Luksuzne terme na Medijani od proleća otvorene za javnost

jul 24 2019

Poslednja istraživanja na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša otkrivaju da ovo antičko naselje, nastalo u vreme rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih sinova, ima i luksuzne terme koje se prostiru na oko 1.200 kvadratnih metara. Ovaj kompleks će, prema najavama nadležnih, za javnost biti otvoren narednog proleća.

Na lokalitetu, proglašenom za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1981. godine, do sada je otkriveno dvadesetak objekata, a većim delom istraženi su vinski podrum, Vila s oktogonalnom kulom i velikim salama, dve ranohrišćanske crkve i nekropola.arheolosko nalaziste Medijana 11

Nedavno su stručnjaci Arheološkog instituta Beograd, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Narodnog muzeja Niš, posle pauze od 50 godina, nastavili istraživanje kupatila Vile sa peristilom, poznatije pod imenom Konstantinova vila.

"Kupatilo je bilo namenjeno gostima koji su boravili u samoj vili. Vezano je za održavanje prijema i vrlo je važan objekat za funkcionisanje samog čina gozbi, odnosno večeri koje su priređivane u čast gostiju", priča arheolog Vesna Crnoglavac, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš.

Ideja je bila da se istraživanje termi za nešto više od dva meseca završi u potpunosti, ali se, na iznenađenje arheologa, pokazalo da je reč o "objektu većeg obima" i da to zahteva nastavak iskopavanja. Otkriveni su bazeni s toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu, svlačionice, vežbaonice - sve to uz podno grejanje i bogate ukrase poput mozaika, freski i skulptura.arheolosko nalaziste Medijana 10

"Kada je reč o ovakvoj vrsti carskih termi, imamo ih i u Gamzigradu, ali su one znatno manje. S obzirom da slede dalja istraživanja, verujemo da će preći, odnosno već prelaze 1.000 kvadratnih metara, sa sistemom instalacija, kanala za dovod i odvod vode. To će zaista biti jedan impozantan objekat", govori Vesna Crnoglavac.

Terme, inače jako važne za društevni život bogatijih Rimljana, nalaze se u blizini termalnih izvora Niške banje na carskom imanju površine oko 50 hektara, koje je, kako se pretpostavlja, u rodnom gradu Naisu podigao jedan od najznačajnijih rimskih imperatora Konstantin Veliki.arheolosko nalaziste Medijana 01

"Na toj površini nalazi se veliki broj objekata. U centralnom delu je rezidencijalni, administrativni deo. Sama rezidencija ima veliki broj građevine različite namene, objekte za boravak vojnika, posluge i svih koji su živeli i radili na imanju. Imamo svakakve rezidencijalne prostorije. Pretpostavljamo da se u severnom delu nalaze i vrlo luksuzne privatne prostorije koje su služile za boravak vladara", objašnjava Vesna Crnoglavac.

Carski objekat je upravo tako i dekorisan, pa se kao specifičnost ovog nalazišta navode i podni mozaici koji se prostiru na hiljadu kvadratnih metara.arheolosko nalaziste Medijana 05

Lokalitet je od 2012. godine, kada je počelo natkrivanje Vile sa peristilom, zbog građevinskih radova nedostupan posetiocima. Nadležni najavljuju da će do naredne godine biti završeno konzerviranje, postavljena turistička staza i kompletna infrastruktura za posetioce, kako bi mogli da u proleće naredne godine zakoračaju u 17 vekova daleku prošlost.

U međuvremenu, artefakte s ovog nalazišta - mozaik sa Hristovim monogramom, skulpturu Venere, nakit i ostala otkrića zainteresovani mogu da razgledaju u delu stalne postavke u arheološkoj sali Narodnog muzeja Niš.

Tekst: Sanja Janačković

O Članku

 • Datum: ponedeljak, 03 jun 2019
 • Location: Nis

Povezani članci

 • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

  Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

 • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

  Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

 • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

  Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim