Vrmdža kod Sokobanje: Turiste privlače stene za sportsko penjanje, festivali i domaća hrana

jul 05 2020

Kako autentičnost i dobra promocija jednog sela mogu dovesti do procvata njegovog turizma, pokazuje primer Vrmdže kod Sokobanje. Da se za malo mesto u podnožju planine Rtanj nadaleko čuje pomogli su dobri domaćini, ali i sportski događaji i festivali.

Na vrmdžanskom penjalištu ovog vikenda nadmeće se oko 50 takmičara iz različitih krajeva Srbije, dok na obližnjim stenama vežbaju rekreativci. Meštani kažu da u kampu za alpiniste, gde su sada smešteni takmičari, šatora ima svakog vikenda. Neki dolaze još češće.Planinarenje Vrmdza 14

"Tu sam svakog trećeg dana. Posle posla sednem u auto i dođem na penjanje da odradim svoj trening. Sa mnom su danas ovde i dva člana na obuci, zadovoljni su penjalištem. Tu ima nekih 110 smerova svih težina, to su ljudi odradili jako dobro", kaže instruktor alpinizma Nenad Tripković iz Kruševca.

Uređenje penjališta u ovom selu započeto je pre 5 godina, u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Sav posao se isplatio, pokazuje interesovanje profesionalnih i rekreativnih alpinista.

"Prema broju smerova, ovo je drugo penjalište u Srbiji, a mislim da smo po ambijentu na prvom mestu. Poslednjih godina organizujemo penjačke festivale, naredni će biti 1. i 2. avgusta. Svakog vikenda neki klub organizuje obuku za svoje penjače. Na taj način se promoviše i naša ponuda za turizam“, kaže predsednik mesne zajednice Slaviša Krstić.Planinarenje Vrmdza 17

Na penjački festival, prethodnih godina su dolazili i gosti iz Francuske, Nemačke, Češke i drugih država, pa se meštani nadaju da im pandemija koronavirusa neće onemogućiti ovogodišnju posetu.

"Mi smo u prilici da na selu lakše držimo distancu, da sve mere koje su predviđene uredbama i odlukama ispoštujemo i da se na taj način zaštitimo od pandemije“, ističe Krstić.

U selu, koje se turizmu okrenulo pre desetak godina, organizuje se i takmičarski međunarodni filmski festival "Vrmdža fest". Turistički i ekološki dokumentarni filmovi gledaju se na pozornici među stenama, pod otvorenim nebom, a četvrti će biti održan 25. jula.Planinarenje Vrmdza 18

Meštani su ponosni i na druge događaje - vajarsku koloniju, biciklističke maratone, planinarske akcije i "Selfi Vrmdžu", skup za profesionalne fotografe i snimatelje. Takve manifestacije su, smatra Krstić, umnogome doprinele promociji Vrmdže, pošto dovedu ukupno 8.000 posetilaca godišnje.

Posetioci se, dodaje, tu ne bi iznova vraćali da nije ljubaznih domaćina, toplog gostoprimstva i domaćih specijaliteta. Jedna od domaćica kod koje alpinisti i turisti rado dolaze na ručak je Aleksandra Radisavljević.Planinarenje Vrmdza 11

"Osim hrane, gostima nudim suvenire i razne vrste čajeva. Kapaciteti su popunjeni u celom selu, ima dosta gostiju, uglavnom iz Vojvodine. Najviše im se sviđa domaća kuhinja, stara tradicionalna jela iz istočne Srbije, i gosti nam se vraćaju zadovoljni", kaže Aleksandra.

Neki od davnih gostiju rešili su da i sami postanu vrmdžanski domaćini, pa danas, uz 500 starosedelaca, tu stanuju Amerikanac, Italijan, Švajcarkinja, ali i doseljenici iz Zrenjanina, Beograda, Novog Sada i drugih gradova Srbije.

"Za desetak godina kod nas je kupljeno oko 45 kuća i imanja, što mislim da je jedinstveni primer u Srbiji, da ne postoji slučaj da je u nekom selu u podnožju planine toliko kuća i imanja kupljeno", kaže Krstić.Planinarenje Vrmdza 20

Doseljenike, smatra predsednik sela, privlače mir, tišina, živopisna priroda, čist vazduh, mnogo izvora, potoka i rečica, jezero, ali i to što je selo, uz kulturne i sportske manifestacije, živo.

"Istovremeno radimo i na izgradnji infrastrukture, imamo osvetljenje, dekorativnu rasvetu, etno-muzej, bežični internet još od 2008. godine. Mislimo da smo po svemu tome jedinstveni u sokobanjskom kraju“, ističe Krstić.

Često dolaze i izletnici, berači lekovitog bilja i pečuraka, a neki dođu samo da bi kupili brašna mlevena na vodenicama starijim od jednog veka.

Piše: Samja Janačković

Foto: Saša Đorđević

O Članku

  • Datum: ponedeljak, 03 jun 2019
  • Location: Nis

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim