U Beloj Palanci počeli „Dani Banice“

avgust 11 2018

Tradicionalni 13. po redu „Dani banice“ u Beloj Palanci počeli su juče kulturno-umetničkim programom u kome su nastupili folklorni ansambli, muzički talenti, pevačke i baletske grupe, a nastavljeni   takmičenjem „Najbolji medju najboljima“ u okviru kojeg su se u pripremanju banice takmičili svi dosadašnji pobednici te manifestacije. Organizovana je i dečija Olimpijada, odnosno  takmičenje dece u pripemi banice i prezentacija inostranih kuhinja.

“Dana banice” pored brojnih gostiju posetio je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević koji je zajedno sa predsednikom opštine Bela Palanka Goranom Miljković obišao štandove i “Vrtkin vrt” koji je prvi put ove godine našao svoje mesto na manifestaciji i to sa ciljem promocije paprika vrtke koja uspeva jedino u belopalančakom kraju.

dani banice 2018 4

Stanojević je rekao da je veoma dobro što je opština Bela Palanka prepoznala poljoprivredu i turizam kao dve grane koje mogu da podstaknu ekonomski razvoj opštine.

“Posebno je dobro što male opštine rade na brendiranju odredjenih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Mi nismo velika zemlja, ali se odlikujemo raznolikostima kada su prehrambeni proizvodi u pitanju. Trenutno imamo oko 50 brendiranih poljoprivrednih proizvoda, ne računajući tu jaka alkoholna pića, vina i vodu. Ti brendirani proizvodi uglavnom potiču iz malih nerazvijenih opština sa istoka i juga naše zemlje, poput homoljskog sira, svrljiške ovce i leskovačkog ajvara. Opština Bela Palanka čini velike napore da brendira paprika vrtku”, izjavio je Stanojević.

dani banice 2018 1

On je rekao da će opština Bela Palanka dobiti podršku države kada je u pitanju brendiranje vrtke i podsetio da i država i opština izdvajaju značajna sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Medjutim, dodao je Stanojević, potrebno je više raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvodjača da koriste podsticajna sredstva i da se udružuju, kako bi mogli da odgovore zahtevima tržišta.

“ U konvencionalnoj proizvodnji, recimo kukuruza, jabuka ili šljiva, mali proizvodjači će se na tržištu  sve teže boriti sa velikim proizvodjačima. To je zakon tržišta. Njihovu šansu vidimo u bavljenju organskom proizvodnjom i proizvodnjom odredjenih proizvoda koji su tipični za to podneblje i koji imaju zaštićeno geografsko poreklo”, izjavio je Stanojević.

Predsednik opštine Bela Palanka  Goran Miljković je podsetio da je manifestaciju “Dani banice” pokrenulo udruženje “Miris zavičaja”, a u uz maksimalnu podršku rukovdstva opštine, manifestacija je postala poznata ne samo u zemlji nego i u inostranstvu.

dani banice 2018 5

“Očekujemo ove godine obaranje svih rekorda. Prošle godine smo imali 270  prijavljenih takmičara, ove godine već 310. Ono što je specifično za “Dane banice”  to je da u organizaciju manifestacije nije uključena samo Turistička organizacija opštine već sva javna preduzeća i ustanove i svi gradjani koji svojim idejama mogu da doprinesu da manifestacija bude iz godine u godinu sve bolja”, rekao je Miljković.

dani banice 2018 2

Koncertom Dragice Radosavljević Cakane i folklornih ansambala iz Srbije i Bugarske završen je prvi dan najpoznatije belopalanačke manifestacije.

Danas je na programu nadmetanje više do 300 učesnika manifestacije u pripremanju banice. Za najmlađe će u toku popodneva biti održana radionica crtanja na brašnu, a za 17,30 planirana je degustacija džinovske leskovačke pljeskavice.

Od 18 časova na bini parka Vrelo nastupiće Neda Ukraden, a od 21 čas u centru Bele Palanke koncert će imati pevačica Ana Bekuta.

Trećeg dana manifestacije,  u nedelju, 12. avgusta na Vrelu će kulturno-umetnički program početi u 13 časova, a brojna udruženja  će u 15 časova izložiti svoje banice. Na programu je i dečija radionica za pripremu banice i degustacija jela inostranih kuhinja, a potom priprema džinovske banice.

Na bini u centru Bele Palanke od 20 časova biće  proglašenje pobednika po kategorijama, a za 21.30 sati predviđen je koncert Dejana Petrovića i njegovog Big Benda. 

U okviru Dana banice biće održan  i Sajam starih i umetničkih zanata, na kojem će se ove godine predstaviti oko 100 zanatlija iz Srbije.

Prošlogodišnja manifestacija okupila je oko 25.000 posetilaca, među kojima je bilo oko 5.000 ljudi iz inostranstva, najviše iz Bugarske.

Tekst je deo projekta „Skriveno blago Bele palanke“ koji sufinansira opština Bela Palanka sredsvima iz sopstvenog budžeta.

Tekst: B.Ljubisavljević

Povezani članci

  • Legenda o Zajde Badži

    Svakog četvrtka ujutro, Nikola Ališanović dolazi uskim putićem, tik uz zid, do zabačenog ćoška niške tvrđave. Tu kači ikone Bogorodice, ali i romske svetice po imenu Zajde Badža, i priprema mesto za paljenje sveća. To mesto posećuju niški Romi, ali i drugi, u nadi da će im biti ispunjene želje.

  • Zašto odjednom mnogo Indijaca dolazi u Srbiju?

    Poslednjih nedelja je u Srbij naglo porastao broj turista iz Indije. Šta ih je to privuklo, raspitala se u Nišu naša reporterka.

  • Turističku sezonu je moguće spasiti

    Mnogi u Srbiji užurbano se pripremaju za odlazak na letovanje, a pravila za prelazak granice su različita. I građani, a i turističke agencije nadaju se pogodnijim uslovima.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim