BANICE SVE PRIVLAČNIJE  - STOTINE UKUSA, 300 TAKMIČARA I 25.000 GOSTIJU Foto: S. Djordjević

BANICE SVE PRIVLAČNIJE - STOTINE UKUSA, 300 TAKMIČARA I 25.000 GOSTIJU

novembar 30 2001

Banica sa potpečenim korama, nalagana banica sa sirom, banica sa orasima, sa aronijom, sa šljivom i indijskom papričicom, sa groždjem i medom, samo su neki od specijaliteta u čijim ukusima su mogli da uživaju posetioci „Dana banica“, tradicionalne gastronomsko-turističke manifestacije koja je minulog vikenda održana u Beloj Palanci.

Rekordan broj učesnika, njih čak 300 nadmetalo se u pripremi banice, a specijalni žiri je ocenjujući originalnu recepturu i ukus, za pobednika u kategoriji slana banica proglasio Snežanu Minković iz pirotskog sela Krupca. Drugo mesto u istoj kategoriji pripalo je Milovanu Jovanoviću iz Knjaževca, a treće Živadinki Ristić iz Bele Palanke.

dani banice final 03

U kategoriji slatka banica pobedila je pekara „Izvorko zrno“ iz Pirota, u kategoriji integralnih banica prvo mesto pripalo je Slavici Janačković iz Medoševca, a takozvanoj „kreativnoj kategoriji“ najbolji je bio Vladica Ignjatović iz Bele Palanke.

Prvo mesto na Dečijoj olimpijadi u pripremanju banice osvojila je Jana Ignjatović iz Bele Palanke, drugo mesto Natalija Ilić iz Dolca, a treće mesto pripalo je Heleni Popović iz Bele Palanke.

Dodeljene su i nagrade učesnicima Sajma starih i umetničih zanata: Vojislav Zec iz Bele Palanke dobitnik je nagrade za kreativnost, Tanja Miladinović iz Niša nagradjena je za najbolji proizvod, a Vidimka Božinović iz Niša dobitnik je nagrade za najbolju tehničku izvedbu ručnog zanata.

Osim što su oborili rekord po broju takmičara, ovogodišnji 12. po redu „Dani banice“ oborili su rekord i po broju posetilaca.

dani banice final 09

Prema rečima predsednika opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića u protekla tri dana (od 11. do 13. avgusta) manifestaciju je posetilo preko 25.000 ljudi, a više od 5.000 njih doputovalo je iz Bugarske.

„Ono što smo naslućivali prošle i pretprošle godine, potvrdili smo ove godine - da je Bela Palanka postala u Srbiji i u Evropi prepoznatljiva po „Danima banice“. Kada kažete Bela Palanka prva asocijacija su „Dani banice“, i obrnuto. Naš cilj je da u narednom periodu još kvalitetnije organizujemo ovu manifestaciju, jer smo prepoznali da turizam može da bude izuzetna pokretačka snaga za razvoj naše opštine“, istakao je Miljković na koferenciji za novinare.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković istakao je da bi opština mogla da poveća posećenost ukoliko bi imala dobre smeštajne kapacitete i zbog toga je u planu izgradnja novog hotela u kompleksu „Vrelo“. „Lokacija za gradnju je odredjena na najlepšem mestu u Beloj Palanci. Uradili smo idejni projekat i o gradnji pričamo sa svim relevantnim činiocima. Tražimo pomoć i od ministarstava. Spremni smo kao lokalna samouprava da udjemo u neki oblik javno-privatnog partnerstva. Nadam se da ćemo otprilike za dve godine imati izgradjen hotel“, rekao je Miljković. On je istakao da opština želi da podstakne gradjane da se bave seoskim turizmom i zbog toga je u planu da u budžetu za narednu godinu budu predvidjene subvencije za tu namenu. „Hoćemo da povežemo ljude koji ćele da se bave seoskim turizmom i da budemo spona izmedju njih i Ministarstva trgovine i turizma. Želimo da pomognemo gradjanima da krenu u taj biznis i u okviru programa prekogranične saradnje i u okviru programa Evropski progres u kome aktivno učestvujemo“, naglasio je Miljković. Opština Bela Balanka, podvukao je Miljković, intenzivno radi na izradi Programa razvoja turizma za period od 2017. do 2022. godine što je jasan pokazatelj da ima jasnu viziju razvoja turizma.
 

On je rekao da su pored Turističke organizacije Bele Palanke u organizaciju „Dana banice“ učestvovala sva opštinska javna preduzeća, a podršku je, kao i nekoliko godina unazad dalo i Ministarstvo trgovine i turizma.

Direktor Turstičke organizacije Bela Palanka Milosav Popović je podsetio da su ovogodišnji „Dani banice“ obilovali zanimljivim sadržajima za učesnike i posetioce svih generacija.

„Pored bogatog kulturno-umetničkog programa imali smo i takmičenje u pripremanju banice za decu koja su već naučila da je prave, a za one najmladje imali smo radionicu „Crtanje na brašnu“. Posetioci su mogli da degustiraju i stara, već pomalo zaboravljena jela iz ovog kraja, kao i specijalitete iz Rumunije i Bugarske i vina iz aleksandrovačkog kraja. Na programu je bila i degustacija leskovačke džinovske pljeskavice i džinovske banice“, izjavio je Popović.

dani banice final 05

Predstavnica Udruženja "Miris zavičaja" Jasmina Golubović naglasila je da su  na poziv tog udruženja zanatlije i ove godine dale doprinos  organizovanju „Dani banice“, organizovanjem Sajam starih i umetničkih zanata.

„Obe manifestacije imaju isti cilj da očuvaju Belu Palanku i njenu tradiciju. Taj spoj je  izvanredan, manifestacije su jedna drugu upotpunile. Na Sajmu starih i umetničkih zanata bio je 81 učesnik, mada, da smo imali veći prostor moglo ih je biti i više pošto je interesovanje bilo veliko“, izjavila je Golubović.

Ona je  istakla da je poseban dogadjaj u okviru sajma bila modna revija našeg mladog dizajnera Slobodana Mitrovića. Na reviji su prikazani odevni predmeti izradjeni od tkanina koje su istkane u radionici Centra za  stare i umetničke zanate u Beloj Palanci.

dani banice final 07

Član žirija i predsednik Asocijacije kuvara iz Rumunije Konstantin Radu Zarnesku je rekao da je evidentno  „Dani banice“ iz godine u godinu postaju sve veća manifestacija, sa sve većim brojem učesnika.

„To je veoma dobro jer ćemo u budućnosti u Evropi trebati više ovakvih manifestacija zato što je veoma važno da se promoviše i sačuva kulturna zaostavština kada je reč o kulinarstvu“ rekao je Zarnesku.

Promoter „Dana banica“ kuvar Lepi Brka (Nenad Gladić) istakao je da za budućnost „Dana banica“ ne treba brinuti jer stasavaju nove generacije, medju kojima je veoma talentovane dece.

dani banice final 02

„Takmičara neće manjkati. Već prepoznajem neke koji su prošle godine učestvovali u radionicama, a ove godine su se takmičili na dečijoj Olimpijadi u pripremi banice“, naglasio je Gladić.

„Dani banice“ završeni su celovečernjim koncertom Dejana Petkovića i njegovo „Big benda“, a prethodne večeri, u subotu koncert u Beloj Palanci održala je Zorica Brunclik.  

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Djordjević

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim