Za drugačiju perspektivu - Megafon u ruke!

april 14 2018

Novi niški portal Megafon odmah je zainteresovao javnost, pre svega milenijalce, ali i generacije pre njih – kako zbog tema kojima se bavi, tako i zbog načina na koji ih obrađuje.

Na njemu možete da vidite novinarku u avanturi obilaska Cerjanske pećine, različite tutorijale o tome kako da, npr. napravite sami svoju lampu, autorske tekstove o sportu, odrastanju, književnosti i seksu, kao i da saznate nešto više o znamenitostima Niša i okoline i kulturnim dešavanjima.

megafon 7

                                                          Sonja Urošević

„Koleginica i ja smo dugo bile televizijski novinari, pa je samim tim, naša ideja bila da napravimo „internet televiziju“. Suština je da želimo da se fokusiramo na video priloge, koje radimo po našim pravilima – malo smo iskočile iz televizijskih standarda i prilagodile način snimanja i montaže današnjici i korisnicima interneta“, kaže glavna i odgovorna urednica Sonja Urošević.

Megafon je magazin, pa se pretežno bavi društvenim temama i ono što je, kako kažu osnivači, suština – sve se prikazuje kroz pozitivne primere.

megafon 2

„Tako smo, recimo, obradili temu zloupotrebe lekova – veoma veliki problem u Srbiji o kome se ne govori dovoljno – kroz primer žene koja se borila i izborila sa tim problemom. Dobili smo, za godinu dana postojanja, dve nagrade – nagradu Stalne konferencije gradova i opština u kategoriji ljudskih prava za prilog o penzionerima koji uče da koriste kompjutere, a nagradu „Cvet jednakosti“ dodelilo nam je Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga iz Užica za pozitivnu priču o osobi sa invaliditetom koja je svojim znanjem i umećem obezbedila sebi finansijsku nezavisnost“, kaže suosnivač i novinar Megafona Jovana Đorđević.

megafon 3

                                                          Jovana Đorđević

Ovaj portal primetila je i Dojče Vele Akademija (DW Akademie) koja je pružila logističku podršku osnivačima i pozvala Megafon da učestvuje na Konferenciji „Brave New Media“ u Beogradu. Osim toga, predstavnici DW Akademije pozvali su novinare Megafona i da, sa predstavnicima Medijskog istraživačkog centra i Južnih vesti, održe nekoliko treninga srednjoškolcima koji su želeli da naprave svoj sajt i nakon toga izrodio se Youth Vibes.rs.

megafon 4

„Planovi su nam, između ostalog, i da proširimo kapacitete, tako da su naša vrata uvek otvorena za mlade ljude koji se vide u novinarstvu“, završava Urošević.

Tekst: MIC

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim