Sokobanja čuva uspomenu na Andrića i 43 godine nakon njegove smrti

mart 13 2018

Na današnji dan pre 43 godine preminuo je u Beogradu naš jedini nobelavac Ivo Andrić, a u Sokobanji čiji je verni posetilac bio godinama, još se sa ushićenjem prepričavaju njegovi dolasci, šetnje i druženja sa meštanima.

Najčuveniji apartman u Sokobanji i dalje je apartman 144 na drugom spratu hotela "Moravica" u kome je Andrić odsedao i koji su Sokobanjci pretvorili u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama i drugim stvarima koje je koristio.

IvoAndric Sokobanja 8


Od kako je 2011. godine otvoren za posetioce, apartman 144 godišnje poseti 50.000 turista, a vrlo rado ovde svrate i oni malobrojni radnici hotela koji su imali priliku da provedu neko vreme sa Andrićem.


Rodjena Nišlijka, a već decenijama žiteljka Sokobanje Sladjana Antanasković (64) kazala je da se i te kako dobro seća vremena kada je radila kao frizerka u "Moravici" i imala priliku da šiša našeg poznatog pisca, ali bude i u društvu sa njim i bude gost na ručku koji je priredio za svoje prijatelje.

IvoAndric Sokobanja 2


"Kada je prvi put došao da se šiša, čika Ivo, kako sam ga zvala, rekao mi je da ne brinem, da on zna da ja nisam muški već ženski frizer, ali da idem samo po "fazonu" i da neću da pogrešim. Kada sam ga ošišala i osušila kosu ispod haube obratio mi se sa "drago moje dete" i rekao da ću biti dobar frizer", izjavila je Antanasković  i dodala da je u to vreme imala tek dvadesetak godina.


Prema njenim rečima, Andrić je  bio izuzetno dobar, plememenit i "narodski" čovek.

IvoAndric Sokobanja 4


"Sa svima je stao da popriča - i sa seljakom i sa prodavcem na pijaci i sa doktorima i sa radnicima. Nikada nije prošao pored nas zaposlenih u hotelu da nas ne zapita kako smo i šta radimo", kazala je Antanasković.


Andrić je, dodala je ona, prilikom jednog od boravaka u "Moravici" organizovao ručak za svoje prijatelje novinare, slikare, lekare, i na taj ručak je i nju pozvao. Sedela je za stolom odmah pored njega


"Pre nego što sam otišla na ručak tetka mi je pokazala kako se koristi pribor za jelo i kako se ponaša za stolom, ali sam i pored toga imala veliku tremu. Čika Ivo je to primetio i sam mi je sipao hranu u tanjir, a uz to i dodao da nema čega da se stidim", rekla je Antanasković.

IvoAndric Sokobanja 1


Prema njenim rečima, Andrić je izuzetno voleo kulinarske specijalitet iz sokobanjskog kraja koje je za njega pripremala isključivo kuvarica Lenka. Voleo je prvenstveno ovčije kiselo mleko, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom, jagnjeću sarmicu.


"Svakoga jutra je Slobodan Krstić koji je u to vreme radio kao konobar motorom odlazio u selo Jezero po ovčije kiselo mleko. Žena iz tog sela pripremala ga je samo za Andrića u zemljanim posudama. On nije mogao da zamisli ni jedan obrok bez kiselog mleka", izjavila je Antanasković.


Ona je kazala da je Andrić obožavao da šeta ispred hotela, centrom banje, Ozrenom i drugim okolnim planinama. Na terasi hotela imao je svoj sto na kome je u vazi uvek bilo poljsko cveće i nikada nije dozvolio da to budu ruže iz ružičnjaka.

IvoAndric Sokobanja 5


"Umeo je da nam  kaže da ne zna šta je to čudesno u Sokobanji, ali kada izadje na terasu sa tim fantastičnim pogledom ima osećaj kao da ga miluju vetrovi i može da diše punim plućima", istakla je Antanasković.


Direktor Organizacije za turizam i kulturu Ljubinko Milenković kazao je da Sokobanja itekako pažljivo čuva uspomene na boravak našeg jedinog nobelovca u u tom mestu, a žitelji tog mesta još prepričavaju Andrićeve izjave i anegdote.


"Opisujući prirodu u Sokobanji, Andrić je kazao da ne zna šta čega to ovde ima, ali posle samo 20 dana provedenih ovde, radi čitavu godinu u Beogradu kao preporodjen", rekao je Milenković.


On je podsetio da o Andrićevom boravku svedoče brojne fotografije, a on sam je napravio nekoliko crteža različitih delova Sokobanje, od kojih je najpoznatiji crtež Sokograda.

IvoAndric Sokobanja 6


"Pre šest godina izdata je i knjiga o Andrićevom boravku u Sokobanji i u knjizi nalaze se i citati iz njegove čuvene "pepito" sveske. Ta sveska je dokaz da je naš veliki pisac upravo u Sokobanji započeo pisanje romana "Na drini Ćuprija", izjavio je Milenković.


On je podsetio da je Andrić u Sokobanji boravio najpre za vreme Drugog svetskog rata i 11 godina uzastopno posle rata.


Prestao je da dolazi nakon smrti supruge Milice Babić, jer je, kako se veruje, počeo da izbegava ona mesta koja su ga podsećala na ženu koju je voleo i koja je posećivao sa njom.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

001 a TEMPLEJT na srpskom

Povezani članci

  • Legenda o Zajde Badži

    Svakog četvrtka ujutro, Nikola Ališanović dolazi uskim putićem, tik uz zid, do zabačenog ćoška niške tvrđave. Tu kači ikone Bogorodice, ali i romske svetice po imenu Zajde Badža, i priprema mesto za paljenje sveća. To mesto posećuju niški Romi, ali i drugi, u nadi da će im biti ispunjene želje.

  • Zašto odjednom mnogo Indijaca dolazi u Srbiju?

    Poslednjih nedelja je u Srbij naglo porastao broj turista iz Indije. Šta ih je to privuklo, raspitala se u Nišu naša reporterka.

  • Turističku sezonu je moguće spasiti

    Mnogi u Srbiji užurbano se pripremaju za odlazak na letovanje, a pravila za prelazak granice su različita. I građani, a i turističke agencije nadaju se pogodnijim uslovima.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim