Bela Planka promoviše dva „dragulja“ – Suvu planinu i Sićevačku klisuru

maj 15 2018

„Opština Bela Palanka prepoznala je turizam kao veliku šansu za razvoj opštine i ozbiljnim radom lokalne samouprave na tom polju u proteklih prethodnih par godina stiglo se i do rezultata – povaćanja broja turista u Beloj Palanci, i to ne samo u letnjem periodu već tokom cele godine“, izjavio je za Medijski istraživački centar predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković.

On je istakao da Bela Palanka, zahvaljujući svom dobrom geografskom položaju, ima dosta toga da pokaže turistima. Na teritoriji opštine, dodao je Miljković, nalaze se dva parka prirode od neprocenjive vrednosti, Suva Planina i dobrim delom Sićevačka klisura.

Bela Palanka turizam 5

„Novina u našem radu ove godine je promocija upravo ta dva potencijala. Predstavili smo ih na Sajmu turizma u Sofiji i Sajmu turizma u Beogradu, a planiramo da ih promovišemo i na Beogradskom manifestu krajem maja. Ideja je da sa Turističkom organizacijom Bele Palanke i još nekim udruženjima planinara napravimo ove godine dve staze za turiste, jednu na Suvoj Planini, a drugu u Sićevačkoj klisuri“, rekao je Miljković.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava svesna je da manjak smeštajnih kapaciteta predstavlja prepreku za razvoj turizma na području Bele Palanke i zbog toga su preduzete mere kako bi ta prepreka bila prevazidjena.

Bela Palanka turizam 3

Opština Bela Palanka, dodao je on, predvidela je ove godine u budžetu dva miliona dinara za subvencije meštanima koji se odluče da bave seoskim turizmom, a radi  i na tome da u Beloj Palanci bude izgradjen hotel „Vrelo“.

„Subencije treba da podstaknu mlade ljude, starosti do 35 godina, koji se već bave preduzetništvom ili nameravaju da postanu preduzetnici, da krenu da se bave seoskim turizmom. Opština će  odobravati subvencije po ležaju koji je po odredjenim standardima uradjen za smeštaj gostiju. Konkurs za odobravanje subvencija biće raspisan krajem maja. Spremni smo da, ukoliko se javi veći broj mladih ljudi, da rebalansom budžeta naknadno odobrimo i dodatna sredstva, jer su nam novi smeštajni kapaciteti preko potrebni“, kazao je Miljković. 

On je istakao da je opština Bela Palanka urbanističkim projektom definisala izgradnju hotela „Vrelo“ na istoimenom izvorištu, a u toku su izrada glavnog projekta i pregovori sa investitorima.

Bela Palanka turizam 1

„Reč je o velikoj investiciji čija se vrednost procenjuje na oko 1,2 miliona evra. Naša želja je da taj objekat izgradimo putem nekog vida privatno-javnog partnerstva. Spremni smo da sa naše strane obezbedimo zemljište i infrastrukturu i da do kraja godine postignemo dogovor o javno-privatnom partnerstvu kako bi izgradnja hotela krenula 2019. godine“, rekao je Miljković.

Kako je naglasio Miljković, opština Bela Palanka će i ove godine finansirati više manifestacija, a svakako i najznačajnije dešavanje – Dane banice.

                                                                                 ---------------------------------------------------------------------------------------

Ovogodišnji  Dana banice biće održani od 10. do 12. avgusta, a posetioci će već sada je izvesno moći da uživaju ne samo u banicama i drugim kulinarskim specijalitetima sa juga Srbije, već i u zanimljvom i bogatom kulturno-umetničkom programu. „U subotu, 11. avgusta, na maloj bini na „Vrelu“ nastupiće Neda Ukraden, a uveče će na velikoj bini u centru Bele Palanke koncert održati Ana Bekuta. U nedelju uveče, na zatvaranju Dana banice, već po tradiciji nastupiće Dejan Petrović i njegov orkestar Big Bend“, istakao je Miljković.

                                                                                  ---------------------------------------------------------------------------------------

„Dani banice postala su jedna od najznačajnijih manifestacija koje se održavaju na teritoriji cele Srbije.  Belu Palanku je za tri dana održavanja Dana banice prošle godine posetilo preko 25.000 ljudi, od kojih je oko 5.000 bilo iz Bugarske. Odbor za organizovanje ovogodišnje manifestacije smo već formirali, dogovorili smo i nastupe naših popularnih muzičkih izvodjača. Očekujemo da ove godine oborimo rekord i po broju posetilaca i po broju učesnika, a prošle godine ih je bilo skoro 300. Imamo najavu da će nas posetiti predstavnici ambasada i da će na  Danima banice biti predstavljeno desetak inostranih kuhinja“, rekao je Miljković.

dani banice final 02

On je kazao da će opština Bela Palanka uskoro krenuti u intenzivnu medijsku promociju Dana banice širom Srbije.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto i video: S. Đorđević

Tekst je deo projekta „Skriveno blago Bele palanke“ koji sufinansira opština Bela Palanka sredsvima iz sopstvenog budžeta.

Povezani članci

  • Legenda o Zajde Badži

    Svakog četvrtka ujutro, Nikola Ališanović dolazi uskim putićem, tik uz zid, do zabačenog ćoška niške tvrđave. Tu kači ikone Bogorodice, ali i romske svetice po imenu Zajde Badža, i priprema mesto za paljenje sveća. To mesto posećuju niški Romi, ali i drugi, u nadi da će im biti ispunjene želje.

  • Zašto odjednom mnogo Indijaca dolazi u Srbiju?

    Poslednjih nedelja je u Srbij naglo porastao broj turista iz Indije. Šta ih je to privuklo, raspitala se u Nišu naša reporterka.

  • Turističku sezonu je moguće spasiti

    Mnogi u Srbiji užurbano se pripremaju za odlazak na letovanje, a pravila za prelazak granice su različita. I građani, a i turističke agencije nadaju se pogodnijim uslovima.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim