Puls Evrope se nastavlja

mart 21 2023

Novinari koji žele da se oprobaju u terenskom radu u nekoj od država Evrope, i ove godine mogu da se prijave za učešće u projektu "Puls Evrope - medijske posete EU". Projekat će trajati tokom 2023. i u prvih pet meseci 2024. godine. 

"Trenutno pripremamo grupnu medijsku posetu Portugaliji, a tema kojom će se novinari baviti je energetska tranzicija i cirkularna ekonomija. Kada se radi o grupnim medijskim posetama, unapred su određene teme, ali postoje i pojedinačne medijske posete gde novinari sami mogu da se prijave sa temom koju žele da rade u bilo kojoj zemlji EU", kaže Tim liderka projekta Marina Rakić.

puls evrope 6

Marina Rakić

"U organizovanju grupnih medijskih poseta, projekat upućuje medijima pozive za učešće. Svih prethodnih godina imali smo posete zemljama članicama EU, Zapadnog Balkana, a ono što je novo, sada imamo i Istočno partnerstvo i organizovaćemo grupne medijske posete Azerbejdžanu, Jermeniji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i Velikoj Britaniji. Bilo bi interesantno videti šta sada građani Velike Britanije misle o izlasku iz EU", objasnila je Marina Rakić.

Za individualne medijske posete, novinari putuju samostalno u zemlje članice EU i zemlje Zapadnog Balkana, ali uz kompletnu logističku podršku projekta. Za učešće u individualnim medijskim posetama novinari treba da podnesu predlog teme koju bi obrađivali u pojedinačnoj zemlji EU sa kratkim sinopisom. Potrebna je dozvola redakcije, odnosno urednika za odlazak na putovanje, a prijavni formular se može naći na sajtu euzatebe.rs. 

Tim liderka projekta Marina Rakić naglašava da u slučaju individualnog projekta osim predloga teme novinar sam planira i vreme posete. Konkurs je otvoren tokom čitavog perioda programa, a obezbeđeni su svi troškovi putovanja, boravka i troškovi novinarskog rada u inostranstvu. 

"Meni je veoma važno da napomenem da su novinari potpuno samostalni u svom radu. Mi zaista imamo pozitivna iskustva sa ovih putovanja. Iako je novinar ili medijska kuća obavezna da objavi jedan medijski sadržaj, do sada se uvek dešavalo da se novinari vrate sa više priča, više različitih medijskih sadržaja koje čak koriste i kasnije za druge priče" 

puls evrope 4

Novinari iz Niša su i prethodnih godina učestvovali u projektu Puls Evrope - Medijske posete EU. Pogledajte šta je Sonja Urošević zabeležila u Portugaliji 2021. godine, a čime se prošle godine bavila Branislava Jovanović u Švedskoj. MIC je 2015. godine bio u poseti Rumuniji gde smo se bavili mogućnostima plasmana rumunskih vina koje je toj zemlji članstvo u EU donelo, a 2017. se u Nemačkoj bavili smo se problemom radnog prava za radnike u fabrikama

"Puls Evrope - medijske posete EU" finansira Evropska unija, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi Gete institut u saradnji sa NUNS i Centrom za kulturnu dekontaminaciju (CZKD). Projektom upravlja Delegacija EU u Republici Srbiji. Cilj je da se među građanima Srbije poveća svest i znanje o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i razumevanje pregovaračkog procesa i to kroz primere dobre prakse. 

Autor: Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim