

    Po prvi put u Srbiji, u Nišu je proteklog vikenda održan turnir u „golbalu“, sportu namenjenom za slepe i slabovide. To jeste uspeh, ali ti ljudi, kojih u Srbiji ima oko 12.000, i dalje imaju veliki broj problema.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim