Politika je karneval Foto: Jelena Đukic Pejic

Politika je karneval

januar 17 2019

Prethodna, 2018. godina bila je vrlo burna politička godina za Makedoniju koja od pre par dana ima novo ime - Republika Severna Makedonija. Prvi koji kritikuju sva dešavanja su meštani sela Vevčani, malenog seoca na jugu zemlje u blizini granice sa Albanijom. Karneval star 14 vekova, posvećen je Svetom Vasilu Velikom, zaštitniku sela i slavi se 14. januara kada se slavi i početak godine po julijanskom kalendaru.

Spremanje za karneval

Svi meštani sela Vevčani redovno učestvuju na karnevalu za koji sami pripremaju svoje maske.

vevcanski karneval 2019 02

Tome i Fone se u svom dvorištu spremaju za početak, a ove godine imaju tradiocionalnu masku, „glupe avguste“ i pobratime mladenaca, koji su takođe obavezna maska na karnevalu. Pored njih, maske koje pripremaju Vevčanci su uvek ili političke maske ili one koje opisuju vreme u doba paganskih običaja.

Maske od materijala iz prirode

Na drugom kraju sela koje se nalazi visoko u brdu u blizini granice sa Albanijom, Stefan sa još 15ak svojih drugara se priprema za „divlje pleme“. „Od novembra meseca se ovde sastajemo svakog dana i pripremamo maske. Ovo su pravi rogovi od ovna, a kljove i zubi su takođe pravi od divlje svinje.

vevcanski karneval 2019 07

Kosa je od kučine, a maska od pur pene“, kaže 17ogodišnji Stefan.

Kreativnost najvažnija

Ali pre nego što stave maske na sebe, potrebno je još uverljivih detalja.

vevcanski karneval 2019 08

Boja za telo je jedna od retkih stvari koje se kupuju za pripremu bilo koje maske. Sve se prave vrlo pažljivo i od onoga što Vevčanci već imaju ili im je lako dostupno, pa su novčana ulaganja minimalna. Ipak, karnevalu se poklanja puna pažnja u ovom mestu.

Zato se Vevčani i nalaze na listi karnevalskih gradove Svetske federacije.

Veliki broj posetilaca

A onda kada zvanično započne uz tupane i zurle, počinje nesvakidašnja zabava za sve prisutne jer specifičnost ovog festivala je što su i maske i posetioci zajedno.

vevcanski karneval 2019 09

Sve se dešava na jednom malom trgu, u centru sela. Svi jednako učestvuju u dešavanjima, i maskirani meštani, i publika.

Karneval oživljava vreme pagana

Još jedna uverljiva maska od pravih životinja – sa svinjskom glavom, a oko ruku pravi svinjski papci.

vevcanski karneval 2019 10

Tu su i teleći i svinjski repovi kojima mlate po zemlji i publici, prskajući okolo blatom, vodom, snegom...

vevcanski karneval 2019 17

Sve to dočarava vreme paganizma koje ovaj karneval svake godine ispočetka oživi. A duboki minus i led na ulicama, učesnici karnevala ni ne primećuju, žive svoju „ulogu“ dva puna dana.

Gruevski, jedan od događaja godine

Ipak, političke maske ove godine su prednjačile. Ovo je Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer koji se u realnom svetu nalazi u bekstvu u Mađarskoj.

vevcanski karneval 2019 11

Ovde je sa lisicama na rukama. Jedinstveni humor i satira stanovnika Vevčana Gruevskom su čak organizovali suđenje na seoskom trgu.

Poslanici u Sobranju

Osam veličanstvenih kako ih Vevčanci ili „Vasiličari“ vide – to su poslanici opozicije u makedonskom parlamentu koji su glasali za izmenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom.

vevcanski karneval 2019 12

Ovi poslanici su optuženi i za nerede izazvane u parlamentu prošle godine kada su razvalili vrata i kada je Zoran Zaev zaradio krvavu glavu. 

Vrata raja i pakla

Vrata parlamenta – uživo u Vevčanima. Osim „parlament“, na vratima piše i WC. Otvaraju se, zatvaraju i stalno kroz njih neko ulazi, izlazi uz viku i dreku dočaravajući makedonski parlament.

vevcanski karneval 2019 13

Zaduženi za otvaranje vrata konstatno pozivaju sve prisutne da prođu kroz njih jer se odmah iza nalaze vrata koja vode u Evropsku uniju i NATO. Sudeći po ovoj predstavi, stanovnici Vevčana su maestralni glumci.

Predviđanja u 2019. godini

A šta sledeće godine čeka stanovnike Republike Severne Makedonije kada im u već najavljenu posetu dođe papa?

vevcanski karneval 2019 14

U ovoj državi žive pravoslavci, albanci i muslimani, a njihovu pravoslavnu crkvu ne priznaju ni SPC, ni grčka, ni bugarska crkva. Vevčani su mikro primer za to, u njemu žive pravoslavci, okruženi sa jedne strane albanskim, a sa druge, selima sa muslimanskim stanovništvom. Kažu za sebe da su enklava.   

Zle sile i paganska bića

Politika i sile zla u stalnoj su sprezi, a Vevčanci to pokazuju na kreativan način. Iako je svaka maska nosi svoju priču, one se prepliću u konstantnoj itnerakciji.

vevcanski karneval 2019 01

Makedonska politička godina bila je veoma upečatljiva, ali đavoli i ostali zlikovci su tradicija karnevala.

 „Celo selo šmrče belo“

Na karnevalu, naravno, ima mesta i za mafiju, koja je takođe u sprezi sa politikom.

vevcanski karneval 2019 03

Nekoliko momaka sa kajlama, glomaznim prstenjem i još glomaznijim pištoljima pokazuju svoju snagu i moć prskajući publiku okolo brašnom kao kokainom u izobilju.

Vasiličarski indijanci u brdima

Vrlo vesela i živopisna družina bilo je i indijansko pleme. Sa vatrom u kotlu i dimnim signalima igrali su plemenske igre šireći okolo pepeo i dim.

vevcanski karneval 2019 05

Uz zvuk zurli, indijanski povici. Ovde je sve dozvoljeno i sve ima smisla. A usamljeni u ovim brdima, kako kažu u enklavi, možda se i Vasiličari osećaju upravo kao indijanci.

Na kraju - vatra

Na kraju karnevala nije kraj.

vevcanski karneval 2019 06

Predstave se igraju i sutradan, u istom sastavu i istim intezitetom. Samo na drugom malenom trgu u selu i sa novim tradicionalnim ritualom – nakon još jednog defilea kroz selo kakve maske su viđene, na sred trga se pali vatra. Sve maske igraju oko nje i na stotine njih prilazi bacajući pojedine delove svoje maske u plamen. Karneval je time gotov. Treba početi misliti o sledećem.

Autor: Jelena Đukić Pejić

O Članku

 • Datum: subota, 29 jun 2019
 • Location: Pariz

Povezani članci

 • Manastir Đunis – nada vernika

  Manastir Đunis krije brojne moći. Ali prema verovanju hodočasnika, deo tih moći mogu se videti samo na praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Tog dana na hiljade pravoslavnih vernika uputi se ka Đunisu u nadi da će im se želje ostvariti.

 • Dve Nišlijke u kalendaru solidarnosti

  Šta je za mlade solidarsnost, zašto je ona važna i zašto je posebno važna u godini pandemije – taj zadatak postavljen je pred srednjoškolce u Srbiji. Na likovnom konkursu „Solidarnost nas spaja“ EU PRO programa učestvovali su mladi iz 99 lokalnih samouprava.

 • Mase građana iz regiona - na vakcinaciju u Niš

  U nedelju je tokom dana bilo nemoguće kolima prići sportskoj hali Čair u Nišu. Svuda unaokolo parkirani automobili sa makedonskim tablicama. A red kod hale, nepregledno dugačak – ne vidi se ni početak, ni kraj. Formirana su dva reda – u jednom čekaju privrednici iz Severne Makeodnije, Bugarske i Kosova koji su se prijavili preko Regionalne privredne komore Srbije, a u drugom, znatno dužem čekaju oni koji su se prijavljivali preko e-Uprave.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim