Youth Vibes – medij u rukama srednjoškolaca

mart 20 2018

Prvi online portal za tinejdžere u Nišu počeo je sa radom! Youth Vibes čine isključivo srednjškolci iz gotovo svih srednjih škola u Nišu, od 14 do 19 godina.

Jovana Jović i Vanja Joksimović su učenice drugog razreda Gimnazije Svetozar Marković. Ideju o sajtu za tinejdžere su dobile kada su uvidele problem da teme i sadržaji postojećih medija uopšte nisu prilagođeni tinejdžerskom uzrastu. Tako su odlučile da osnuju tinejdžerski portal, koji ne samo da će pisati o temama bliskim tinejdžerima, već će i te teme sami tinejdžeri obrađivati – tinejdžeri pišu za tinejžere!

Ono što smo Vanja i ja uvidele kao problem, a kasnije i ostali članovi tima, jeste da tinejdžeri nisu u fokusu u ostalim medijima. Ako pogledamo medije koji pišu za mlade postoje dva slučaja - kada su mladi zapravo stariji od 18 godina ili kada su deca do 13-14 godina. Mi koji smo na prelazu iz dečijeg doba u neko starije, ozbiljnije, na neki način smo zanemareni – izjavila je Jovana Jović, urednica Youth Vibes-a.

youth vibes 1

Jovana i Vanja su urednice Youth Vibes-a, a okupile su tinejdžere iz različitih niških škola, i na osnovu njihovih interesovanja napravile timove. Oni su novinari, fotografi, lektori, web-dizajneri, instagrameri i PR tim, koji su proteklih nedelja naporno radili na svom usavršavanju – pisanja, fotografisanja i promovisanja u online i u u tradicionalnim medijima.

Posebno nam je drago što nije bilo toliko teško naći osobe koje su dovoljno entuzijastične da uđu sa nama u ovaj projekat - većina je u stvari bila toliko uzbuđena i jedva čekala da počnemo sa radom. Ono što je nama bio cilj, jeste da pronađemo baš takve osobe iz skoro svih srednjih škola u Nišu, u čemu smo i uspele. Sam sajt je i radio tinejdžer, pretalentovan Bogdan Ranđelović, učenik Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” – rekla je Vanja Joksimović.

Ideju o snažnom omladinskom portalu su podržale različiti mediji i organizacije  – DW Akademija, Megafon, Južne Vesti i Local Press – asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, kao i organizacija koja se bavi inovinativnim edukacijama Nauči me. Oni su pružili svoju, prvenstveno mentorsku i organizacijsku podršku, pa je niz radionica i sastanaka, ali i novinarskih terena pomogao YV timu da steknu značajno iskustvo u svojim oblastima.

youth vibes 3

Posle održanih radionica, napredak je itekako vidljiv, a veliki udeo zaslužnosti je njihov – medija koji nas podržavaju. Naravno, isti taj napredak zavisio je i od toga koliko smo entuzijastični i ambiciozni. Svaka njihova reč, kritika i savet su nam od značaja. Pomogli su nam da brže i sigurnije idemo ka našem cilju, a sada smo na korak od njega – Milena Petrović, fotograf YV tima.

Sa Medijskim istraživačkim cenrtom ekipa YV bila je u poseti izbegličkom centru u Divljani.

saznajiizrazise divljana vest 2

“Poseta Divljani će mi dosta koristiti u daljem radu”, kaže Kristina Nikolić. “Po prvi put sam se našla na terenu sa novinarima i snimateljima i bila veoma srećna što sam iz prve ruke mogla da vidim i naučim kako se pravilno uzima izjava, fotografiše... Od iskusnih novinara sam naučila da na teren moramo doći dobro pripremljeni i informisani o datoj temi. Sve se mora raditi brzo i efikasno. Moramo biti strpljivi ukoliko sagovorniku treba vremena ili mu se desi emotivni momenat”,objašnjava Kristina i dodaje: “Iznenadila sam se pozitivnom reakcijom kojom su nas dočekali migranti u kampu. Bila sam oduševljena načinom razmišljanja svojih vršnjaka migranata, kako i u takvoj situaciji kada ne znaju kako će izgledati njihova budućnost, ostaju pozitivni i čekaju bolje sutra”.

Vredni tinejdžeri snimili su i promo video kojim ujedno i pozivaju sve vršnjake koji žele da se uključe u rad portala Youth Vibes, slanjem tekstova na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Tekst i foto: redakcija Youth Vibes

eu disklakmer final

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim