Za sufinansiranje medijskih projekata 54 miliona dinara iz budžeta grada Niša

februar 26 2018

Grad Niš izdvojiće ove godine 54 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja, i to 49 miliona dinara za pravna lica koja proizvode medijske sadržaje a pet miliona dinara za nevladine organizacije, izjavio je danas sekretar gradskog Sekretarijata za kulturu i informisanje Nebojša Stevanović.

On je rekao da će konkurs za sufinansiranje medijskih projekata biti raspisan početkom marta.
"Zajedno s Departmanom za komunikologiju i žurnalistiku napravili smo predloge medijskih sadržaja od javnog interesa za koje će se raspisati konkurs. Trudili smo da obuhvatimo sve teme koje su od značaja za gradjane, ali smo otvoreni i za nove predloge", kazao je Stevanović na javnoj raspravi "U susret medijskom konkursu grada Niša za 2018".

sufinansiranje medija Nis 2On je kazao da je najveći problem sekretarijata od uvodjenja projektnog finansiranja medija izbor članova komisije koja ocenjuje medijske projekte, pre svega toga što ne postoje kriterijumi za izbor članova komisije.
"Za izbor članova različitih Upravnih i Nadzornih odbora postoje i te kako precizne instrukcije ali za nešto ovako delikatno i važno ne postoje kriterijumi ni u zakonu ni u Pravilniku za sufinansiranje projekata", istakao je Stevanović.
Novinar Milorad Doderović predložio je da u komisijama koje ocenjuju medijske projekte ne budu birani ljudi iz gradova i mesta koji su raspisali konkurs, kao ni oni novinari koji su sami sebe predložili kao medijske stručnjake.

sufinansiranje medija Nis 4Dragan Djordjević iz Odbora za ljudska prava Niš rekao je da bi ceo proces sufinansiranja medijskih sadražaja mogao da se "uozbilji" kada bi se izdvojila sredstva za evaluaciju proizvedenih medijskih sadržaja, jer je evidentno da postoje problemi u realizaciji.
Glavni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević predložio je da uslov za učešće na medijskim konkursima za elektronske i štampane medije bude priznavanje Saveta za štampu i poštovanje Kodeksa novinara Srbije. "Ne treba da bude eliminatorno ukoliko je neko kažnjen od strane Saveta za štampu, jer postoje različite vrste prekršaja, ali grad treba da pokaže da želi da promoviše vrednosti, a ne znam šta je bitnije od poštovanja Kodeksa novinara Srbije", rekao je Blagojević.

sufinansiranje medija Nis 3

On je zatražio da Sekretarijat za kulturu i informisanje ove godine obrazloži izbor članova komisije za ocenu medijskih projekata.
Šefica Odseka za kulturu i informisanje u Sekretarijatu za kulturu i informisanje grada Niša Pavlina Mihajlenko kazala je da je predlog o poštovanju odluka Saveta za štampu "na mestu", ali da Sekretarijat ne može ništa da učini po tom pitanju dok Zakon o javnom informisanju i medijima ne bude promenjen.
"Mi šaljemo predloge za izmenu Zakona i pravilnika kad god se organizuju javne rasprave, ali se godinama ne menjaju ni Zakon ni pravilnik", izjavila je Mihajlenko.
Grad Niš izdvojio je prošle godine za sufinansiranje medijskih projekata 20,5 miliona dinara.

OTV Niš

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: B.Ljubisavljević i Media i reform centar

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • James Hill: Pojavom AI potonuli smo u more slika i informacija

    Mislim da generalno problem sa kojim se svi suočavamo je kako se odupreti ovakvom iskušenju koje donosi veštačka inteligencija, rekao je James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times. On je u intervjuu za MIC rekao da i sam lično teško shvata kako to da se toliki broj fotografa ne može odupreti iskušenju da posegnu za ovakvim alatima manipulacije.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim