Kako stranci dolaze do Niša Foto: S. Djordjević

Kako stranci dolaze do Niša

jul 15 2018

Iz godine u godinu u Niš dolazi sve više turista. Ko su oni i šta ih privlači kako u Nišu, tako i u Srbiji i na koji način dolaze u ove krajeve?

Podaci Udruženja hotelijera i restoratera Srbije pokazuju da niskobudžetne avio-kompanije nisu napravile revoluciju u niškom turizmu kao u beogradskom. Naime, samo je 14 odsto turista u Niš stiglo avionom, a u Beograd svaki drugi. Ipak, u Nišu iz godine u godinu ima sve više stranaca.

Za oba grada zajedničko je  to što je broj individualnih gostiju drastično skočio, pa sada svaki drugi strani turista sam rezerviše smeštaj putem interneta. 

 

hotel myplace zatonis 3

Strani turisti koji posećuju Niš u proseku imaju po 34 godine, i troše upola manje u odnosu na posetioce Beograda koji u proseku imaju više od 40 godina, zaposleni su, putuju sa porodicom ili partnerom i pored smeštaja i prevoza na provod i hranu troše dnevno oko 70 evra. 

Za razliku od njih, u Niš tek svaki treći dolazi sa partnerom i njima je glavni motiv dolaska odmor i zabava. 

"Na listi zadovoljstva stranim gostima Beograd i Niš imaju podjednako gostoljubive domaćine" - kaže Geori Genov, direktor HORES-a. "Najbolje su ocenjeni ljubazni domaćini, sigurnost, smeštajni objekti i panoramsko razgledanje u Beogradu. U Nišu su najzadovoljniji gastronomskom ponudom, ljubaznošću i sigurnošću. Čistoća i turistička signalizacija su podjednako loše ocenjene u oba grada."

Dok u Beogradu 52 odsto stranaca spava u hotelima i rezerviše ih preko rezervacionih sistema, u Nišu samo 35 odsto stranaca spava u hotelima, skoro 20 odsto u hostelima, a 45 odsto u privatnom smeštaju.

"Pošto je anketa pokazala da je 45 odsto gostiju u Nišu i 62 odsto prvi put u Beogradu, moramo da se potrudimo da im se dopadne i da se vrate" - ističe Genov i dodaje "Čak 75 odsto turista je odgovorilo da im je motiv za dolazak bila zabava, znači da nas tako doživljavaju i da treba da osmislimo još više zabavnih sadržaja", objašnjava on. 

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim