Iz vode na stazu po evropsku medalju Foto: S. Djordjević

Iz vode na stazu po evropsku medalju

avgust 15 2018

Nišliji Nemanji Tadiću (23) našem najtrofejnijem plivaču sa invaliditetom predstoji naredne nedelje veoma značajno nadmetanje, ali ne u plivanju već u atletici. 

Tadić je ovog proleća na državnom prvenstvu u atletici skočio u vis 1,5 metara i tako izborio normu za Evropsko prvenstvo u atletici za paraolimpijce koje 21. avgusta počinje u Berlinu.

Nemanja Tadic atletika 1

On je ove godine takodje isplivao i normu za Evropsko prvenstvo u plivanju za paraolimpijce, ali je u poslednji čas, kako je kazao, "preliomio" i odlučio da se takmiči u atletici. 

"Prezasitio sam se plivanja i hteo sam da počnem nešto novo. U teretani sam slučajno sreo trenera atletskog kluba "Železničar" Nikolu Randjelovića i zajedno smo došli na ideju da probam da skačem uvis. Već na prvom treningu imao sam dobar rezultat", rekao je Tadić. 

Nemanja Tadic atletika 2

Prema njegovim rečima, postoje neke šanse da u Berlinu stigne do medalje, ali rano je govoriti o tome.

"Visina koju sam preskočio ovog proleća, predstavlja, četvrti, peti rezultat u Evropi ove godine. Činjenica je medjutim i da sam još nov u atletici", rekao je on.

Tadić je istakao da je veoma zahvalan gradu Nišu što je izdvojio 700.000 dinara kako bi dobio pravu sportsku protezu za nogu.

Nemanja Tadic atletika 3

"Proteza je stigla pre desetak dana i šteta što nemam još tri, četiri nedelje da se na nju priviknem. Nije baš laka adaptacija za tako nešto, ima i padova i povredjivanja druge noge", objasnio je Tadić. 

On je kazao da, bez obzira, kakav rezultat ostvario u Berlinu, ima nameru da se ozbiljno posveti atletici u narednim godinama i da se osim u skoku uvis oproba u još nekim atletskim disciplinama, poput skoka u dalj ili bacanju koplja i kugle. 

Nemanja Tadić je kao sedmogodišnji dečak oboleo od raka kostiju zbog čega su lekari morali da mu levu nogu amputiraju najpre do kolena, a potom i iznad kolena. Lečenje je trajalo pune tri godine i za to vreme primio je 24 hemioterapije. 

Nemanja Tadic atletika 5

Krenuo je da pliva tek sa 17 godina, ali je veoma brzo napredovao i proteklih godina osvojio je više državnih prvenstava i brojne medalje na medjunarodnim takmičenjima. Na Evropskim univerzitetskim igrama u Zagrebu, pre dve godine, osvojio je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju. 

Njegov sadašnji trener Nikola Randjelović rekao je da veruje da će Tadić nastaviti da osvaja medalje jer je vrhunski sportista i izuzetno talentovan za atletiku.  

Niš je poslednji put imao atletičara sa invaliditetom još 80-tih godina, kada je medalje na velikim evropskim i svetskim takmičenjima osvajao Slobodan Adžić.            

Tekst: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim