Tajna dugovečnog pirotskog ćilima

septembar 23 2018

Brzi prsti na razboju i tišina. Ponekad se čuje samo zvuk “tupice” koja gusto sabija tanko predenu vunu. Nema razgovora među tkaljama dok se radi, jer za pravi pirotski ćilim potrebni su velika veština i odlična koncentracija.

“Da bi uopšte bio neko ćilimarka mora da poseduje umetničku dušu da bi prosto mogao da radi to što mi radimo. Ćilim je veoma komplikovan posao, ni iz čega odnosno iz ovih praznih niti treba napraviti šaru, treba napraviti umetničku sliku. I to ne može svako, naravno, objašnjava Jasmina Kirov iz Pirota.

pirotski cilim 06

Jasmina je vaspitačica po struci, ali tkalja iz ljubavi. U zanatskoj zadruzi za izradu ćilima “Damsko srce” koje je jedino koje se bavi tkanjem pravog pirotskog ćilima, nalazi se od početka - od 2009. godine, jer nije mogla da nađe posao u struci.

Tkalja mora biti staložena osoba

Umetnička duša, kaže Jasmina je obavezna osobina tkalje, a takođe otkriva da nikako ne sme biti i jedina.

pirotski cilim 08

 “Najpre bih rekla da treba da budete mirni, znači nikako nervozne osobe ne mogu biti ćilimarke. Zato što kad počnete da radite neku šaru, vi se unesete celi u taj posao, zaboravite i na kućne probleme, i na sve poslove i na bilo koju brigu. Posvećujete se ćilimu i sve dok se ne završi to što treba da se završi, tako ostaje. Jednostavno, utkate sebe, kaže Jasmina.

pirotski cilim 02

Za jedan ćilim potrebno je nekad i više od mesec dana, kaže dierktorka zadruge “Damsko srce”, Slavica Ćirić. Ovaj brend Pirota može da nosi čak 95 šara i 122 ornamenta. Grad Pirot je kod Zavoda za intelektualnu svojinu zaštitio geografsku oznaku porekla “Pirotski ćilim” pri čemu su precizno definisanei odlike pirotskog ćilima.

Jedinstvene šare i proporcije

Oštro oko može da primeti razliku između ovog i drugih ćilima, tvrdi Slavica.

“Ono po čemu se pirotski ćilim izdvaja je to što nema naličje. Ćilim je proizvod koji ima dva identična lica. On se radi isključivo iz jednog dela, nema spajanja, ma koje dimenzije bio – da li je ćilim 10 cm širine ili je 10 metara širine, uvek se radi iz jednog dela i ima simetriju u samom ćilimu, tvrdi predsednica “Damskog srca” i dodaje još jednu bitnu karakteristiku po kojoj se ovaj ćilim razlikuje od drugih, a to je vuna.

pirotski cilim 04

 “Isključivo od vune ovaca iz pirotskog kraja i to od autohtone ovce pramenke koja ima vrlo specifičnu vunu. Ona je oštra, može da se tanko uprede da niti budu lepe i tanke i da budu čvrste. I jedna od odlika pirotskog ćilima je dugovečnost ćilima, a zapravo kvalitet ove vune daje tu dugovečnost, objašnjava ona.

Dugotrajan i prepoznatljiv

Zato kažu da ćilim traje 200 godina, pa prvih sto se gazi po jednoj, a drugih 100 godina po drugoj strani ćilima. Specifičnost ćilima su i šare za koje su propisane veličine, a svaka od njih ima svoje značenje i moć.

pirotski cilim 01

One, kažu u Pirotu, pomažu domaćinstvu da brže napreduje, ukućanima daju snagu i izdržljivost. Zanimljivo je i da se pirotski ćilim uvek pravio u gradu, nikad u selu, a proces izrade je isti kao pre 500 godina. Ipak, pre sto godina u Pirotu je bilo više od 5.000 tkalja, a danas svega dvadesetak. Zbog toga je važno da se ćilimarstvo više promoviše, kaže i Biljana Đorđević čija sedmogodišnja ćerka Lena sedi gotovo uvek pored nje.

Gleda kako ja radim, pa je zavolela i ona. Iskoristi svaki trenutak da dođe kod mene na posao i da uči zanat. Planiram da nastavim tradiciju i da ona nauči da tka. Vidim da voli i da je interesuju šare i boje i da voli da radi, priča ova mama.

pirotski cilim 05

Lena, koja je ove godine pošla u školu, već sada spretno rukicama mota vunu i pomaže majci, pa sudeći po njenom interesovanju, za pirotski ćilim nema zime. Kvadratni metar pirotskog ćilima košta 400 evra. U zadruzi “Damsko srce” kažu da je interesovanje za kupovinu najveće među strancima, ali da se veoma često poklanja i u diplomatskim krugovima i pri državničkim susretima.

Tekst i foto: Jelena Đukić Pejić

Video: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

  • Žene i nacionalne manjine i dalje najčešća meta govora mržnje

    Rezultati monitoringa medija Mreže za izveštavanje o različitosti pokazuju da je od maja 2022. do decembra 2023. godine u Srbiji zabeleženo 113 slučajeva govora mržnje.

  • Radanska ruža, uspešan model socijalnog preduzetništva

    Na krajnjem jugu Srbije u jednoj od opština poznatoj po nezaposlenosti, u vreme najveće ekonomske krize, grupa žena rešila je da se „izdigne iz pepela“. Lebančanke iz Udruženja Žena Ruža su uz pomoć veštih ruku obezbedile svoj dinar za sebe. Tako je nastala Radanska ruža, preduzeće koje danas svoje organske proizvode izvozi i van granica Srbije.

  • Povratak u Pirot

    U Pirotu sam bio pre više od četiri godine. U mislima sam se vraćao mojoj omiljenoj varoši na jugu Srbije. Izmicala mi je sticajem okolnosti. Pandemija. Poslovi. Putovanja. I tako prođoše godine. Najzad sam opet tu.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim