Na paraglajding takmičenju u Nišu pobedio pilot iz Južnoafričke Republike

avgust 05 2019

Niš je od 28. jula do 2. avgusta bio domaćin Predevropskog paraglajding takmičenja u disciplini prelet na kom se nadmetalo 150 pilota iz svih krajeva sveta, a prvo mesto osvojio je Theunis de Bruin iz Južnoafričke Republike.

On je bio brži i spretniji od konkurenata iz 20 država - Australije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Indije, Japana, Novog Zelanda, mnogih evropskih i zemalja regiona. Istovremeno sa test takmičenjem za Evropsko prvenstvo, planiranom za narednu godinu, održana su i tri nacionalna prvenstva - Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.Nis Paraglajding 06

Na srpskom državnom prvenstvu titulu prvaka odbranio je Vladimir Bačanin, najbolji među pilotima iz Bosne i Hercegovine bio je Aleksandar Santrač, a prvenstvo Mađarske osvojio je Balazs Vertes.

Ni to što je takmičenje, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, spalo samo na dva letačka dana nije pokvarilo utiske Sonje Papić iz Zagreba.Nis Paraglajding 15

"Tu sam na ovom prekrasnom takmičenju. Tu se skupilo mnogo dobrih pilota. Ja sam tu sa tročlanom hrvatskom reprezentacijom i došla sam malo gledati i uživati na ovom terenu. Letenje paraglajderom je traženje termike i traženje uzdižućih struja, a tu su cure bolje od dečaka", govori Sonja. 

Kako kaže direktor takmičenja, ujedno predsednik Svetske organizacije pilota paraglajdera Goran Dimiškovski, događaj su pratili posmatrači iz Svetske federacije, a interesovanje takmičara ovog puta bilo je rekordno.Nis Paraglajding 13

"Imamo 150 takmičara, to je rekordan broj, ne može više, zabranjeno je. To je maksimalan broj takmičara, a bilo je 240 prijavljenih i to govori koliko je ovo atraktivno", kaže Dimiškovski. 

Osim na poletištu izned sela Oreovac, publika je trke posmatrala i u Štabu takmičenja u Oficirskom domu, preko sistema uređaja za praćenje pilota.  Nis Paraglajding 21

U Vazduhoplovnom savezu Srbije, koji je takmičenje organizovao uz podršku Ministarstva ompladine i sporta i Opštine Pantelej, kažu da su tereni za letenje na jugu Srbije i u blizini Niša zanimljivi svetskoj paraglajding zajednici, naročito od 2017. godine, kada je tu održan Svetski kup. Pilote oduševljavaju pejzaži, a povoljna ruža vetrova im omogućava letove koji traju i po nekoliko sati. 

Tekst: Sanja Janačković

Foto: Jelena Đukić Pejić i Saša Đorđević

O Članku

 • Datum: ponedeljak, 03 jun 2019
 • Location: Nis

Povezani članci

 • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

  Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

 • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

  Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

 • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

  Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim