EU PRO Plus predstavio poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija

novembar 18 2021

Zainteresovane lokalne samouprave iz Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Zaječarskog i Borskog okruga, kao i predstavnici Regionalne razvojne agencije „Jug“ i RARIS-a, Regionalne agencije za ravoj istočne Srbije, moći će da do 10. decembra 2021 podnesu prijavu kod EU PRO Plus programa za izradu teritorijalnih strategija.

Putem ovog poziva Evropska unija će obezbediti podršku lokalnim samoupravama u izradi strateških dokumenata neophodnih za održivi lokalni razvoj, koje će im koristiti da na određenom geografskom području definišu zajednička rešenja za pitanja kao što su braunfild lokacije i industrijske zone, neformalna naselja, rešavanje društvenih ili ekoloških problema ili zaštite kulturnog nasleđa tog kraja. Strategije bi takođe trebalo da formulišu buduće planiranje u brojnim sektorima uključujući obrazovanje, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

Nis EU Pro plus 10

„Teritorijalne strategije su novi instrument koji se koristi u sprovođenju kohezione politike EU i Program EU PRO Plus ima za cilj testiranje ovih instrumenata  u programskom obuhvatu koji pokriva 99 lokalnih samouprava južne i istočne, zapadne Srbije i Šumadije. Na osnovu toga bi trebalo da se formira predlog nacionalnog modela koji bi kasnije služio za implementaciju politika teritorijalnog razvoja i sprovođenje akcionog poglavlja 22 za priključivanje Evropskoj Uniji“, za MIC kaže Viktor Veljović, menadžer sektora za razvijanje kapaciteta u EU PRO Plus programu.

Nis EU Pro plus 03  

Veljović kaže da će biti podržana dva tipa instrumenata, jedan je održivi urbani razvoj (SUD), a drugi instrument se odnosi na izradu strategija (IT) koje podrazumevaju integralne teritorijalne investicije, to znači da će moći više opština u da sarađuje partnerstvu sa gradom koji je aplikant.

„Ovi instrumenti su uvedeni na nivou EU pre svega zbog povezivanja različitih izvora finansiranja, što znači da će one zajednice, odnosno teritorije koje postave ovakav instrument biti u mogućnosti na adekvatan način da koriste finansijska sredstva. Menja se kompletno i logika pristupa i implementacija projekata zato što će zajednički da se radi na određenoj lokaciji, sa različitih stanovišta i omogućava povezivanje različitih finansiranja za jednu istu stvar“, objašnjava Veljović.

Sve informacije o pozivu, kriterijumima za učešće i načinu prijavljivanja su dostupne na internet stranici EU PRO Plus programa  Javni poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija. Nakon Niša poziv će biti predstavljen u Vranju 23. novembra 2021.

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim