Lokalni mediji u Srbiji u najtežem položaju u novijoj istoriji Foto: S. Djordjević

Lokalni mediji u Srbiji u najtežem položaju u novijoj istoriji

mart 16 2018

Lokalni mediji u Srbiji sada su u najtežem položaju u svojoj novijoj istoriji, a  iz takvog položaja ne može da izadje dobra medijska slika i medijske kuće ne mogu da ostvaruju javni interes,  izjavio je u Nišu generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.

Prema njegovim rečima mediji u Srbiji, prvenstveno lokalni, posle usvajanja seta medijskih zakona, dobijaju izmedju 25 i 30 odsto novca koji im je ranije bio dostupan iz budžeta, što je dovelo do "pomora" lokalnih medijskih kuća,

"Stav UNS je da lokalne samouprave treba da izdvajaju oko dva odsto realizovanog budžeta za prethodnu godinu da bi se vratile na nivo koji su izdvajale za medije pre donošenja seta medijskih zakona. Taj procenat ne bi morao da važi za velike gradove - Niš, Novi Sad, Beograd, koji imaju velike budžete ", rekao je Brajović na tribini "Javnost, mediji i lokalna samouprava" u Skupštini grada Niša

UNS Tribina 1

Brajović je rekao da UNS smatra da nova medijska strategija treba da služi za izmenu seta medijskih zakona i da pomogne da se mediji spasu od posledica prethodne strategije i zakona.

"Važeća medijska strategija i set zakona ne predvidjaju sankcije i doveli su do toga da projektno finansiranje postane spisak preporuka i 'lepih želja', a ne obaveza lokalnih samouprava", kazao je Brajović i dodao da je problem u projektnom finansiranju i loš odabir komisija za ocenu medijskih projekata, koje često postavljaju "onako kako odgovara lokalnim vlastima".

Predsednik Izvršnog odbora UNS Petar Jeremić kazao je da se kao loše u dosadašnjoj praksi pokazalo to što informativni program koji je najskuplji, koji je najteže realizovati i koji odvlači najviše resursa, nije prepoznat važećim setom zakona.

UNS Tribina 5

"Moramo da nadjemo rešenje da informativni sadržaj bude deo projektnog sufinansiranja. Konkretan predlog ćemo izneti kada vidimo šta predvidja nova medijska strategija", rekao je Jeremić.

On je dodao da novac namenjen sufinansiranju medijskih sadržaja dobijaju mediji "koji su bliski vlasti".

Prema rečima Slobodana Radičevičevića iz UNS najveći problem je nepostojanje sankcija za one koji ne raspišu konkurs za sufinansiranje medija, ponište odluke komisije i sastavljaju komisiju po "svom vidjenju".

Novinar Ninoslav Miljković iz Aleksinca rekao je da bi izmenama zakona trebalo da se lokalne samouprave obavežu da deo para izdvajaju za redovno informisanje gradjana, jer je ono za gradjane i najznačajnije.

UNS Tribina 3

"Takodje bi trebalo predvideti da komisije koje ocenjuju medijske projekte dobiju više vremena za rad kako bi proverile da li medijske kuće imaju kapacitet da realizuju predloženi projekat", kazao je Miljković.

Milosav Jukić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara istako je da bi projektno finansiranje medija moralo da bude napušteno jer "propala forma" i "ubila je novinarstvo".

On je rekao da izdvajanja lokalnih samouprava ne bi trebalo povećati na dva odsto jer tada bi svi mediji bili zadovoljni dobijenim iznosom i niko ne bi kritikovao vlast.

"Činjenica da sada kritički izveštavaju samo mediji koji nisu zadovoljni dobijenim iznosom iz budžeta", naglasio je Jukić. 

Tribini UNS-a, organizovanoj sa ciljem unapredjenja komunikacije izmedju gradjana, medija i lokalne vlasti kroz projektno finansiranje medijskih sadržaja, prisustvovali su jedino predstavnici opštine Aleksinac, Gradske opštine Medijana i GO Palilula, i nekoliko novinara iz Niša i Aleksinca.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: S. Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim