Najveća slika u Nišu ne nalazi se u galeriji, već u sudnici Foto: S. Djordjević

Najveća slika u Nišu ne nalazi se u galeriji, već u sudnici

april 08 2018

Velika sudnica Višeg suda u Nišu u kojoj se održavaju sudjenja za najteža krivična dela jedinstvena je u našoj zemlji po tome što se u njoj nalazi jedna od najvećih slika u Srbiji i najveća u Nišu.

Reč je o slici "Čegarski boj" poznatog jugoslovenskog slikara Bože Ilića. Slika je širine šest metara i dužine tri metra, a nastala je 1953. godine.

slika Boze Ilica usudu 6

Odličan poznavalac stvaralaštva  Bože Ilića, akademski slikar  iz Niša Miodrag Daja Andjelković rekao je da je Iliću bilo potrebno oko godinu dana da završi sliku u zgradi u kojoj se nekada nalazio Niški srez.

Prema njegovim rečima, kompletno rukovodstvo sreza je pre jutarnje kafe dolazilo da vidi kako "majstor" napreduje sa slikom.

"Obično bi ga pitali "Božo biju li se?". On bi im odgovorio "biju se se, ali to je tek početak, na kraju ima da bude stotinu mrtvih", kazao je Andjelković.

On je istakao da na slici nema stotinu mrtvih ali ima mnogo sablji, kopalja i odsečenih glava.

slika Boze Ilica usudu 3

"Oružje nosi čitav unutrašnji ritam i slika je sva ustalasana. Ritmička razigranost počinje od igre kopalja kao kod italijanskog slikara rane renesanse Paula Učela a završava se ritmom koji se sreće kod Ežena Delakroa", objasnio je Andjelković.

Kako je kazao Andjelković,  ne treba da čudi što je Boža Ilić naslikao bitku na Čegru i herojsko delo Stevana Sindjelića, s obzirom na to da je rodjen u ovom delu zemlje, tačnije u Žitnom Potoku kod Prokuplja.

Prema njegovim rečima,  bilo je to vreme teške izolacije naše zemlje po Staljinovim snagama i vreme kada je udarna partijska dužnost bila da se podigne nivo gradjanske kulture.

slika Boze Ilica usudu 2

"Sa tim ciljem nastala je i slika tadašnjem srezu.  U današnjim okolnostim takva slika ni slučajno ne bi mogla da nastane jer ne bi bilo para", kazao je Andjelković.

On je dodao da je sliku "Čegarski boj" Boža Ilić naslikao emulzionom temperom sa uljem, a to je vrsta tempere koju je izmedju ostalih koristio i Rubens.

Andjelković je podvukao da se u Nišu nalazi i Ilićevo remek delo slika "Vjazma". Prema njegovim rečima, slika se nalazi u Narodnom muzeju, ali nije izložena već se nalazi u jednoj od kancelarija.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto i video: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim