Nova oprema čuva zdravlje i kućne budžete žena na jugu Srbije

februar 11 2017

Sanja Savić (27) iz Merošine ovog proleća dobiće drugo dete, a poput mnogih drugih žena sa područja opštine Merošina na redovne ginekološke kontrole odlazi u tamošnji Dom zdravlja.

Savićeva ističe da je ranije na ginekološke preglede morala u Niš, jer Dom zdravlja u Merošini nije imao svu neophodnu opremu.

zastita zena 1

                                                          Sanja Savić

„Ginekološka ambulanta je sada odlično opremljena i mogu da završim kompletan pregled. To mi mnogo olakšava kontrole, jer ranije sam morala da plaćam prevoz do Niša i da čitavo prepodne izdvojim za jedan pregled“, istakla je Savićeva za Medijski istraživački centar.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Merošini Nebojša Cvetković je podsetio  da je ginekologija te zdravstvene ustanove posredstvom programa „Evropski progres“ dobila savremenu ginekološku stolicu i CTG uredjaj.

zastita zena 4

                                                          Nebojša Cvetković

Prema Cvetkovićevim rečima, ukupna vrednost ginekološke stolice i CTG uredjaja iznosi oko milion dinara.

„Ginekološka ordinacija je sada u sasvim zadovoljavajućem stanju i žene mogu da budu zbrinute u njoj u svakom pogledu, osim hirurški. Nova ginekološka stolica je pokretna, tako da na njoj mogu da se bez problema pregledaju i pacijentkinje koje su teško pokretne i trudnice“, kazao je Cvetković.

Ginekolog u Domu zdravlja u Merošini Gordana Stojanović je istakla da je na ginekologiji povećan broj žena koje dolaze na preglede od kada je nabavljena nova oprema.

zastita zena 2

                                                          Dr. Gordana Stojanović pored nove ginekološke stolice

„Svakoga dana imamo sve više žena jer sada ovde mogu da obave kompletan ginekološki pregled. Reč je o ženama koje su ranije išle na preglede u Niš, ali i onim ženama koje nisu uopšte odlazile ginekologu. Imali smo poslednjih meseci u merošinskim selima više tribina o prevenciji karcinoma grlića materice i karcinoma dojke, pa je i to uticalo da se poveća broj pregleda. Sada ih imamo oko 25 dnevno“, istakla je Stojanovićeva.

Veći broj pregleda na ginekologiji poslednjih meseci beleži i Dom zdravlja u Beloj Palanci, potvrdio je za Medijski istraživački centar direktor te ustanove Vencislav Rangelov. On je rekao da je zahvaljujući programu „Evropski progres“ Dom zdravlja u Beloj Palanci dobio novu ginekološku stolicu i endovaginalnu sondu.

Ova oprema, dodao je Rangelov, vredna je preko 1,1 miliona dinara.

„Naša ginekološka ordinacija do sada nije imala endovaginalnu sondu na ultrazvučnom aparatu. Taj uredjaj će omogućiti najsavremeniju dijagnostiku i unaprediti reproduktivno zdravlje žena. Na ginekologiji godišnje imamo preko 3.000 pregleda“, istakao je Rangelov.

zastita zena 5

                                                          Ginekološka ordinacija u Beloj Palanci

Ginekolog belopalanačkog Doma zdravlja Slavica Nešić naglasila je da ginekološka ordinacija te ustanove do sada nije imala ni savremenu stolicu za preglede, već  su se pregledi radili na stolici koja je stara više decenija.

„Nova oprema omogućava nam lakši pristup pacijentkinjama, ali i pacijentkinje se osećaju mnogo komfornije tokom pregleda. Osim žena iz Bele Palanke, poslednjih nedelja pregledamo i migrantkinje, pošto je Dom zdrava u Beloj Palanci najbliža zdrastvena ustanova privremenom centru za smeštaj migranata u Divljani“, rekla je Nešićeva.

Ona je istakla da zaposleni na ginekologiji Doma zdravlja čine sve da povećaju broj žena koje redovno dolaze na sistematske preglede i skrining raka grlića materice.

zastita zena 6

                                                          Dr Slavica Nešić pored nove endovaginalne sonde

„Broj žena se povećava, ali nećemo biti zadovoljni dok  njihov odaziv ne bude preko 70 odsto. Stalno govorimo svim ženama da je veoma bitno na vreme otkriti one lake promene koje mogu dovesti do težih promena i do raka grlića materice. Šteta je ne dolaziti na pregled koji traje pet minuta, a koji može spasti ceo život“, podvukla je Nešićeva.

Doktorka Ana Stefanović sa Instituta za javno zdravlje u Nišu izjavila je za Medijski istraživački centar da u Srbiji svakoga dana jedna žena umre od raka grlića materice, a četiri obole od te bolesti.

„Naučno je dokazano da skrining, odnosno predgled na izgled zdravih žena može u 80 odsto slučajeva da spreči rak grlića materice. U zemljama Evropske unije u kojima je u poslednjih deset godina skrining dobro organizovan smanjena je smrtnost žena za 13,3 odsto“, naglasila je Stefanovićeva.

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko „Evropskog progresa“ opredelile 105.000 evra za nabavku medicinske opreme za domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Zdravstvenom centru u Knjaževcu. Nova oprema namenjena je radu službi za zdravstvenu zaštitu žena kako bi se unapredilo njihovo reproduktivno zdravlje. Pored belopalanačkog Doma zdravlja i Doma zdravlja u Merošini, novu opremu dobio je i Dom zdravlja u Aleksincu. Ta ustanova je u okviru donacije vredne 11.500 evra dobila novu ginekološku stolicu i video kolposkop. U narednom periodu oprema će biti isporučena i drugim domovima zdravlja koji su obuhvaćeni ovom donacijom.

Ona je podsetila da je naša zemlja 2012. godine krenula  sa postepenim uvođenjem organizovanog skrininga raka grlića materice, raka dojke i raka debelog creva.

„U okviru skrininga žene se pozivaju na pregled, ali i bez poziva svaka žena može da se javi ginekologu i zatraži da joj se uradi Papa test. Ovaj test omogućava da se otkriju infekcije, ranice i prekancerozne promene na grliću materice“, istakla je Stefanovićeva.

Skriningom raka grlića materice, dodala je Stefanovićeva, obuhvaćene su žene starosti od 25 do 64 godine, a skriningom rada dojke žene starosti od 50 do 69 godina.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

 

Anketa o interesima za medijsko izvještavanje o društveno-odgovornim temama

U cilju dobijanja saznanja za web medije koji se bave tzv. pitanjima društvene odgovornosti kao i dobijanja sugestija za medijsku komunikaciju za aktivističke NVO organizacije koje se bave ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima, molimo vas da popunite anketu o medijskim i tematskim preferencama. Vaši odgovori će pomoći da medijski portali UDAR iz Sarajeva i Medijski istraživački centar iz Niša dobiju sugestije kako da unaprijede svoje izvještavanje. Anketa će vam uzeti od 6 do 10 minuta vremana. Vaše odgovore izuzetno cijenimo.

Anketa >>

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim