Manastir Đunis – nada vernika

oktobar 20 2022

Manastir Đunis krije brojne moći. Ali prema verovanju hodočasnika, deo tih moći mogu se videti samo na praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Tog dana na hiljade pravoslavnih vernika uputi se ka Đunisu u nadi da će im se želje ostvariti.

Po predanju, ovo mesto na kome se danas nalazi Manastir otkrila je Bogorodica trinaetogodišnjoj devojčici Milojki Jocić iz Đunisa i prorekla da će izvor vode koji se tu nalazi isceljivati bolesne. Tu je prvobitno podignuta crkva 1934. godine, a 1960. odlučeno je da se Crkva proglasi manastirom. Svakog 13. oktobra u ponoć, na praznik Pokrov Presvete Bogorodice, čeka se da se ponovo prikaže Bogorodica.

Bdenje u oktobarskoj noći završava se jutarnjom liturgijom. Za mnoge hodočasnike boravak u manastiru Đunis možda je jedina nada za bolje zdravlje ili bolji život.

Autor: Jelena Đukić Pejić

O Članku

 • Datum: ponedeljak, 03 jun 2019
 • Location: Nis

Povezani članci

 • Legenda o Zajde Badži

  Svakog četvrtka ujutro, Nikola Ališanović dolazi uskim putićem, tik uz zid, do zabačenog ćoška niške tvrđave. Tu kači ikone Bogorodice, ali i romske svetice po imenu Zajde Badža, i priprema mesto za paljenje sveća. To mesto posećuju niški Romi, ali i drugi, u nadi da će im biti ispunjene želje.

 • Niška župa – svet u malom

  Niška župa, sada sa par hiljada katoličkih vernika, uspostavljena je pre beogradske nadbiskupije, 1878. godine. Naša reporterka posetila je neke članove katoličke zajednice, uoči proslave Uskrsa.

 • Uskrs tokom policijskog časa - slavlje u krugu uže porodice

  Pozdravi „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“ ove godine će se razmenjivati uglavnom preko telefona jer nema poseta rodbini i prijateljima.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim